Chicago ‘my kind of town’

Amerika
door Elske Doets

Ieder jaar reis ik naar NYC omdat dit een belangrijke en veelbezochte bestemming is van onze reizigers. Dit jaar was ik in de gelukkige omstandigheid Chicago te bezoeken. Deze stad is naast San Francisco en NYC een favoriet van mij persoonlijk. Waarom?  Architectuur, musea, Lake Michigan, de Chicago River, top restaurants, blues, jazz en de Chicago Cubs. 


Elke keer als ik in Chicago kom dan word ik enorm gegrepen. De skyline van de stad is fascinerend, vooral ’s avonds, helemaal per helikopter. Je vliegt vlak langs de Willis Tower, de hoogste toren in Noord Amerika en tevens hoofdkwartier van United Airlines. De Hancock Tower, het 2 na hoogste gebouw van Chicago en alle andere gebouwen zijn prachtig verlicht. Wij vlogen over het Millennium Park met de zilveren ‘Bean’ en iets verder de kleurig verlichte ‘Buckingham Fountain’.  Bijzonder is dat je tussen de gebouwen mag vliegen met de heli, in NYC is dit al jaren verboden.


Het Art Institute of Chicago is heel erg indrukwekkend, vooral door het licht en ruimte waarin kunstwerken zijn tentoongesteld. De afdeling met schilderijen van Impressionisten en beelden van Rodin is een hoogtepunt. Omdat Chicago architectonisch zo bijzonder is kun je in dit museum ook veel zien en leren over de architectuur, met veel invloeden van ‘Art Deco’ en Frank Lloyd Wright.


De zintuigen worden verder geprikkeld in het Jay Pritzker Pavilion in het Millennium park direct aansluitend op het museum. Je loopt eerst door een moderne kruiden tuin en dan zie je een soort moderne stalen leeuwen kop achtige constructie waar openlucht concerten worden gegeven in de zomer. Op de achtergrond liggen moderne wolkenkrabbers. Zoek naar de ‘Aqua Tower’, dit is een moderne wolkenkrabber, waarin elementen van watergolven terugkomen. Iets verder ligt de ‘Bean  ofwel Cloud Gate’ van Anish Kapoor waar je ogen en gevoel verder worden getrakteerd. Het is een prachtig kunstwerk waar de omliggende  gebouwen in worden gereflecteerd. Zeer fotogeniek en erg geschikt voor een Chicago #Selfie.


 Ik liep verder richting de Chicago River en de Magnificent Mile waar ik echt diep onder de indruk raakte van de architectuur. Het ‘Wrigly Building’ is prachtig. Het witte marmer, de toren die geïnspireerd is door de Giralda Kathedraal uit Spanje, de loopbrug tussen de 2 gebouwen en de ligging aan de groen gekleurde Chicago River maken het tot een juweel. De Marina Towers, de Tribune Tower,  Trump Tower en de Carbide & Carbon toren zijn prachtige gebouwen. Leuk is dat je over de Chicago River een boottocht kunt doen waarbij je uitleg krijgt over de architectuur.


Ik bezocht het ‘Skydeck’ van de Willis Tower op de 103e verdieping. Grappig is dat je hier in een soort plexiglazen erker kunt stappen en zo de diepte in kijkt.  Zet je hoogtevrees opzij en  geniet! Ik wilde vergelijken en ging ook nog naar de top van de John Hancock Tower. Deze wolkenkrabber ligt heel erg mooi aan Lake Michigan je ziet stranden, alle historische & moderne wolkenkrabbers zoals de hoge Willis Tower en het Millennium Park. Als extra attractie kun je in de ‘Tilt’ een soort schuine bak die je vanaf de 94e verdieping in stukje naar beneden laat zakken. Echt iets voor ‘thrill seekers’.  Ikzelf vond het uitzicht vanaf de Hancock Tower het mooiste omdat je echt alle hoogtepunten ziet vanaf hier. 

Chicago is net zo lang vliegen als NYC, daar hoeft het niet aan te liggen. Laat je verrassen door ‘my kind of town, Chicago!’

Elske Doets is directeur/eigenaar van Doets Reizen al 38 jaar reisspecialist voor reizen naar de USA en Canada. Twitter @DoetsElske of www.jandoets.nl/Elske

Bekijk hier onze stedentrip naar Chicago