Dag 12

Reisdag 12 13

12de Reisdag (26/8). We vertrekken weer vroeg; zijn 's ochtends sowieso altijd voor 7 uur wakker. De route is weer heel indrukwekkend en we zien al gauw aan onze rechterzijde de Rocky Mountains met natuurlijk als toppunt de Mt. Robson (3954 m hoog).
We maken een uitgebreide stop bij de Rearguard Falls, in de hoop daar wel de Chinook zalmen te zien springen. We hebben geluk er een aantal te zien en ook te kunnen filmen, al vergt het heel wat geduld. Vlak voor Jasper zien we de Whistler, waar we morgen met de kabelbaan naar de top zullen gaan. Jasper (dorp) ligt midden in het Nationaal Park; dus om het te bereiken betaal je toegangskosten. Vlak voor Jasper begint de provincie Alberta die in een andere tijdzone ligt, n.l. 8 uur vroeger dan in Europa (ipv 9).
We komen aan op een giga camping waar de meeste mensen met de camper naar de douchegebouwen gaan die centraal zijn gelegen. De camping is gelegen midden tussen de bossen en bij de toegangsreceptie wordt gewaarschuwd voor de "elk", een grote elandsoort, die op de camping wordt gesignaleerd (trouwens ook in het dorp) en gevaarlijk kan zijn. Is deze middag in de omgeving van onze staanplaats gesignaleerd. We gaan, na een rondje camping, om ongeveer 20 uur terug naar onze plek en zien de bewuste mannetjes elk staan bij onze camper. Even wachten tot de kust veilig is voordat we naar onze camper gaan.

13de Reisdag (27/8). We starten de dag met een bezoek aan het Informatiecentrum en regelen alvast onze aanwezigheid in de volgende Nationale Parken.
We rijden eerst naar de Maligne Canyon; niet heel groot maar zeker de moeite van het bekijken waard. Het is erg "smoggy" vandaag door de branden in de V.S. en dat belooft niet veel goeds voor ons geplande bezoek aan de "Whistler Mountain" waar we grotendeels met de Jasper Skytram (gondel) naar toe worden gebracht. Bij het informatiecentrum voorspellen ze ook niet veel goeds. Maar ja, we hebben gereserveerd en tot nu toe hebben we steeds geluk gehad, dus wie weet. We worden in 7 min. naar een uitkijkpunt gebracht op 2462 m hoogte. Daarna is het nog 1,5 km klimmen om de top boven de boomgrens te bereiken. De smog begint steeds verder weg te trekken en we hebben prachtige uitzichten; zelfs de Mt. Robson is in de verte te zien. We laten ons niet kennen en gaan als oudjes natuurlijk tot aan de top. Hoezo, conditie opbouwen?
Al met al weer een geweldige dag. Morgen weer een reisdag voor de boeg langs de prachtige Icefields Parkway naar het zuiden.