Dag 5

Lincoln en Henry

Vandaag doen wij aan geschiedenis. In het Abraham Lincoln museum in Springfield zien wij de blokhut waarin hij is geboren. Van eenvoudige komaf leert hij zichzelf lezen. Na een mislukt avontuur als winkelier begint hij aan een rechtenstudie en vestigt zich als advocaat in Springfield. Na meerdere mislukte pogingen belandt hij in de politiek om uiteindelijk als president te worden verkozen. Door zijn liberale gedachtengoed krijgt hij veel weerstand en wordt hij constant bespot.
Maar hij zet door om de slavernij af te schaffen en dit leidt tot de burgeroorlog die 4 jaar duurde en waarin een 11 jarige zoon sterft.
Als generaal Lee van de zuidelijke staten zich overgeeft keert het tij maar de haat tegen Abe blijft en wordt hij tijdens een theatervoorstelling dood geschoten. Zijn lichaam wordt per trein van Washington DC vervoerd naar Springfield waar zijn tombe is. Ze hebben erg veel werk gemaakt om zijn nagedachtenis mooi weer te geven met moderne technieken. Zeer de moeite waard.
Na het museumbezoek gaan wij naar de historische wijk waar hij gewoond heeft. Houten huizen, brede onverharde wegen met houten troittoirs en een paar houten wagens geven een mooi beeld.
Dan bekijken wij het door de beroemde architect Frank Lloyd Wright gebouwde prairiehuis voor aristocrate DanaThomas. Het doet aan Berlage denken. Een toer moeten wij laten vallen ivm de wachttijd.
Terug naar de camper lopen wij langs het Capitool waar nog een standbeeld van Lincoln staat.
Ons volgende doel ligt in Staunton, Henry Rabbits Ranch Hare It Is.
Hier is een verzameling oude Golfjes waarvan een aantal met de neus in de bodem is begraven. Voor het kantoortje staan heel oude benzinepompen en binnen worden wij verwelkomd door meneer Henry.
Naast de Golfjes houdt hij zich ook bezig met de opvang van konijnen.
Hare betekent eigenlijk haas maar wij zijn geen kniesoor.
Een vlaamse reus vraagt om aandacht door met een bakje te schuiven en die krijgt hij ook. Tevreden laat hij kroelen. Hij heeft ook een oranje kleurige exemplaar, in Nederland gefokt. Een grijze Lionhead, zo genaamd vanwege zijn manen, laat zich oppakken.
Wij tekenen het gastenboek en schaffen wat souveniers aan en gaan naar buiten waar een 2,5 meter hoog konijn, soort glijbaan, de wacht houdt over de grafjes van de gestorven konijnen. Meneer Henry, oud verzekeringsman, houdt zich al heel lang bezig met de opvang.
Wij volgen zijn advies om de oude route 66 te volgen tot wijde Chain of Rocks Bridge bereiken. Deze oude stalen brug overspant de Mississippi bij St. Louis en heeft een knik van 30 graden. Tijdens de bouw bleek de ondergrond niet stabiel genoeg waardoor de brug verlegd moest worden.
Wij kunnen niet dichtbij komen met ons bakbeest maar als wij over de nieuwe brug de rivier oversteken krijgen wij de niet meer voor verkeer in gebruik zijnde brug in beeld. Over de I-270 en I-44 bereiken wij onze KOA camping in Stanton, vlakbij de Meramec Caverns, grotten die morgen bekeken worden.