Dag 13

Reisverslag 13

Verslag 12
Dinsdag 6 oktober
Vanmorgen zijn we verwend met heerlijke pannenkoeken gebakken door Joke, ze heeft het beter gedaan dan wij, na dit stevige ontbijt zijn we ongeveer 6 km. naar de volgende camping gereden. We zijn te vroeg maar mogen toch al inchecken. We laten de camper mooi staan en nemen een dagkaart voor de bus om naar het centrum van Victoria te gaan. Victoria is de mooie hoofdstad van British Columbia. Het is ontstaan in 1843 toen de Hudson Bay Company hier Fort Victoria bouwde, genoemd naar de Britse vorstin. Na de vaststelling van de grens met de US werd Vancouver Island snel tot kroonkolonie geproclameerd om daarmee eventuele US claims op het gebied het hoofd te bieden. In de omgeving van het Fort vestigden zich kolonisten, maar Victoria maakte pas echt een explosieve groei door toen in 1859 in de Fraser River goud werd ontdekt. Aangezien Victoria de enige haven van betekenis had eb er ook bevoorraad kon worden, werd het de ‘gateway’ naar de goudvelden. In 1856 werden de oude kolonies Vancouver Island en British Columbia samengevoegd en Victoria werd de hoofdstad van de nieuwe Canadese provincie. De Engelse invloed is duidelijk te zien aan de vele prachtige gebouwen.
Met een bus in een vreemd land is ook altijd een belevenis. Hans heeft z’n ‘stad outfit ‘ aan en krijgt HetChinatown, Local Victoria Market waar ze de meest heerlijke producten/gerechten verkopen. Daarna richting het water om onze ontdekkingstocht voort te zetten. In de haven liggen enorme jachten, geen idee of het privebezit is maar ze zijn prachtig en er wordt volop aan gepoetst!. We bezoeken het prachtige Empress Hotel, een statig en voor ons onbetaalbaar Engels hotel, maar je mag er een kijkje nemen wat wij natuurlijk doen. Een high-tea is er onbetaalbaar, maar er zitten toch de nodige mensen van te genieten. Daarna door naar de Parlement Buildings. In 1892 werd er een architectuurwedstrijd gehouden, uit de 65 inzendingen werd de 25 jarige architect Francis Mawson Rattenbury als beste uitgekozen. Hij heeft overigens ook het ontwerp gemaakt voor het Empress hotel. De bouw van de nieuwe parlementsgebouwen begon in 1893 en werd in 1897 voltooid. De parlementsgebouwen werden officieel geopend op 10 februari 1898. De totale bouwkosten liepen op tot iets meer dan 2 miljoen dollar, veel geld toen die tijd. Het is een imposant gebouw en we hebben zelfs de gelegenheid om een deel van een zitting in de wetgevende kamer bij te wonen op de publieke tribune. Een stukje nationale nostalgie staat voor het British Columbia Museum: het Netherlands Centennial Carilon, een geschenk in 1967 van in British Columbia wonende vaderlanders ter gelegenheid van Canada’s 100e verjaardag. Wij lopen er bijna voorbij!.
We vinden het genoeg voor vandaag en in een Ierse pub drinken we samen een pint en ik neem er een heerlijke brownie met pistachnoten en ijs bij! Met de bus weer terug om op de camping samen met Joke en Peter na te borrelen en hun verhalen te horen wat zij vandaag gedaan hebben.
Woensdag 7 oktober
Zoals we gisteren al dachten regent het vandaag, we kopen weer een dagkaart voor de bus en wij gaan naar het Royal BC Museum. Het museum heeft 3 verdiepingen en we beginnen op de 3e,: Human History . We zien veel van de vele diverse indianen stammen die er waren voor de Engelsen Canada ontdekten. Hoe ze leefden, hun talen, hun gebruiken, de veranderingen na de komst van andere volken en het nieuwe begin. Het is enorm informatief en indrukwekkend: heel veel hebben ze na gebouwd zodat je een idee krijgt hoe het er in het echt uitgezien moet hebben. We lopen over naar de ontwikkelingen in de 20e en 21e eeuw, geweldig, we zien de revolutie in de muziek, in de kleding, de ontdekking van Thomas Cook en Vancouver, de mijnindustrie, de goudkoorts en nog veel meer. Daarna de 2e verdieping: Natural History wat gaat over het ontstaan van de aarde, de prehistorische dieren, het ontstaan van de mens enz. Ook is er een tentoonstelling over goud, welke ook heel informatief en indrukwekkend is. Na ruim 3 uur hebben we het wel gehad. Het was geweldig doch genoeg. We lopen naar Victoria Market om wat te eten. Het is een overdekte hal waar lokale mensen hun waren verkopen zoals geitenkaas, brood, groente zo van het land, vis, vlees, de keuze is ruim. Je kunt het meenemen maar ook daar eten, ze maken het ter plekke klaar en in het midden staan tafels waar je aan kunt schuiven. Peter dacht dat de hal van Jac Freijser ook wel geschikt zou zijn voor zoiets, hier slaat het in ieder geval geweldig aan. We gaan terug naar de camping met de bus, die deze keer ook weer vol zit met allerlei pluimage, geweldig om tussen te zitten.
Donderdag 8 oktober.
We zijn op tijd op en rijden naar Sidney (jaja) waar we de boot nemen naar het vaste land. Het is droog maar grauw dus we gaan niet veel zien vrezen we. We zijn ruim op tijd voor de Ferry van 11 uur, het zicht is inderdaad niet geweldig en Hans staat dapper met zijn verrekijker de zee af te turen. We rijden naar onze overnachtingscamping, we pakken de tassen maken de camper schoon en gaan straks ergens eten. De mannen dachten dat er een restaurant was op de camping maar dat is niet zo. We gaan niet meer rijden dus kunnen met de bus of taxi. We zien wel.
En zo is er bijna een eind gekomen aan onze geweldige vakantie, we hebben veel gereden (althans: de mannen) heel veel gezien, heel veel plezier gehad en vooral enorm genoten van dit prachtige land. Nu het bijna zover is willen we ook naar huis, Hans niet zegt hij, hij zou hier nog wel een tijdje rond kunnen toeren maar dat gaat niet gebeuren. Morgen mag hij de camper veilig en schoon terugrijden en worden we met de taxi naar het vliegveld gebracht om aan de terugreis te beginnen. Ik heb genoten van het schrijven van de verslagen, het is voor ons gelijk een naslagwerk en ik hoop dat diegene die ze gelezen hebben een indruk hebben gekregen van onze geweldige reis.