Dag 6

4 augustus 2015

Lekker wakker geworden op Rancho Sedona RV Park. Leuke en gezellige camping. Niet al te veel tijd om te ontbijten want om 10.00 uur staat er een jeeptour door Oak Creek Canyon op het programma. Bij de vestiging van Pink Jeep Tours in Sedona worden we al opgewacht door onze chauffeur en gids die zich vriendelijk voorstelt als Joe, een diep gebruinde man van, naar ik schat, half in de zestig. Met hem gaan we een avontuur van anderhalf uur beleven, scheurend met een four-wheel-drive door een fraaie omgeving. Terwijl we flink door elkaar worden geschud - Meike vooral want die zit achterin, waarvan ze grootste lol heeft -, genieten we van de omgeving en vertelt Joe volop. Hij is ook geinteresseerd in ons en in Nederland en diverse keren spreekt hij zich uit over bepaalde maatschappelijke thema's en problemen in Amerika. Die man moet meer in zijn leven hebben gedaan dan alleen maar gids zijn. En zo blijkt ook, want als ik er naar vraag vertelt hij dat hij in een vorig leven leraar Engels is geweest, maar daar op enig moment geen voldoening meer in vond. Dat is ook grappig, zo zeg ik, want mijn broer heeft precies het omgekeerde gedaan. Joe lacht en vraagt verder. En zo verloopt eigenlijk de hele tocht. We kijken en praten tegelijk en Joe vertelt en vertelt. We komen van alles over Amerika te weten, bijvoorbeeld dat op de middelbare school er geen onderscheid wordt gemaakt in leernivo's zoals bij ons (vmbo, havo enz). Iedereen doorloopt dezelfde middelbare schoolopleiding. Pas na de middelbare school wordt er gedifferentieerd. Joe vindt dat 'we' dat in Europa beter doen. We krijgen ook te horen dat studeren in Amerika echt voor de rijken is; het collegeld in de VS bedraagt namelijk maar liefst zo'n $ 20.000 tot 30.000 per jaar!! Bizar natuurlijk. Halverwege maakt Joe een paar foto's van ons en voor we het weten is de tocht voorbij. We hebben volop genoten van een gave rit en van Joe. We bedanken hem na afloop dan ook uitbundig.
Bij een temperatuur vond rond de 35 graden blijven we nog even in Sedona, nemen we met zijn allen een smoothie, en vervolgen we daarna onze tocht in de richting van de Grand Canyon waar Rick, Meike en Laura erg naar uitkijken.
Aan het eind van de middag komen we aan. De toegang is $ 30, dus we besluiten meteen maar een jaarpas van $ 80 te nemen voor alle nationale parken. Daarna snel eten om daarna de zonsondergang te kunnen meemaken aan de South-rim. Prachtig! We maken volop foto's en volgens Meike is dit het mooiste wat ze tot nu toe in haar leven heeft gezien. Leuk om te horen. Morgenochtend nog eens kijken hoe het is met de zon.