Canada: Oost versus West

Canada
door Melvin Malepaard

Je weet het zeker, je wilt naar Canada. Maar wat is leuker, het oosten of het westen? Hoe dan ook, Canada is altijd een goede keuze. Product Manager van Doets Reizen Melvin legt de verschillen uit.

Oost-Canada
Het oosten van Canada spreekt vaak minder tot de verbeelding dan het westen. Toch hebben de oostelijke provincies enorm veel te bieden. Zeker op gebied van natuur, steden en cultuur. Dat maakt reizen door Oost-Canada afwisselender dan door het westen. Iedere stad in de provincies Ontario en Quebec heeft een unieke sfeer. Zoals Toronto, een supermoderne stad met glazen wolkenkrabbers. Of het kleinschalige Ottawa juist dat  voor een hoofdstad best leuk en gezellig is. Franse-Canadese cultuur snuif je op in de metropool Montréal of het sprookjesachtige Quebec City. Stedenliefhebbers komen in Oost-Canada zeker aan hun trekken. 


Wat Oost- Canada nog interessanter maakt is de aanwezigheid van prachtige natuurgebieden. Bijvoorbeeld de ongerepte bossen in Algonquin Park. Dit park bestaat uit duizenden meertjes en eilanden en is het best te ontdekken via een kanotocht. Mensen vragen me vaak: ‘Je hebt in Oost-Canada toch veel minder wilde dieren en natuur dan in het westen?’  Ok, je komt inderdaad geen grizzlyberen of orka’s tegen. Maar dit gedeelte heeft wel degelijk veel wildlife! Zoals zwarte beren, bevers, elanden en zelfs de bijzondere beluga walvis! Wat natuur betreft is Oost-Canada divers en verrassend. Je hebt er de bossen van Algonquin, de Niagara Falls en het tropisch ogende Bruce Peninsula National Park. De provincie Quebec heeft een dominante Franse invloed, maar kent ook veel Noord-Amerikaanse kenmerken, waardoor je tijdens een vakantie in Quebec verrast zal staan. Ook hier is er prachtige natuur in overvloed, zoals het Saquenay Fjord en Gaspé Peninsula met ruige rotskusten. De Saint Lawrence River is het leefgebied voor vogels en de witte beluga walvis.


West-Canada
West-Canada, met haar Rocky Mountains, gletsjers, felblauwe meren, beren, walvissen en orka’s is het prototype idyllische beeld van Canada. Niet vreemd, want juist deze dingen wil je als toerist zien. Dit is dus wat het land tot populaire vakantiebestemming maakt. Door het aanwezige natuurspektakel en de wildlife is het in West-Canada in de zomermaanden wel een stuk drukker dan in het oosten. 

Photo credits: Banff Lake Louise Tourism

In West-Canada barst het van de Nationale Parken zoals Banff, Jasper, Pacific Rim etc. Stedenliefhebbers zullen in hier minder aan hun trekken komen. Hoogtepunt op stedelijk gebied is Vancouver, veruit de mooiste Canadese stad. Calgary kun je gerust overslaan en dan houdt het wel een beetje op. Je hebt er een aantal wintersportdorpen zoals Whistler of Sun Peaks. West-Canada prikkelt je zintuigen en verveelt geen moment. Toch is het qua natuur en steden minder afwisselend dan Oost-Canada.

Photo credits: Banff Lake Louise Tourism

Nu je de verschillen weet, kun je de juiste keuze maken. Canada heeft een verslavende werking, dat heb ik gemerkt. Je zult er, als je hier eenmaal bent geweest, hoe dan ook vaker terugkomen!