Montreal in de winter

Canada
door Martijn Tanger

Van 10 tot en met 14 maart heb ik een flitsbezoek gebracht aan Montreal en de Laurentian  Mountains, op uitnodiging van onze partner Air Transat.

Met Air Transat vloog ik via Parijs naar Montreal, waar het hoofdkwartier van deze airline is gevestigd. Air Transat is een relatief kleine maatschappij, die nog echt een personal touch heeft: iets dat steeds zeldzamer wordt in de grote luchtvaartwereld. Op de heen- en terugvlucht heb ik zowel economy- als club class gezeten. De economy class heeft genoeg beenruimte, een uniek entertainment systeem dat je zelfs op je eigen telefoon of tablet kunt bekijken en de led-verlichting maakt het zeer aangenaam. De club class is zeer comfortabel, met à la carte-maaltijden, priority check in en lounge access, en dat alles tegen een voordeliger tarief dan business class. In Montreal wordt de sfeer van het oude Europa gecombineerd met het moderne Noord-Amerika. Er is hoogbouw, maar niet hoger dan de naamgevende berg: Le Mont Royal.  In het oude deel van de stad zijn vele leuke, kleine straatjes waarbij je je in Frankrijk waant. Niet te missen is het Olympisch Stadion met zijn bijzondere toren, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Minder zichtbaar, maar niet minder indrukwekkend is de Underground City. In Montreal kan het in de winter zeer koud zijn en daarom zijn vele winkelcentra te vinden onder de grond. Een gangenstelsel van een aantal kilometer lang verbindt de verschillende centra. 

Montreal Canada

 In de Laurentian Mountains, op ongeveer een uur rijden van Montreal, ligt de Auberge du Lac Morency. Deze herberg ligt direct aan het meer en is op het dak na geheel van hout. Omdat ik er in de winter was, was het meer volledig bevroren en met een flinke laag sneeuw bedekt. De Auberge biedt een grote hoeveelheid activiteiten. Het nabijgelegen Mont Tremblant staat bekend als ski-oord, en je kunt dan ook direct vanaf de herberg een prachtige route rijden met een snowmobile. Ook kun je wandelend door de natuur trekken, een sledehondentocht maken of zelfs een tochtje over de omgeving maken in een helikopter. Heel bijzonder vond ik de ontmoeting met ‘trapper’ Carl. Hij neemt je mee de natuur in en vertelt je wat zijn werk inhoudt, hoe hij bezig is met de natuur en hoe hij op een verantwoorde wijze de wildstand monitort en dieren die overlast geven op een humane wijze vangt. Heel bijzonder!

Sacacomie Lodge Quebec snow mobiling

Bekijk hier onze stedentrip naar Montreal