Dag 20

Hiken in Bryce Canyon

Wandelen (Hiken) in Bryce Canyon

Bryce Canyon is een van de parken waar wij 1,5 jaar geleden ook zijn geweest toen hadden we slechts een middag de tijd werd het weer wat slechter en was de conditie van An nog een stukje minder. Daarom zijn we vandaag vroeg opgestaan om met een van de eerste shuttle bussen het park in te gaan.
Er rijden hier shuttlebussen die om de 10 a 15 minuten hun ronde maken langs 9 haltes. 1 daar van is de camping en een ander Inspiration Point. Het hoogste punt van Bryce Canyon NP, 2539 meter hoog. Wij hoefden alleen onze spullen mee te nemen en konden de camper lekker aangesloten aan water en stroom laten staan. Dat is prettig bij een temperatuur tegen de 30 graden dan kan namelijk de airco gewoon zijn werk doen. In de rugzak zat 4 liter water, cola light en energiedrank. En natuurlijk de nootjes die hier door bijna iedereen genuttigd worden tijdens het Hiken. Zeg maar stoer wandelen. Anneke heeft haar walking stokken meegenomen en natuurlijk video en foto camera. Even flink in de zonnebrandcrème en op pad we hadden de 2e bus en waren al om half 9 boven bij Inspiration Point.
Na een kort moment genoten te hebben van het geweldige uitzicht over de canyon zijn we op pad gegaan. Omdat je op het hoogste punt begint begin je dus gelijk met afdalen. Ongeveer 2 km lang met percentages tussen de 10 en 15 % hierdoor kom je ongeveer 250 lager in de Canyon uit. Daar gingen we het lange deel van de Peekabooloop Trail lopen. Dit deel heeft als voor deel dat er een toilet is en je dus al het overtollige vocht achter kunt laten. Zo geschiede. Deze Peekabooloop is tevens het pad dat groepen ruiters gebruiken om de canyon te bekijken. Op zich niet zo erg maar de paarden laten wel wat achter op de paden en dus was het opletten waar we liepen. Intussen raakten we niet uitgekeken naar de Hoodoo’s zoals de smalle punten die Bryce NP zo kenmerkend maken heten. In diverse kleuren en groottes.
De loop ligt onderin de canyon maar dat wil niet zeggen dat je valk loopt je blijft alleen maar klimmen en dalen er is geen meter vlak in de canyon. Vanaf het andere einde van de loop hebben we de doorsteek gemaakt naar de Navajo Trail. Deze heb ik de vorige keer met Edward gelopen. Voordat we aan dit deel begonnen hebben we eerst wat energie getankt. We hadden al 2,5 liter gedronken want de temperatuur hier tussen de rotsen in de zon was ruim boven de 30 graden. Af en toe was er een briesje en dat was zeer prettig.
Hier in de canyon leven heel veel chipmuncks(die van Alwin). Zodra er mensen gaan rusten en wat te teen pakken verschijnen ze en gaan voor je zitten in de hoop dat je iets geeft. Het voeren is verboden en de boete is 100$. Maar het is wel een leuk gezicht.
De Navajo trail bracht ons binnen 1 km 200 meter hoger oftewel 20% stijging. Natuurlijk hebben we de nodige pauzes gehouden maar uiteindelijk liepen we de klim binnen een half uur. Op de foto’s hoop ik zichtbaar te maken hoe de klim is aangelegd. Een zigzaggend pad tegen de berg op met onderaan een zeer nauwe kloof. Schitterend maar loodzwaar. Uiteindelijk hebben we in totaal 10 kilometer gelopen.
Super tros dat ze dit gehaald had zijn we eerst even wat gaan lunchen. Een lekkere pizzapunt ging er wel in. Daarna zijn we naar de camping gegaan met de shuttlebus zodat An even bij kon tanken. Ik ben om haar niet te storen een rondje in het bos gaan maken helaas maar 1 hertje gezien. Rond 1600 uur zijn we weer met de shuttlebus naar het de canyon gegaan. Dit maal om een stuk langs de bovenzijde te lopen. Hetgeen we de vorige keer niet aan toe kwamen.
Wederom wat plaatjes geschoten en na een bezoek aan de giftshop en het Visitor centre zijn we naar de camper gegaan. Hier lekker Pasta gegeten en gelijk er achter aan de afwas gedaan.
Ik ben toen nog even naar een stuk gras tegenover de camping gegaan en ja hoor ik had een goede ingeving gehad. 3 hertjes kwamen tevoorschijn en liepen ongeveer 50 a 60 meter bij mij vandaan rustig te eten. Helaas waren er ook veel muggen en hield ik het voor gezien. En ja ik moest natuurlijk nog een update schrijven.
Morgen gaan we naar Zion NP, hier hopen we of in ieder geval ik een stuk van de Narrows te lopen een mooie tocht langs en door de rivier die door Zion stroom in een redelijk smalle Canyon. Deze was de vorige keer afgesloten wegens een Floodwarning. Beter gezegd kans op een grote water of moddermassa die het stroompje snel kan doen veranderen in een kolkende rivier.
Of het gelukt is lezen jullie in de volgende update. Dit kan echter weer even duren dus blijf kijken en je blijft op de hoogte.