On the road in Florida

Amerika
door Sjanneke Geertsma

Een roadtrip door Florida brengt je niet alleen van het ene strand paradijs naar het andere, in Florida is de trip zelf ook een belevenis. Deze Zuidelijke staat heeft volgens Sjanneke Geertsma, product manager en Florida expert bij Jan Doets, namelijk een aantal heel bijzondere wegen. Rij bijvoorbeeld langs de 2170 kilometer kustlijn. “Aan de oostkust kan dat via de State Road A1A,” zegt Sjanneke.


“Omdat de kustlijn hier heel grillig is loopt de weg vaak van schiereiland naar schiereilandje en rij je als het ware door de zee. Een prachtige route, vaak ook langs luxe beach huizen en prachtig vergezichten op de Atlantische Oceaan.”


Zuidelijker, ter hoogte van Delray Beach, is het volgens Sjanneke tijd om de State Route A1A, vaarwel te zeggen. “Vanaf hier is de state route minder pittoresk, bovendien kom je dan dicht in de buurt van Miami. Daar kun je, je auto eventueel inleveren, want je kunt hier prima zonder auto uit de voeten.”

Een andere beroemde route in Florida is de ‘Overseas Highway’, oftewel US Route 1. Sjanneke: “Je rijdt van brug naar brug in een krappe 182 kilometer naar Key West, de stad op het uiterste puntje van de Keys.” Sjanneke raadt wel aan om niet in een keer naar Key West te jakkeren. “Dat kan ook niet echt, want het is een tweebaansweg. Maar het is vooral een heel mooie route. Je rijdt langs veel State Parks die de moeite waard zijn om even te stoppen. Sla af en toe gewoon even af om er een te bekijken. Je komt op tropische strandjes met azuurblauwe zee.”


Ook niet te missen in het Zuiden van Florida is de US41. “Die gaat dwars door het Everglades NP,” vertelt Sjanneke. “Je kunt op twee manieren van west naar oost Florida komen. Via de snelweg of via deze US41. Neem de laatste! Die is kleiner en dus een langzamer route naar Naples. Echt een aanrader, want je hebt grote kans dat je in de graslanden en mangroves die je doorkruist alligators of krokodillen ziet. Want de Everglades is de enige plek op aarde waar alligators en krokodillen bij elkaar wonen.”