Dag 16

Vieux-Quebec

Om 9:00 uur stonden wij en nog 2 echtparen ( 1x US en 1x Spanje) klaar om naar Quebec gebracht te worden. De eigenaar van de camping kwam om ons persoonlijk te brengen. Onderweg verloor hij nog zomaar een ruitenwisser. Even bij een garage aan om een nieuwe te laten monteren, om daarna de weg te vervolgen.
Vieux-Quebec is het oude gedeelte van Quebec waar het in vroegere tijd is ontstaan. Hier staan majestueuze gebouwen en is er een echt fort ( Citadelle). Deze plek is gekozen omdat het eenvoudig te verdedigen was tegen indringers. De St Lawrence rivier werd hier smaller en de oevers liepen stijl omhoog. Wij hebben er heerlijk rond gewandeld en diverse gebouwen bekeken. Eerst naar de Cathedraal Holy Trinity en daarna naar de basiliek De Notre Dame. De laatste was helaas voor een deel in revisie, zodoende konden we niet alles bekijken. Beide kerken zagen er fraai uit van binnen. Op straat kwamen we een aantal 65+ ers tegen die op een verdienstelijke manier muziek maakten. Na wat gedronken te hebben (koffie met een lekker stuk gebak) zijn we richting de Citadelle gelopen. Dit was een hele tippel over de flonders boven aan de klif: Terrasse Dufferin. Aan het eind van het terras kwamen een paar flinke trappen om het hoger gelegen fort te bereiken. Onderweg hebben we het beroemde, maar niet te bezichtigen Chateau Frontenac en de vergezichten over de rivier bewonderd.
In het fort namen we een rondleiding. De jonge hostess wist erg veel over de geschiedenis en het huidige gebruik van de gebouwen te vertellen. Op een gegeven moment brak er een hoosbui uit en werden we door en door nat. Maar we hebben het volgehouden en was erg interessant om te zien hoe toen de mensen leefden en wat voor een soort gebouwen ze nodig hadden. Bijvoorbeeld was er een gebouw voor de opslag van munitie. Die was speciaal geconstrueerd, dat als het kruit zou ontploffen, de manschappen vlakbij geen gevaar liepen. Zo waren de muren van 1,2 meter dikte nog extra buiten versterkt met zijmuren. Het dak lag er min of meer los op. Zodat bij een explosie het dak eraf zou vliegen. Moe van het staan en slenteren waren we terug naar de stad gelopen om wat te eten. Daarna hebben we nog door Quatier Petit-Champlain gelopen. Een wijk vol met winkeltjes met souvenirs, mode en eetgelegenheden. De dag was omgevlogen.
Om 18:30 uur zijn we weer terug naar de camping gebracht, we werden zelfs voor onze camper uitgezet, wat een service