Dag 1

IJsland

Met Icelandair vloog ik op 30 april 2016 voor een studiereis naar IJsland. Omdat Icelandair heel aantrekkelijke tarieven heeft is IJsland een uitstekende bestemming voor een stop-over op je vlucht naar Amerika. Ik adviseer om hier minimaal 3 nachten te verblijven. Dit omdat naast het hippe Reykjavik de rest van IJsland ook fantastisch is! Tijdens mijn stop-over heb ik vooral de indrukwekkende natuur in het zuiden van IJsland bezocht. Adembenemend! Ik heb veel geleerd over de vele vulkanen die IJsland rijk is. Zo wordt IJsland bij elke vulkaanuitbarsting een stukje groter en ben ik op Black Beach geweest wat gevormd is door de laatste uitbarsting van vulkaan Katla. Bovenop Katla ligt een enorme ijsgletsjer met verschillende uitlopende gletsjers. Naast Katla ligt vulkaan Eyjafjallajökull welke in 2010, 6 weken lang is uitgebarsten en het hele vliegverkeer in Europa heeft stilgelegd. Katla is vele malen groter dan Eyjafjallajökull en heeft elke 50 jaar een uitbarsting. Inmiddels is de laatste uitbarsting al ongeveer 95 jaar terug. De IJslanders vermoeden dus het elk moment kan gebeuren en omdat het lang geleden is veel heftiger zal zijn dan vorige keren. Als Katla uitbarst zal er ook een Tsunami komen die bijvoorbeeld het dorp Vik volledig van de kaart zal vegen. De bewoners wachten hierop en zijn klaar om hun huizen te herbouwen.

Bovenop een van de uitlopers van de gletsjer die bovenop Katla ligt heb ik een sneeuwscooter tour gedaan. Dit is een geweldige manier om de gletsjer te zien. Niet alleen is de scenery waanzinnig, het rijden op de sneeuwscooter geeft ook een kick!

Het leuke van IJsland is dat de natuur om de 100 km totaal veranderd. Zo kun je de hele dag onderweg zijn maar heel veel verschillende natuur zien. Van ruige kusten en lava gesteente naar groen heuvelachtig landschap met mooie watervallen. Super leuk is dat je vanuit Reykjavik met dagtours bijna het hele eiland kan bekijken inclusief de bijzondere highlands in de zomer. De populairste tour is de Golden Circle Tour. Echt de moeite waard!

Mijn hoogtepunten van IJsland waren Black Beach. Waar ik Puffins heb gespot en waar verschillende scenes uit de populaire tv serie Game of Thrones zijn opgenomen, de immense waterval skodafuss .. En natuurlijk de snowmobile tour!