Dag 12

Reisverslag 12

Verslag 12
6 oktober
Vanmorgen zijn we verwend met heerlijke pannenkoeken gebakken door Joke, ze heeft het beter gedaan dan wij, na dit stevige ontbijt zijn we ongeveer 6 km. naar de volgende camping gereden. We zijn te vroeg maar mogen toch al inchecken. We laten de camper mooi staan en nemen een dagkaart voor de bus om naar het centrum van Victoria te gaan. Victoria is de mooie hoofdstad van British Columbia. Het is ontstaan in 1843 toen de Hudson Bay Company hier Fort Victoria bouwde, genoemd naar de Britse vorstin. Na de vaststelling van de grens met de US werd Vancouver Island snel tot kroonkolonie geproclameerd om daarmee eventuele US claims op het gebied het hoofd te bieden. In de omgeving van het Fort vestigden zich kolonisten, maar Victoria maakte pas echt een explosieve groei door toen in 1859 in de Fraser River goud werd ontdekt. Aangezien Victoria de enige haven van betekenis had eb er ook bevoorraad kon worden, werd het de ‘gateway’ naar de goudvelden. In 1856 werden de oude kolonies Vancouver Island en British Columbia samengevoegd en Victoria werd de hoofdstad van de nieuwe Canadese provincie. De Engelse invloed is duidelijk te zien aan de vele prachtige gebouwen.
Met een bus in een vreemd land is ook altijd een belevenis. Hans heeft z’n ‘stad outfit ‘ aan en krijgt gelijk complimenten over z’n mooi blauwe schoenen!. We stappen uit in Douglas street en bezoeken Chinatown, Local Victoria Market waar ze de meest heerlijke producten/gerechten verkopen. Daarna richting het water om onze ontdekkingstocht voort te zetten. In de haven liggen enorme jachten, geen idee of het privebezit is maar ze zijn prachtig en er wordt volop aan gepoetst!. We bezoeken het prachtige Empress Hotel, een statig en voor ons onbetaalbaar Engels hotel, maar je mag er een kijkje nemen wat wij natuurlijk doen. Een high-tea is er onbetaalbaar, maar er zitten toch de nodige mensen van te genieten. Daarna door naar de Parlement Buildings. In 1892 werd er een architectuurwedstrijd gehouden, uit de 65 inzendingen werd de 25 jarige architect Francis Mawson Rattenbury als beste uitgekozen. Hij heeft overigens ook het ontwerp gemaakt voor het Empress hotel. De bouw van de nieuwe parlementsgebouwen begon in 1893 en werd in 1897 voltooid. De parlementsgebouwen werden officieel geopend op 10 februari 1898. De totale bouwkosten liepen op tot iets meer dan 2 miljoen dollar, veel geld toen die tijd. Het is een imposant gebouw en we hebben zelfs de gelegenheid om een deel van een zitting in de wetgevende kamer bij te wonen op de publieke tribune. Een stukje nationale nostalgie staat voor het British Columbia Museum: het Netherlands Centennial Carilon, een geschenk in 1967 van in British Columbia wonende vaderlanders ter gelegenheid van Canada’s 100e verjaardag. Wij lopen er bijna voorbij!.
We vinden het genoeg voor vandaag en in een Ierse pub drinken we samen een pint en ik neem er een heerlijke brownie met pistachnoten en ijs bij! Met de bus weer terug om op de camping samen met Joke en Peter na te borrelen en hun verhalen te horen wat zij vandaag gedaan hebben.