Dag 12

Ottawa

We zijn weer met de bus naar het Centrum vertrokken. De bus diensten zijn als je het eenmaal door hebt wel goed geregeld in Ottawa. Ongelukkigerwijs zijn de diensten net een paar weken geleden allemaal veranderd. Dus het was niet alleen voor ons zoeken. Toen we aankwamen op het station in het centrum vroegen we een jonge vrouw naar de weg naar het museum. Ze wees ons een kant op en nadat wij al 5 minuten hadden gelopen kwam zij ons na gesneld om toch te vergewissen of zij ons niet naar het verkeerde museum had verwezen. Weer een voorbeeld dat de Canadezen erg behulpzaam zijn.
Het museum “Historie van Canada” lag aan de andere kant van de Ottawa rivier, dus moesten we de Alexandra-brug oversteken. De architectuur van het museum, gelegen in Quebec, was zeer modern. Met allerlei golven aan de buitenkant, maar ook binnen. Het geheel maakte een zeer speelse indruk. Volgens Bruno, onze gids op de bus, was er in het museum geen enkele hoek van 90 graden te vinden.
In het museum hebben we de historie van de indianen, die ook de oorspronkelijke bevolking van Canada waren, uitvoering bekeken. Wat een verschillende volkeren en klederdrachten waren er toen. Nu is het land niet meer van de Indianen. Volgens Henk zijn in Lake Huron drie eilanden ( Hope Island, Christian Island en Beckwith Island) waarop alleen indianen wonen. Zij leven daar gratis op kosten van de staat.
Uit het museum gekomen was het weer omgeslagen en was het inmiddels gaan motregenen. Dus besloten we wat te gaan eten in Rideau Centre. Nadien was de regen gelukkig opgehouden.
De terugrit met de bus was een crime. Ten eerste zijn de wegen in Canada van zeer slechte kwaliteit ( overal gaten en ongelijke stukken). Ook op de aparte busstroken, waardoor de bus sneller zich kon voortbewegen in het soms drukke verkeer. Vervolgens reed de chauffeur als een dolle: snel optrekken, daarna hotsend en botsend over de weg gesneld om na een paar honderd meter alweer gierend op de rem te trappen voor de volgende halte. Wij waren blij toen we konden uitstappen.