Dag 1

30 juli

30 juli, dag 1

Na een erg kort nachtje (de wekker stond op half vijf) werden we om kwart over vijf opgehaald bij ons voorovernachtingshotel, Park Plaza in Lijnden, om met een shuttlebus naar Schiphol te worden gebracht. Daar aangekomen waren we voor het eerst van ons leven als eerste bij de incheckbalie (doorgaans zijn we namelijk de laatste. De balie was nog niet eens open. Wachtend tot de medewerkers van United Airlines zouden verschijnen viel mijn blik op een man in strak blauw, wachtend bij een ander balie, die ik meende te herkennen als een belastingadviseur waar ik veel zaken mee doe. Van dichterbij benaderd werd mijn vermoeden bevestigd; het was Peter Flipsen van advocaten- en belastingadvieskantoor Simmons en Simmons aan de Zuidas. Even overwoog ik om hem op dit vroege tijdstip (het was half zes 's ochtends) te bellen en dan vervolgens met de telefoon in de hand langzaam naar hem toe te lopen en de hand te schudden. Maar nee, laat ik dat toch maar niet doen. Ik besluit hem toch maar op een gewone manier te begroeten. Peter is verrast en blijkt op Schiphol te zijn om zijn dochter met haar vriend weg te brengen. We praten over New York en over vakantie in Amerika, maar voor de rest is het voor hem gewoon een - erg vroege - werkdag.
Het inchecken op Schiphol verloopt vlotjes. De nieuwe safety-zone met bodyscan is echt een verbetering en het personeel doet zijn best om de sfeer vriendelijk te houden.
In het vliegtuig zitten Rick en ik naast elkaar en Marion, Meike en Laura op twee rijen schuin achter ons. Dat wisten we al want bij een lijndienst kun je de stoelen van te voren checken.
Het vliegtuig was van alle gemakken voorzien (in de hoofdsteun van de stoel voor je kon je films kijken, muziek luisteren en games spelen) en de beenruimte was meer dan we gewend zijn van bijvoorbeeld Ryanair. Prima dus. We moesten wel lachen want binnen anderhalf uur kregen we zowel het ontbijt, de lunch en het diner geserveerd!! Terwijl we toch echt een vlucht van 8 uur voor de boeg hadden, dus tijd genoeg om het wat te verdelen. Maar nu kon het vliegtuigpersoneel zelf in elk geval ook snel gaan slapen......
In NYC aangekomen werden we door de vermaarde Amerikaanse veiligheidscontrole gehaald, met irisscan en vingerafdrukken van elk van ons. Geen probleem. Bij de Amerikaanse douane werden er mensen at random uitgepikt voor een controle van de bagage. En ja hoor, wij waren ook de klos. Kennelijk zien we er toch niet zo vertrouwen wekkend uit.
Daarna was het nog even wachten op de shared shuttle service naar ons hotel ( Excelsior) die we thuis al geregeld hadden. De rit naar het hotel bleek echter langer dan verwacht, ongeveer een uur, en het bleek ook nog eens ontzettend hard te regenen in New York. Gelukkig was er WiFi in het hotel waardoor, met name door de kinderen, alle sociale media konden worden bijgewerkt. Gelegenheid ook om even bij te komen van de reis, wat fijn was.
Daarna de stad in met als eerste actie het omwisselen van onze vouchers voor tickets voor 72 uur lang gebruik van de hop-on-hop-of bus. Meteen maar de nighttour gedaan. Eerste kennismaking met Broadway en Times Square. Prachtig om al die verlichte billboards te zien. Daarna nog een afzakkertje in de hotelbar en vervolgens naar bed na deze extreem lange dag. Het was inmiddels 11 Pm New York time, dus in ons ritme 5 uur in de ochtend. De 24 uur dus meer dan volgemaakt.