Dag 4

Victoria, orkas en meer wildlife

Dag 4
Dat was een prima nacht in onze camper mèt slide. Om zeven uur gingen onze luikjes open waarna we ons op vakantie-tempo hebben aangekleed en een ontbijtje hebben gemaakt. Ook nog even een kopje koffie gezet voordat we op weg gingen naar Victoria, de hoofdstad van Vancouver Island. Wàt een leuke stad is dat: het doet Brits aan met mooie ?gebouwen en brede straten. We parkeren de camper midden in de stad aan de haven: daar zien we tot onze grote verbazing een otter aan de achterkant van een restaurant, op zoek naar voedsel.
Niet alleen het verkeer is er best relaxt, de mensen ook. Als ik even de Hudson's Bay binnen loop, word ik door een verkoopster aangesproken of ik uit IJsland kom (ja, ik had mijn Iceland sweater aan in Canada) en we staan zo een paar minuten gezellig te praten. Overigens valt het me op dat je hier in het algemeen gewoon een winkel binnen kunt lopen zonder dat je last hebt van opdringerige verkopers en fijn rond kan kijken.
Lang blijven we er niet want we hadden van tevoren al een whale watch tour geboekt, waarvoor we ons om uiterlijk 13.40 uur moeten melden. Eerst krijgen we een zeer informatieve uitleg over de verschillende soorten orka’s en andere dieren die we mogelijk tegen kunnen komen. Dan is het samen met zo'n 40 andere mensen naar de boot, of liever gezegd, bootje. We willen en komen ook boven op het bootje te zitten. Zodra we de haven uit zijn wordt het een stuk frisser, maar gelukkig wordt hierin voorzien en krijgen we een extra jas tegen de kou. De schipper heeft er behoorlijk de sokken in. Je weet nooit van tevoren waar de dieren zitten, dus het is aan de kennis van de schipper waar je naar toe gaat. Uiteindelijk komen we tot vlak onder de Amerikaanse kust en ja… daar zien we 2 orka's! Fantastisch! Genieten en fotografen gaat gelukkig tegelijkertijd.
We moeten relatief snel terug: we hebben best ver gevaren en de schipper geeft aan dat de terugweg nòg ruiger zal zijn dan de heenreis omdat het tij is gekeerd. Nou, hij krijgt gelijk: we hobbelen en bobbelen flink. Al zigzaggend varen we naar de zuidkust van Greater Victoria. Daar krijgen we nog een toetje, of liever gezegd een Toet: 2 zeearenden, een otter, diverse zeeleeuwen, zeekoeien en nog een derde soort die ik nu even niet meer weet zijn op zeer korte afstand zichtbaar. Het weer is inmiddels van bewolkt naar zonnig veranderd dus deze dag kan niet meer stuk.
Terug in de haven drinken en eten we wat in het zonnetje voor onze camper. Nog even Victoria in en rond half zeven nog wat vergeten boodschappen bij de Save on Foods gedaan.
Op de camping eten we een heerlijke spaghetti met bolognese saus vol met verse groenten voor de nodige vitaminen. Nu is naast de geest ook het lijf goed gevuld. De camper heeft een oven en magnetron, maar geen afwasmachine. We wassen dan ook ouderwets onze vaat met de hand weg.
Het is nu half elf en de uren op zee laten zich gelden. Dré ligt al op bed en ik brei er ook een end aan. Morgen op tijd er uit: dan wacht ons een mooie maar lange tocht naar de westkust van Vancouver Island.