Dag 19

San Francisco

San Fran"
Onze dagen in San Francisco, of "San Fran" zoals de Amerikanen zeggen waren super. Het begon eigenlijk al bij het binnenrijden. Ineens verschijnt het water met de bruggen en in de verte Alcatraz. Al snel vonden we ons hotel en werden hartelijk ontvangen. De stad is vele malen kleiner dan Los Angeles en heel overzichtelijk, maar het verkeer is wel druk. En anders dan in LA werd hier wel wat agressiever gereden. Herhaaldelijk hoor je auto's toeteren. Toch is de stad zelf heel vriendelijk en als je wil verdwalen moet je goed je best doen. Ons hotel ligt heel centraal en heeft een gezellige bar/restaurant waar je voor zowel een drankje met een zoutje als voor een goede maaltijd terecht kunt. Dat stond al in de beschrijving, maar was in werkelijkheid ook echt zo. San Francisco biedt werkelijk alles: winkels van alle soorten, ook hele exclusieve merken, restaurants, bars, havens, strand.
De eerste dag hebben we besteed aan het verkennen van de vele winkels. De volgende dag zijn we vroeg opgestaan en met een soort tram ( de F-line) naar Fishermans Wharf gereden. Daar hadden we om 10.00 uur de boot naar Alcatraz geboekt. We moesten een half uur van tevoren aanwezig zijn en hadden nog alle tijd voor een lekkere bak koffie. De overtocht was goed georganiseerd en na een korte overtocht mochten we voet aan wal zetten op "The Rock". Een korte uitleg over de Do's and Dont's en iedereen was vrij om te gaan, iets wat voor de vorige bewoners niet aan de orde was. Het was best indrukwekkend er te staan. Op deze rots hebben naast de zwaar bewaakte gevangenen ook families gewoond waarvan de vader er werkzaam was bewaker. De kinderen van deze gezinnen werden iedere dag met de boot naar SF gevaren om daar naar school te gaan. Aan het einde van de dag gingen ze weer terug en gek genoeg vonden ze dat heel fijn. Op filmpjes beschreven ze het als een hele rustige en vredige plaats, ondanks het feit dat ze er met de meest gevaarlijke misdadigers woonden. Want voor degenen die op Alcatraz zaten gold dat zij aan de volgende uitspraak hadden "voldaan" : " If you break the rules you go to prison, if you break the prison rules you go to Alcatraz". De gevangenis werd in 1963 gesloten vanwege voornamelijk budegttaire redenen. Althans dat is de officiele versie. Maar heel misschien had de eerste en enige succesvolle uitbraak in 1962 van drie gevangen (kijk naar de film " Escape from Alcatraz") daar ook iets mee te maken? De autoriteiten waren er immers tot dat moment vanuit gegaan dat ontsnappen van de Rock onmogelijk was? Hoe dan ook, het cellenblok is in originele staat gebleven en daardoor was het heel indrukwekkend. Met een hele goed audio tour in het Nederlands werden we stap voor stap door de cellen en de bewakersruimten en eetruimte geleid. Ook de isoleercellen waarin o.a. al Capone heeft gezet waren indrukwekkend. De cellen zijn belachelijk klein en de gevangenen hadden totaal geen privacy. Van alle kanten konden ze namelijk worden gezien door de bewakers. Ook de beroemde cellen waaruit de drie ontsnapt zijn waren in oude staat bewaard. Erg gaaf! Ook leerden we dat de gesloten gevangenis van 1969-1970 nog gekraakt is door Indianen die daarmee aandacht eisten voor hun rechten.
Na het bezoek zijn we gaan zwerven over Fisherman's wharf, een heel gezellig gebied met tal van winkels en pieren. Maar eerst gingen we eten in een fastfoodrestaurant waarvan Max al het nodige goeds had gehoord: de "In-N-Out". Nou, die deed zijn naam geen eer aan. Er stond een mega rij tot aan buiten! Maar ja, we waren er nu toch dus dan maar even geduld hebben. Maar in and out was het niet bepaald....De cheeseburger was gelukkig wel de moeite waard!
Bij pier 39 troffen we vervolgens de beroemde zeeleeuwenkolonie aan. Naar schatting zeker zestig kolossen die lekker lagen te zonnen en maffen waarbij een enkeling een showtje weg gaf voor de vele fotoraferende toeristen. De zeeleeuwen zijn hier ooit na een zware aardbeving beland en nooit meer weg gegaan. In de zomerperiode trekken er veel weg naar het zuiden om te paren en te baren maar een aantal van hen blijft altijd op de geliefde pier 39. Op het hoogtepunt waren er meer dan 1700 zeeleeuwen. Nu zijn dat er een paar honderd minder in de winter.

Toen we terug wilden naar het hotel bleek de F-line zo overvol dat we het in gedachten een F..k line gingen noemen en we besloten terug te wandelen. Volgens de fantastische navigatie app "Here" was het 35 minuten lopen. De route voer ons ook nog door Little Italy en Chinatown. Leuk om te beleven. Vooral Chinatown is echt totaal Chinees. We kochten daar iets in een winkel en het meisje achter de kassa sprak geen woord Engels! Er wonen naar schatting meer dan 100.000 Chinezen in San Francisco, dat is dus bijna 1 op 8!

Terug bij het hotel waren we gesloopt! Het was een prachtige dag maar heel vermoeiend. Toch nog even uit eten geweest en een cappucino bij de Starbucks voordat we als een blok in slaap vielen!

Morgen dag 2 in deze geweldige stad!

Inge en Harry (dit was een co productie)