Dag 12

Regenachtig Bryce Canyon

We hoorden t vannacht al dat het flink geregend heeft hier, daarom maar wat uitgeslapen vandaag ook vanwege het tijdsverschil van een uur. De voorspellingen zijn niet best voor vandaag, koud 15C en regen en mist en da's jammer in deze prachtige cowboy omgeving. Bryce Canyon is ontstaan door erosie waarbij ongeveer 200 dagen per jaar, het regenwater tussen de rotsen bevriest en ontdooit en dat 2x per dag gedurende een periode van miljarden jaren. Hierdoor brokkelen rotsblokken af tot pilaren en zorgt de wind op sommige plekken ook nog voor opening in rotswanden waar na verloop van tijd doorkijken en zelfs 'Natural bridges' onstaan, zeg maar een soort van arcs zoals ze dat hier noemen.
Maar goed, dat gaan we allemaal dus niet zien vandaag vanwege het weer dus we gaan een 2,5 tour maken met een bus en gids zodat we ruimschoots over al dit moois geïnformeerd kunnen worden. De chauffeur/ gids is Eem gepensioneerde vrachtwagenchauffeur van Pepsi cola en hij weet ons vanalles te vertellen over de flora en fauna in bryce canyon, doorspekt met anekdotes en grappen. 'In dit gebied komen beren voor, dus zorg er altijd voor dat je samen met iemand anders rondloopt .. mocht je namelijk tóch een beer tegenkomen dan heb je tenminste iemand bij je van wie je moet winnen met wegrennen' haha .. Hij moest zelf het hardste lachen om z'n grappen maar ze waren ook leuk. Verder blijkt dat de grond van Bryce Canyon city eigenlijk geheel particulier eigendom is van de familie Ruby. Opa Ruby is rond Bryce Canyon Park begin 1900 een restaurant en motel begonnen, destijds half in het park gelegen. Toen bryce canyon een toeristische attractie werd moest hij zijn grond afstaan en ruilen tegen grond elders. Opa Ruby heeft toen de grond bedongen die direct tegen het park aanlag zodat er niemand meer ooit grond tussen hem en het park kon kopen.
De zaken liepen zo goed dat er steeds meer gebouwen en medewerkers aan het bedrijf toegevoegd werden zodat het halve nabij gelegen dorp er inmiddels werkte. Met 7000 votes (van het halve dorp + vrienden& kennissen) werd de locatie hier omgetoverd in Bryce Canyon City met slechts 1 grondeigenaar.

Na deze leuke bustoer met toch redelijk wat regen onderweg heeft Brigitte geregeld dat van ons zessen een echte wild west foto gemaakt wordt, geheel in Western kledingstijl met jurken, revolvers en cowboy hoeden. Erg leuk om te doen, gelet op het enthousiasme van iedereen tijdens het omkleden.

Voor het avondeten hebben we een tafel gereserveerd bij Ebenezers bar & gril, inclusief de hele avond live country muziek van de 'Bar G Wranglers' .. Yiehaaa !
Lekkere steak met potatoes, beans & koolsla . De real food zoals de cowboys hier allemaal eten op van die echte metalen borden. We hebben zelfs nog ff kunnen dansen op een van de slow country liedjes, die de Wranglers ten gehore brachten.

Inmiddels was het droog geworden waardoor we snel wat hout hebben ingekocht voor een kampvuur met pinda's en marsh mellows bij camper. Het lijkt wel alsof alles mag hier op een camping. Niet alleen warm maar ook erg gezellig om met z'n zessen te doen, vol met sterke verhalen en vele theorieën over hoe het kan dat de gepelde pinda's van binnen ook gezouten zijn.

Daarna gaan slapen, hopelijk morgen beter weer voor een wandeltocht van 2,5 uur want we willen het bijzondere landschap hier nog wel met eigen ogen kunnen zien !