Dag 13

2e dag Yellowstone

2e dag Yellowstone
En wat een dag is het geweest. Ik zal niet alles verraden in de eerste zin dus lees rustig verder. De afgelopen nacht was weer een frisse nacht. De ruiten van de auto’s waren bevroren en mijn water aanvoer was ook redelijk koud. Gelukkig konden we snel de kachel aanzetten en toen de camper op temperatuur was hebben we ontbeten. Lekker kopje koffie en broodje voor mij en An lekker aan de Yoghurt met Muesli.
We gaan weer vroeg op pad omdat het dan nog lekker rustig is op de wegen. Vandaag gaan we naar het noorden van Yellowstone we rijden via Hayden valley richting Canyon Village en dan Mammoth Springs en daarna via de westzijde terug naar de camping een deel van het park bekijken. Geschatte afstand 160 km. Ja Yellowstone is wat groter dan de Hoge Veluwe of welk ander park in Nederland.
Het eerste stuk loopt langs de Yellowstone rivier die hier breed is en rustig richting het noorden stroomt . Na een korte tijd komen we bij Hayden Valley een mooi open gedeelte van het park waar we direct getrakteerd worden op een grote hoeveelheid Bisons. In alle maten groot heel groot en natuurlijk de kalfjes die pas een paar dagen of weken oud zijn. Na een paar korte stops naderen we Canyon Village. Vlak hiervoor nemen we de afslag naar Artist Point een mooi uitzichtpunt op de waterval in de Yellowstone Canyon. Hier is ook te zien waarom het park Yellowstone heet de Canyon bestaat bijna geheel uit gele rotsen aan weerszijden en is werkelijk adembenemend. Hier ook weer de nodige foto’s en filmpjes gemaakt waarbij we moesten oppassen niet te veel Aziaten in beeld te hebben. Ja de bussen stroomden weer leeg. We slaan vandaag de noord zijde van deze canyon over omdat we deze morgen willen bekijken. We rijden verder naar het noorden en gaan over een bergpas waar de sneeuw op sommige plekken nog meters hoog langs de kant ligt. Hier zien we een paar bergmarmotten die we helaas niet konden fotograferen.
Vervolgens kwamen we langs Mount Washburn. Deze is niet per gemotoriseerd voertuig bereikbaar dus hebben wij hem maar overgeslagen. Even later was het tijd voor koffie dus een stop gemaakt bij Tower Falls. Dit zijn watervallen vernoemd naar de vreemde torens die er lijken te staan. Met de koffie in de maag konden we er weer tegenaan op richting Roosevelt Junction genoemd inderdaad naar de president met dezelfde naam.
Vandaag gaan we hier rechtdoor richting Mammoth morgen willen we hier naar het noordoosten hier schijnen heel veel grote herten en springbokken te zitten. Na een paar minuten ineens veel mensen langs de weg met camera’s en verrekijkers. Gelukkig kon ik de camper parkeren en ook gaan kijken. Camera mee 400 mm lens er op en YES daar was ie dan onze eerste beer. In dit geval een jonge zwarte beer. We hebben ongeveer 25 minuten staan kijken hoe de beer rustig aan het eten was. Helaas kwamen er steeds meer mensen die schreeuwend dichter naar de beer toe gingen. Wij zijn toen maar weggegaan met de filmpjes en foto’s als blijvende herinnering. En zo wie zo, het feit dat we dit allemaal zien is iets om nooit te vergeten.
Met het gelukkige gevoel dat we de eerste beer gezien hebben zijn we verder gereden naar Mammoth. Dit plaatsje is bekend vanwege een grote hoeveelheid herten dat hier leeft. Deze oorspronkelijke kazerne bestemd voor de soldaten die Yellowstone bewaakten is nu het hoofdkwartier van Yellowstone en word bewoond door personeel. En zoals net genoemd honderden herten. Ze lopen hier gewoon tussen de gebouwen en krijgen alle ruimte. Er lopen hier rangers rond die voorkomen dat de mensen de herten opjagen.
