Dag 4

Skiën in Marmot Basin en Maligne Canyon walk

Vandaag kan we skiën in Jasper in het skigebied Marmot Basin.
Vroeg uit de veren en na het ontbijt om 8 uur met een oude gele schoolbus op weg naar het skigebied. Men wist van onze komst en de liftpassen en skiërs stonden al klaar.
Wat een geweldig mooi skigebied, enorm rustig, brede pistes en geweldig mooi om tussen de bomen te skiën. Sneeuwcondities waren super goed. Zo mooi hadden we het nog nooit gehad. Het weer was goed, heerlijke zon maar boven op 2600 meter wel erg koud en redelijk wat wind.
In de middag werd het wat bewolkt en namen we de bus van 15.45 uur want we hadden nog een avondprogramma.

Rond 18.30 uur werden we weer opgehaald om naar Maligne Canyon te gaan. In de bus zat nog een familie (9) uit Nederland. We kregen van onze gids instructies ivm hoe te handelen bij het tegenkomen van wild live. Warme laarzen, ijzers voor onder de laarzen, een helm en hoofdlamp werden uitgedeeld . Iedereen warm aangekleed en de tocht kon beginnen.
Het pad waar we over liepen was redelijk steil en smal en uiteraard lag er weer overal sneeuw. Het was behoorlijk donker dus het was fijn dat je een hoofdlamp had zodat je goed kon zien waar je liep.
Na een redelijk lange wandeling kwamen we aan bij de canyon na daalden naar beneden af. Eerst was het nog redelijk goed te begaan maar na enige tijd werd het behoorlijk glad en was het fijn dat je ijzers had. Op een gegeven moment moesten we zelfs door ongeveer 30 centimeter water lopen omdat de bovenzijde van de ijslaag was ontdooid. De onderlaag was ijs dus best wel eng. We hielden elkaar vast en als een lange slinger baande we ons een weg over ijs en water. Onze gids kende de canyon goed en zag ook waar de bovenlaag van het ijs dun was. Hij gaf ons tips hoe we het beste konden lopen. Soms moesten we zelf door een nauwe spleet glijden, of over een smalle rand ijs lopen om naar het volgende gedeelte van de canyon te komen.
Onderweg zagen we mooie ijssculpturen en gaf de gids een goede uitleg hoe het ijs was ontstaan. In de zomer is het in de canyon overal groen en zijn er vele watervallen.
In het totaal was het 3 uur lopen, wat voor een aantal mensen wel wat veel was. Wij denken wel dat als je overdag deze tocht doet je meer ziet van al het moois.
Moe maar voldaan kwamen we weer terug in ons hotel en gingen we weer vroeg slapen, want morgen weer een spectaculaire dag.