Dag 30

Toronto

Onze les van gisteren nog vers in ons hoofd, waren we vroeg uit de veren (6:15 uur) om bij tijds op het Go-Station aan te komen. Nu dat bleek een goede strategie. De GO-treinen bij Toronto rijden slechts tussen 7:30 en 8:00 uur en zijn echte forensen treinen. Doordat Toronto heel slecht met de auto te benaderen is ( files en parkeren) gaan de meeste mensen die in Toronto werken met de auto naar een Go-station en gaan dan met de trein naar Toronto.
Het parkeerterrein was al voor meer dan de helft gevuld, maar er was plaats voor onze camper. Vlug 2 kaartjes gekocht en op de trein gestapt. We are on our way! Jippie! Toronto here we come!
Uit het Union Station gekomen liepen we tegen de eerste wolkenkrabbers aan. Wat zijn er veel van die dingen in het centrum bij het meer neer gezet zeg.
Voor de CN Tower wordt zoveel reclame gemaakt en is zo prominent aanwezig in de skyline van Toronto, dat we deze niet aan ons voorbij wilden laten gaan. We waren mooi vroeg in Toronto, dus een van de eersten die de toren betraden. In 58 seconden werden we met een buitenlift naar het eerste 345 meter hoge platform geschoten. Wat een hoogte en een uitzicht! Alle in onze ogen wolkenkrabbers waren gereduceerd tot kleine pilaren onder ons. We hebben uitvoerig van het uitzicht genoten en besloten toen om naar het glazenplatform te gaan. Dit zijn glazen vloeren in de onderste verdieping op 340 meter hoog. Daar kon je over lopen en foto’s hiervan maken. Menig fotootje is daar geschoten.
Om toch het ultieme uitzicht te genieten konden we nog een etage hoge naar de sky-platform op 450 m hoogte. Hier hebben we de waaghalzen gezien die op het eerst platform buiten over de rand wandelde en soms naar buiten hingen. Ze zaten gelukkig wel aan beveiligde lijn, maar toch petje af voor diegene die het gedaan hebben.
Omdat een hop-on/ hop-off bustoer het voordeel biedt enerzijds informatie van de stad verkrijgen en anderzijds makkelijk voor ons interessante bezienswaardigheden bezoeken, hadden we hiervoor geboekt. Allereerst bracht hij ons naar de haven, daar konden we overstappen op een rondvaartboot om de eilanden voor de kust te bezoeken. Was een leuke tocht met interessante details en mooie natuur. De eilanden konden echter nog niet bezocht worden in verband met het hoge water. Alle bewoners waren er een paar maanden geleden al van af gehaald. De verwachting was dat in juli de eilanden weer begaanbaar zouden zijn. Op de boot konden we ook de skyline van Toronto goed op de gevoelige plaat ( of tegenwoordig op de gevoelige chip) leggen.
Verder met de bus door de stad gereden. Wat is Toronto een verschrikkelijk drukke stad: veel mensen en auto’s. De chauffeur laveerde handig door het verkeer. Doordat we alleen vandaag maar hadden om Toronto te verkennen en we niet van vlug ergens doorheen rennen houden, moesten we een keuze maken uit het rijke aanbod van bezienswaardigheden. We hadden voor het kasteel Casa Loma gekozen. Het is een zeer fraai kasteel waar we een recorder meekregen waarop uitleg per vertrek stond. Dit maakte het gemakkelijk om de historie te volgen. Een aanrader voor een ieder.
Na het kasteel bezoek zijn we weer op de open dubbeldek bus gestapt en van het mooie weer en de uitleg van de stad genoten. Uiteindelijk kwamen rond 18:00 uur aan op het station en konden nog net de een na laatste trein te pakken krijgen.
Moe maar voldaan van de vele interessante verhalen en beelden van de stad is er een einde gekomen aan onze vakantie. Morgen gaan we pakken en de camper inleveren. Om 20:45 uur vertrekt ons vliegtuig om donderdag ochtend om 10:15 uur te landen in Nederland.