Wij hebben hier onze lunch gegeten in de camper waarbij er af en toe een hert langs kwam lopen toch wel vreemd om dit mee te maken.
Na de lunch was het tijd voor de sportieve uitdaging van de dag we zijn naar Mammoth Terrace gegaan en hebben deze tot bovenaan beklommen via de diverse trappen(27 stuks) en paden. De uit de grond komende warmwaterstromen voeren hier mineralen mee die door de jaren heen een terrasvormige berg hebben gevorm met diverse kleuren en vormen. Heel bijzonder om te zien.
Zo het sportmoment gehad nu langzaam weer in de richting van Fishing Bridge de plaats aan Lake Yellowstone waar onze camping is gevestigd.
De westelijke weg die van noord naar zuid loopt blijk in onderhoud te zijn en we worden dan ook aardig heen weer geschud over onverharde delen. Helaas hier ook weinig wild gezien op een verdwaalde bison of een enkel hert na.
Via Canyon Village zijn we doorgereden naar Hayden Valley. Hier hebben we de camper even rustig neergezet en is An even gaan liggen door de vele hoogte verschillen waarbij we vandaag tegen de 3000 meter zijn geweest heeft ze last van haar hoofd.
Ik heb lekker een stoeltje gepakt en heb mij met de camera in de aanslag nabij de Yellowstone Rivier geposteerd. Wie weet. Het begon rustig met wat ganzen en een kraai tot ik plotseling beweging zag in het struikgewas bij de rivier. Camera gepakt en jawel een Coyote probeerde hier ongezien wat ganzen te benaderen. Aan het geluid dat deze maakten werd duidelijk dat het niet lukte. Niet veel later kwam er een hert de bossen uit lopen en ging rustig staan grazen. Ook hier weer wat foto’s van gemaakt en verder rustig naar zitten kijken.
Nadat An weer paraat was zijn we verder gereden waarbij wij een enorme kudde bisons zagen die nabij de over van de rivier liepen te grazen. Wij dus maar even gestopt en uitgestapt. Vervolgens zagen we eerst 1 en later 2 bisons de rivier overzwemmen. Bijzonder om dit te zien van dichtbij.
We rijden weer verdere en zien wederom een groep van ongeveer 60 a 70 bisons langs de rivier staan. Ook lopen er aan de overzijde enkele tientallen herten. Wat een mooi gezicht dus maar weer even de camper uit. Bijna gelijk wees een van de andere aanwezige mensen ons op een coyote die op jacht was. Eerst zagen we de coyote richting ganzen gaan en later een paar eenden. Niet gelukt om er een te verschalken. Dan doe je gewoon stoer als coyote en ga je op een bisonkalfje af. Meerdere keren zagen we hem een kalfje benaderen. Soms draaide deze zelf zijn kop op de coyote af en deed een stap voorwaarts maar een aantal malen kwam een van de volwassen bisons op een draf aangerend om de coyote te verjagen. Deze nam dan ook elke keer snel de benen.
De dag loopt voor ons ten einde want het is al bijna half zeven dus nu richting het tankstation vlakbij de camping om propaan te tanken. Helaas 3 pogingen gedaan het lukte niet. Of we morgenvroeg even terug wilden komen. Nou dat moet dan maar we willen toch kunnen blijven koken de komende dagen. Net als we willen vertrekken komt er nog een kers op de taart. Er vliegt een Bold Eagle over. Helaas de camera niet binnen hand bereik en allen het wegvliegen nog kunnen vastleggen. Wat een mooie dingen zien we hier toch.
Op de camping hebben we lekker gekookt en na de afwas heb ik de update weer geschreven al weet ik dat het nog een paar dagen duurt voordat jullie hem kunnen lezen. Morgen de laatste dag Yellowstone met vast wel weer een mooie update over de natuur in al zijn pracht die we hier zien.