Dag 6

San Francisco - Golden Gate, Fisherman's Warf & Alcatraz

's Ochtends vroeg verse broodjes halen bij de supermarkt Safeway. We ontbijten lekker thuis. Gewoon broodje kaas en jam.

Gaan om 10:00 fiets huren Bike Rentals/Holiday adventures op 1937 Lombard Street. Een 200 meter van ons huis. Een hele leuke Chinese familie heeft naast een wasserette ook fietsen verhuur. Ma is baas over de kassa en pa regelt de fietsen. $80 voor 24 uur gebruik van de 4 fietsen. Als we vragen om een mandje voorop krijgen we er zelfs eentje mee waar het prijs kaartje nog aan zit. We moeten hem voor 7pm leveren of de volgende ochtend vroeg. Opstappen en gaan. Rond 10:30 fietsen we weg.
Langs de kust is het een grote optocht van fietsers die allemaal een bruggie over gaan fietsen. Een groot rood bruine gevaarte doemt aan de horizon. We maken veel foto's onderweg. Wel pech dat het zwaar bewolkt is. Het regenjasje moet dan weer aan, dan weer uit.
Precies aan de voet van de Golden Gate krijg je pas een goed beeld hoe groot dit stuk staal is. Huivering wekkend.
Wij moeten nu een stuk vrij steil klimmen om voor de brug uit te komen. De sportmannen voorop, de oudjes aan het elastiek. Boven moeten we wel even uithijgen. Conditie als een....... Laat maar.
Boven op de brug is er veel wind. De auto's rossen in 6 banen over de brug. Het blijft een indrukwekkend gevaarte. Oceaan cruisers met containers stomen onder de brug door.
Aan de noord kant aan gekomen regent het harder. We proberen een binnendoor paadje via East Ford Baker.
Niet echt handig. Hier is niks te eten of te drinken. We moeten weer omhoog om in Sausolito te komen. Rick sprint Stef er in de klim uit. Maar ja geen jury die hem de bolletjes trui overhandigd. Wel lekker bezig Rick. Goede voorbereiding voor het nieuwe seizoen SRC A1 en Scagha '66.
We missen net de boot van 12.55. Dan maar eerst een paar bakkies koffie halen bij de Starbucks. We kunnen pas met de boot van 13.55 mee. Als ik met Stef met koffie aan kom lopen roept Rick: Bernard Konijnenberg gaat ook met de boot mee. Die kwam net aanfietsen. Hmmm? Even voor zij die het niet weten: Bernard voetbalt net als de jongens bij SRC.
Dus wij sluiten ook maar aan in de rij om even gezellig met stadsgenoten Gerrit en Henriëtte wat ervaringen uitwisselen.
Om 12:55 vertekt de boot vanuit Sausolito naar San Francisco. Een klein half uur later meert de ferry aan bij Pier 1. Wij nemen afscheid van Gerrit en Henriëtte en de kinderen en fietsen langs de kust terug naar huis.
Om 15:30 leveren we de fietsen weer in. Kosten $ 80,- voor 4 fietsen en $ 40,- voor de overtocht.

Even thuis opfrissen, naar het toilet, GSM's en camera opladen, wat eten en we gaan weer op pad voor de boottocht naar Alcatraz. We hebben een night tour. We gaan lopend heen via Fisherman's Warf. Het lijkt Disneyland Parijs wel zeg.

Ruim een half uur voor vertrek staan we in de rij. Vanaf de afvaart krijgen we uitleg over Alcatraz, de regels van dit nationale monument, de ontsnappingen en het sluiten van Alcatraz in 1963. We varen rond het eiland en meren af bij het Dock. Met een gids gaat de groep omhoog naar Cellhouse. Omdat het een behoorlijke klim is stopt de gids regelmatig om wat uitleg te geven. Na sluiting hebben de originele bewoners het eiland weer in bezit genomen: de zeemeeuw. Die wij het best kennen als de dief van ons broodje op de veerpont naar Texel.
Binnen gekomen in het Cellhouse krijgen we een audio apparaat in het Nederlands.
We lopen door Cellhouse en zien hoe de "inmates" er al die jaren hebben geleefd. Een hok van 1,5 bij 2,5 meter, met daarin een bed, en toiletpot en een tafel/stoel.
Totaal hebben 1536 inmates gevangen gezeten op Alcatraz.
Rond 20:30 is de tour af en wandelen weer terug naar de boot, die ons in 20 minuten terug bent naar pier 32.
Nog een stukje wandelen en stukje met de bus. Spullen bij elkaar zoeken en koffers pakken. Morgen staat om 11 uur de camper klaar bij Road Bear in Oakland. En begint onze camper deel van de reis. Sacramento here we come.