Algemene informatie

De Deep South, wat een prachtig stukje Amerika is dat! Ga maar na, met de heerlijke muzieksteden Memphis, Nashville en New Orleans… De sfeer die hier 's avonds op straat heerst, zie je nergens anders in Amerika. Liefhebbers van de Amerikaanse geschiedenis komen ook zeker aan hun trekken in Vicksburg en Natchez, waar je de meest indrukwekkende antebellums (vooroorlogse villa’s van rijke plantagehouders) vindt. Je rijdt op prachtige wegen, zoals de Natchez Trace Parkway, dwars door de staat Mississippi. De Deep South is heel geschikt voor ervaren Verenigde Staten-reizigers en voor muziek- en geschiedenisliefhebbers.

Klimaat

In het algemeen heeft Tennessee een gematigd klimaat, maar wel met uiterste temperaturen in zomer en winter. In de zomermaanden kan het er heel warm en vochtig zijn. De winters zijn over het algemeen mild. Maar in de bergen kan het weer onvoorspelbaar zijn met regelmatig regen en de winters zijn vaak behoorlijk koud, met een sneeuwval tot veertig centimeter.

Louisiana en Mississippi hebben een subtropisch klimaat. Door de hoge luchtvochtigheid kan het in de zomer behoorlijk benauwd zijn. In de zomer lopen de temperaturen op tot ruim dertig graden, met soms aardige uitschieters. In de winter wordt het niet kouder dan tien graden.

Alabama heeft vooral in de lente en herfst een aangenaam klimaat, met het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van negentien graden. De winters zijn zacht en de zomers heet en vochtig.

De herfst is een ideale tijd om van de natuur te genieten. Want ook hier is de Indian Summer aanwezig en kleuren de bladeren van de bomen geel en rood. Er worden dan zelfs speciale autoroutes aangegeven.

Georgia heeft een groot deel van het jaar een mild klimaat, maar met heel warme zomers in het binnenland. De kust heeft een subtropisch klimaat met lange zomers met een hoge luchtvochtigheidsgraad en korte, zachte winters. In het bergachtige noordelijke deel van de staat wordt het koeler naarmate je hoger bent. In de winter valt daar op bescheiden schaal sneeuw. Van december tot april valt de meeste regen.

De beste jaargetijden om de Deep South te bezoeken zijn de lente en de (vroege) herfst.

Landschap

Tennessee is te verdelen in drie delen, die je duidelijk van elkaar kunt onderscheiden: oost, midden en west. De Blue Ridge Mountains – met toppen tot boven de tweeduizend meter – beheersen het meest oostelijke deel dat tegen de grens met North Carolina ligt. Daar vind je ook het Great Smokey Mountains National Park, met de Clingmans Dome, de hoogste berg van de staat. Het ruigste deel is het zuidoosten, met de Unaka Mountains. De Blue Ridge Mountains zijn voornamelijk bedekt met bossen. Iets westelijker daarvan ligt de Valley and Ridge Region: evenwijdige heuvelruggen met vruchtbare dalen tussenin. Het middendeel bestaat uit het Appalachian of Cumberland Plateau. Hier vind je lage, platte heuvels, met daartussen relatief diepe, smalle dalen. Ook tref je er het Interior Low Plateau aan, een vriendelijk landschap met rollende heuvels. De Mississippi Vallei vormt het westelijk deel. Dit deel hoort eigenlijk al bij het laagland dat tot de Coastal Plain van de Golf van Mexico wordt gerekend. Het heeft uitstekende landbouwgrond.

De staat Louisiana is enorm vlak, met als hoogste punt Driskoll Mountain (163 meter) in het noordwesten. Je vindt er grote bosgebieden in het noorden, prairies in het midden en moerassen in het zuiden. De belangrijkste rivier, de Mississippi, vormt in het noordoosten de grens met de staat Mississippi en stroomt via een grote delta de Golf van Orleans in. Eigenlijk is ‘delta’ een verkeerd woord: er is veel aangeslibd, er zijn waterwegen die traag stromen en je vindt er veel moerassen die plaatselijk bekend staan als ‘bayous’. Een deel van Zuid-Louisiana ligt onder de zeespiegel: New Orleans ligt op min anderhalve meter. In het zuiden liggen  grote meren, waarvan Lake Pontchartrain de grootste is. Ook het Toledo Bend Reservoir, het Grand Lake en het White Lake zijn het vermelden waard.

Mississippi is glooiend en heuvelachtig. In het noorden vind je dichte bossen en steile rotsformaties. Het centrale deel bestaat uit golvende heuvels, waar gewassen worden verbouwd en vee wordt gehouden. Het westen - ook wel de ‘delta’ genoemd - is een alluviale vlakte (door aanslibbing ontstaan) van 340 kilometer lang en 80 kilometer breed. Hier worden onder andere tarwe, rijst, sojabonen en katoen (vooral vroeger) verbouwd. Het zuiden - de ‘Gult Coast’ met lage heuvels - is een onvruchtbaar, zanderig en nat gebied. Hier vind je wel veel mooie stranden. Voor de kust ligt een aantal rifeilandjes: de Gult lslands National Seashore.

Alabama ligt in de zuidelijke uitlopers van de Appalachian Mountains. Het hoogste punt van 725 meter van de Cheaha Mountain ligt in het noordoostelijke deel van de staat. Het heuvelachtige landschap loopt geleidelijk af, naar de witte stranden langs de Golf van Mexico. Veel rivieren doorkruisen de staat, waaronder de Tennessee, de Alabama en de Tombigbee. Hierdoor zijn er onverwacht veel mogelijkheden voor watersport. Overal kom je meren en moerassen tegen. De meren zijn een eldorado voor vissers, onder andere op baars.

Tijdsverschil

In de Deep South is het zes of zeven uur vroeger dan in Nederland. Ten westen van Chattanooga en Knoxville ligt een tijdzonegrens: oost daarvan geldt de Eastern Time (zes uur vroeger) en west daarvan de Central Time (zeven uur vroeger).