Dag 22

Montreal ‘down under’ met slecht weer

Omdat we de weersvoorspellingen hadden gevolgd wisten we dat vandaag een slechte dag zou worden. De binnenstad van Montreal is verdeeld in een gedeelte boven de grond, Downtown, en een gedeelte onder de grond, Underground network. Dit laatste gedeelte bestaat uit een gangenstelsel van wel 32 kilometer, waarin allerlei winkels, restaurants, theater, musea, ed te vinden zijn.
Het leek ons dan ook een goed idee om dit gedeelte vandaag te bezichtigen. Op de heen weg was het al een klein beetje aan het miezeren, maar al gauw werd het weer heftiger. Montreal zelf lag in een grijze mist en was kletsnat.
Even hebben we het gewaagd om boven de grond rond te lopen. De regen dreef ons een andere kathedraal Marie Reine du Monde in. De deur werd door een bedelaar voor ons opengehouden. Hem toch maar hiervoor beloond. Het inwendige van de kathedraal is heel anders dan die van gisteren: veel lichter van kleur en ingetogener versierd. De schilderijen in de kerk beelden in tegen stelling tot die van de andere kathedraal, niet de lijdensweg van Jezus uit, maar meer de historie van het christendom in Canada. Ook bood de kerk onderdak aan enkele zwervers die achterin op banken lagen te slapen. Na dit bezoek zijn we maar weer snel onder de grond gegaan.
Hier hebben we onze ogen uitgekeken, wat een mooie winkel galerijen zijn er onder de grond. Doordat deze onder een groot gedeelte van de stad doorlopen, lopen de mensen ook hierdoor, om van het ene gedeelte naar het andere gedeelte van de stad te komen. Vooral nu het zo slecht weer was.
Nog een poging gedaan om naar het museum d’Arts te gaan. Helaas wilde Montreal ons vandaag deze schone kunstwerken niet laten zien: het was gesloten.
Uiteindelijk zijn we weer terug naar de camping gegaan.