Dag 24

Woodburn area

Vanaf Crater Lake was het nog iets meer dan 4 uur rijden naar Woodburn. Onderweg zijn we nog even gestopt om een supermarkt te bezoeken en een aantal dingen gekocht die we in Nederland niet kunnen kopen.
Aangekomen in Woodburn, was het vrij eenvoudig om het huis van de familie Burrows te vinden. Een typisch Amerikaans huis in een senioren buurt waar alleen 55+ers mogen wonen.
Nadat we verwelkomd waren, maakten we kennis met de Amerikaanse gewoonte: Hier staat de koelkast, als je iets wilt dan moet je het zelf pakken. Na een korte rondleiding door het huis waarbij we onze kamers te zien kregen was het tijd om gezellig bij te kletsen.
Rond 5:00 was het tijd voor een lekkere avondmaaltijd met pasta, saus, lekker knoflookbrood en maisbrood. Nadat het eten weggezakt was, kregen we nog een heerlijk desert. Er was pumpkin pie (favoriet van Edwin) en taart van versgeplukte perzikken met of zonder ijs en eventueel nog slagroom.
Vrijdagochtend waren we vroeg wakker (niet zo vroeg als onze gastvrouw en gastheer) waarna we een lekker Amerikaans ontbijt kregen (scrambled eggs, sausage, biscuit & gravy). Tijdens het ontbijt overlegden we wat we deze dag zouden doen. Onze gids (ome Jay) bood ons een dagtrip of een halve dagtrip aan. Omdat we al veel gereisd en gezien hadden, gingen we voor de halve dagtrip.
Als eerste gingen we naar de Bonneville Fish Hatchery & Dam waar we eerst naar de vistrappen gingen. De vistrappen zorgen ervoor dat zalm en andere vissen tegen de stroom in terugkunnen naar hun geboorteplaats om daar kuit te schieten en te overlijden. Helaas hebben we geen vissen zien springen van de ene trede naar de andere trede maar het was wel een mooi gezicht om te zien hoe de vissen tegen de sterke stroom inzwemmen. Je kunt ook binnen naar de trappen kijken en dan zit je ongeveer 2 meter onder het waterniveau. In een ruimte zitten een aantal mensen de vissen die voorbij zwemmen te tellen.
Na de vistrappen gingen we door naar de kraamkamer voor verschillende soorten vis. Hier worden de vissen gekweekt totdat ze groot genoeg zijn om uitgezet te worden. Sommige bassins bevatten meer dan 200.000 visjes. Voordat de vissen uitgezet worden, knippen ze een stukje van de achterste rugvin. Zo kunnen ze bij het tellen onderscheid maken tussen kweekvis en wilde vis. Als laatste zagen we nog een aantal grote steuren voordat we verder gingen.
Volgende stop was een klein stukje verderop in Cascade Locks waar we bij een tentje genaamd Eastwind Drive-In kwamen. Zelf zouden we hier nooit stoppen om iets te halen, maar volgens onze gids moesten we hier een ijsje halen. Er was keus uit verschillende smaken softijs en we konden kiezen tussen klein, middelgroot en groot. Uiteindelijk besloten we voor klein te gaan (zie foto) om te voorkomen dat we helemaal onder het smeltende ijs zouden komen. Dit tentje wordt druk bezocht en blijkbaar moet je niet op het uiterlijk afgaan.
Na het ijsje reden we terug en stopten bij Multnomah falls. Een mooie waterval waar ook nog veel water naar beneden kwam. Als laatste stopten we nog in Oregon City om een historische waterval te zien waar een oude watermolen ooit een papierfabriek aandreef.