Reisverslag Sabine van der Kolff - West Canada

Canada
door Sabine van der Kolff

Reisverslag Sabine van der Kolff - West-Canada

Mijn vakantie van afgelopen zomer naar West-Canada was in één woord geweldig. Samen met mijn vriend heb ik de reis 'Bears, Whales en Mountains' gemaakt.

We begonnen in Calgary en zijn direct de Rocky Mountains ingereden. De Rocky Mountains zijn ontzettend overweldigend. De Icefields Parkway verbindt Banff National Park met Jasper National Park. Deze route wordt met recht een van de mooiste routes ter wereld genoemd! De weg slingert door de bergen en onderweg zijn er waanzinnige uitzichten. Wij zijn onder andere gestopt bij Peyto Lake, bij Bow Lake en - uiteraard - bij de Columbia Icefield Gletsjer. Bij deze gletsjer kun je met een snowcoach - een busvoertuig op rupsbanden - de gletsjer op. Erg bijzonder, zeker wanneer je beseft dat je op een ijsmassa staat die net zo diep is als de Eiffeltoren lang is!

Wat mij erg verrast heeft, is Yoho National Park. Hier hebben we een fantastische hike naar de Hoodoo’s gemaakt. De Hoodoo’s zijn smalle rotspilaren die aan een bergwand staan... Een bijzonder geologisch verschijnsel met een erg uitdagende hike vooraf! Daarnaast zijn de uitzichten op Emerald Lake, de Takkakaw Falls, de Natural Bridge en de Kicking Horse River enorm indrukwekkend. Een echte aanrader is een verblijf in de Cathedral Mountain Lodge. Dit is een prachtige lodge aan de voet van de enorme Cathedral Mountain.

Jasper National Park heeft te veel hoogtepunten - letterlijk ook - om op te noemen. Wat je absoluut bezocht moet hebben, is Mount Edith Cavell. Dit is een enorme berg met een hangende gletsjer, net onder het plaatsje Jasper. De weg naar de gletsjer toe is al spectaculair: een prachtige slingerende route bergopwaarts, met mooie uitzichten. Ik heb hier mijn eerste beer gespot! Het is waanzinnig wanneer je in de auto zit en je opeens een beer langs de kant van de weg ziet lopen... De Angel Glacier maakt Mount Edith Cavell zo bijzonder. Deze hangende gletsjer kun je van heel dichtbij bezichtigen. Het is ongelooflijk hoe groot en massaal deze ijsmassa is. Omdat de gletsjer in de zomer een heel stuk teruggetrokken is (en dus tussen de bergwanden 'hangt'), kun je erg dichtbij komen. Het is maar een korte wandeling naar het begin van het meer waarin de gletsjer uitmondt.Mount Edith Cavell is erg goed te bezoeken vanaf het Sunwapta Falls Resort. Dit is een prettige overnachtingslocatie halverwege de Icefields Parkway. Zo heb je voldoende tijd om alles te zien.

Na de Rockies zijn we door Wells Gray Provincial Park en 108 Mile House het Goldrush-gebied ingereden. In Nemiah Valley heb ik twee nachten overnacht in de Elkin Creek Ranch. Hier waande ik mij als een echte cowgirl in het ranchleven. Op deze ranch zijn alle activiteiten en maaltijden inbegrepen. Mijn dag bestond uit paardrijden in de ochtend, kajakken over verschillende beverdammen en vissen op het Chilko Lake in de middag, en genieten van een heerlijke barbecue en de jacuzzi aan het meer in de avond.

Via de Bella Coolla Highway zijn we naar Tweedsmuir Provincial Park gereden, een dirt road waarvan een klein deel bekend staat als ‘The Hill’. Dit deel van Highway 20 is offroad en erg steil: een uitdaging om te rijden, maar erg goed te doen. De uitzichten op Bella Coola Valley zijn fantastisch!Tweedsmuir Provincial Park heeft mij echt verrast. Het verblijf in de Tweedsmuir Lodge is uniek. We sliepen in een lodge midden in een grizzlygebied. Terwijl wij lagen te slapen, hebben andere gasten een grizzly gezien rond onze cabin! In Tweedsmuir Provincial Park zijn weer veel hikes te lopen. Er zijn langere hikes van vijf uur, maar ook verschillende hikes van twintig minuten tot drie uur. Deze zijn echt de moeite waard, omdat het eindpunt vaak een uitzichtpunt is! Maar ook lekker relaxen aan de Bella Coola Rivier is mogelijk: heerlijk afkoelen bij helder gletsjerwater.

Vanaf Bella Coola heb ik de BC ferry naar Vancouver Island gepakt. Deze ferry vaart langs groene fjorden, watervallen en gletsjers. De uitzichten zijn waanzinnig en vanaf de ferry heb ik meerdere bultrugwalvissen en dolfijnen gespot!

Vancouver Island is een must voor elke reis door Canada. Gematigd regenwoud vult het eiland. Ik heb hier de Big Cedars bezocht: enorme bomen die vaak al honderden jaren oud zijn. Maar ook Long Beach aan Tofino - vol met golfsurfers - en de sfeervolle haven van Victoria mag je niet overslaan!

Naast het bewonderen van het landschap is ook het spotten van wildlife een van mijn favoriete bezigheden geworden! Ik heb heel veel wilde dieren gezien: bald eagles, moose, cariboos, elks, mountain goats, heel veel zwarte beren, walvissen, orka’s, zeeotters (met kleintje) en vossen.

Vanuit Vancouver zijn wij na drie weken teruggevlogen naar Nederland. Het waren drie onvergetelijke weken, met veel activiteiten, maar ook ontspanning en erg veel wildlife. De combinatie van het geweldige landschap van Canada met de vriendelijkheid van de Canadezen, de ruimte die je ervaart als je door dit land reist en al het wildlife dat je tegenkomt, maakt dit land tot een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Wanneer je de kans hebt om hierheen te gaan, moet je dat absoluut doen! Ik vertel je graag over mijn ervaringen en heb voldoende tips om ook jouw reis onvergetelijk te maken!