Gebrek aan vrouwelijke ambitie of een luxe probleem?

Jan Doets
door Elske Doets

Mijn rol als ‘Zakenvrouw van het Jaar 2017’ bestaat uit veel nieuwe mensen ontmoeten, netwerken en werken aan mijn missie. 

Die missie omvat het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Vorige week had ik in het kader van ons ‘Doets Pop Up Container Circus’ superleuke bijeenkomsten met 2 andere topondernemers, waarbij wij onze krachten bundelden. Het was bijzonder mooi dat het champagnemerk ‘Veuve Clicquot’, de sponsor van de titel ‘Zakenvrouw van het Jaar’, mij hielp om deze gezamenlijke evenementen nog feestelijker te maken.

Veel mensen weten niet dat de ‘weduwe van Clicquot’ in 1805 op haar 27e de eerste zakenvrouw was die het champagnemerk groot maakte door marketing, passie en door het leggen van gevoel in haar product en de merknaam. Daarom is ‘Veuve’ de sponsor van de ‘Business Woman Award’ in maar liefst 18 landen wereldwijd. Het is erg bijzonder dat er in 1805 nog geen officiële marketing bestond, maar dat het principe van marketing wel degelijk toen al werd bedreven. Dit is terecht inspirerend.

Alle vrouwen die ik nu ontmoet op bijeenkomsten vraag ik naar hun verhaal, hun carrière en naar hun drijfveren. Bijzonder vind ik het dat ik zoveel vrouwen ontmoet van mijn leeftijd (45 jaar) of veel jonger die hun professionele loopbaan aan de kant hebben geschoven. Dat terwijl ze hoogopgeleid zijn, en terwijl ze veelal samen zijn met slimme, ambitieuze mannen van deze tijd. Ik vraag mijzelf dan ook oprecht af: is het een luxe ofwel een comfortmodus om maar gewoon te stoppen met werken? Hoe is dit mogelijk? Zijn het de vrouwen, zijn het de mannen, zijn het de kinderen, of is het de omgeving? Of begeef ik mijzelf in het verkeerde milieu? Ik weet het simpelweg niet. Wellicht is het goed om dit nader te onderzoeken. Wat mij namelijk erg verwondert is dat kennis, kracht en ambitie hierdoor lijken weg te sijpelen. Ook bijzonder vind ik het dat deze dames ook niet aan vrijwilligerswerk doen. Het teruggeven aan andere mensen in de vorm van vrijwilligerswerk is zo bevredigend.

Wat mij overigens ook verbaast, is dat mij bijna dagelijks wordt gevraagd of ik mijn kinderen nog zie. Natuurlijk zie ik ze, en ook net zoveel als voor het moment dat ik ‘Zakenvrouw van het Jaar 2017’ werd. Laten we dit - wat mij betreft typisch ‘Nederlandse vingertje’ -  eens varen en onszelf focussen op verandering en inspiratie. Dat is wat ik in ieder geval doe!

PS Nog slechts een paar dagen lang kunnen pittige jongedames zich inschrijven voor mijn 1e gratis Young Lady Business Academy van 5 dagen, welke plaatsvindt in de week van 10 juli. Bekijk http://www.elskedoets.nl/ladybusinessacademy/.

 

Elske Doets Zakenvrouw van het Jaar 2017 Directeur-eigenaar Doets Reizen www.elskedoets.nl - Twitter: @DoetsElske - Instagram: elskedoets - www.jandoets.nl/Elske