Dag 21

Alcatraz & rondstruinen door San Francisco

Gisteren al wat voorverkend waar we voor vandaag de camper gaan parkeren voor n dagje Alcatraz & rondwandelen door SF. Bij aankomst blijkt 'echter' dat het op zondag op deze plek de gehele dag gratis parkeren is. Da's een tegenvaller ;-)
We melden ons op tijd bij het vertrekpunt met onze voorgesproken tickets voor Alcatraz. De bootreis duurt niet lang, dus we zijn er zo. Op het eiland mag niet gegeten & gedronken worden , behalve water. Dit ivm. met de gevoelige flora & fauna . Bij aankomst op Alcatraz worden we welkom geheten door een vrouwelijke ranger die ons vertelt wat we allemaal kunnen doen en zien op het eiland, waarbij ze op persoonlijke titel eindigt met het zingen van een lied over de geschiedenis van Alcatraz. Erg mooi en zuiver gezongen en zeker rijp voor een 'got- talent' aflevering waar ze misschien wel naar op zoek is. Daarna worden we uitgenodigd door een andere ranger die ons op zeer geanimeerde wijze bijpraat over de geschiedenis van het eiland. Begonnen als fort ter bescherming van al het goud in San Francisco, later overgaand in een militaire gevangenis en veel later, gedurende de recessie in 1930 in Amerika, omgebouwd tot gevangenis voor de 'worst van de worst' criminelen die gedurende deze periode hun geld verdienden met kidnappingen, bankovervallen, liquidaties en noem maar op. 'If you break the rules in life, you go to prison .. If you break the rules in prison, you go to Alcatraz'. Alcatraz sloot in 1963 en uiteindelijk begin 1970, na een bezetting van 19 maanden door indianen van bijna alle stammen waarbij ze hun rechten & ingepikt land terug claimden, is Alcatraz omgevormd tot wat het nu is. Na deze geweldige rondleiding, waarbij men altijd speciaal uitkijkt naar 80-jarigen (want zo oud moeten de laatst ontsnapten nu zijn) hebben we de audio tour door het cellencomplex gedaan. Deze is echt geweldig ! Ingesproken door 4 oud gevangenbewaarders en 4 oud gevangenen worden we langs vele beroemde cellen geleid , inclusief anekdotes en de in gips nagemaakte hoofden in hun bed, van de laatste 3 ontsnapten. Al Capone, birdman, clyde van Bonnie en vele andere grote namen in de onderwereld hebben er gezeten. Na nog wat gewandeld te hebben om de sfeer van toen nog wat te proeven zijn we terug de boot opgegaan richting SF.

Daar hebben we ons gesplitst zodat iedereen die middag nog voor zichzelf (samen) had. Geshopt, gewandeld , laatste souvenirs gekocht en Pieter en Brigitte nog in de 'cable train' over de steile wegen van SF. Terug bij de camper pakken de kids hun koffers in, want zij vliegen morgen (na 3 weken) al naar huis.

's Avonds nog met z'n allen gegeten in Hard Rock café waar alleen al om je tafel heen kijken, avondvullend kan zijn. Rond middernacht komen we moe maar voldaan en met vele indrukken van SF & Alcatraz op de camping aan.