Dag 5

Whistler - Clearwater

Vandaag stond ons 1 van de langste en zwaarste tochten te wachten. 430 km naar Clearwater. Dat is op onze Europeese snelwegen geen probleem. Uurtje of 5 en je bent er. De afgelopen dagen hadden we al door dat dit met de camper niet gaat lukken. We liepen al 1 dag achter op onze route. En het plan was dan maar 2 dagen achtereen te rijden en bij Clearwater alleen te overnachten en de volgende dag door te karren naar Jasper. Til had al aangegeven dat ze toch echt niet met die camper ging rijden. Goed wij al vroeg op pad. Vanaf Whistler begon de (snel)weg al snel te stijgen. Hier in dit ruige landschap is een snelweg niet meer dan een brede 2 baansweg. Na ca 80 km kwamen we een waarschuwingsbord tegen dat je pas over 100 km weer kon tanken. Met iets minder dan 3 kwart tank denk je dat het een makkie is. Als je dacht dat we al wat stijle hellingen hadden gehad dan konden we nu onze lol wel op. De weg werd al maar smaller en het stijgen ging steeds stijler. 8, 10 en zelfs 13% was al geen uitzondering meer. Bijna geen mens meer op de weg en al helemaal geen campers meer. Zou onze camper deze stijle bergen wel aan kunnen???? 'T is toch een bak van 22 food, 7,50 meter lang en 3m hoog. inmiddels had ik de lage gearing kunnen vinden en kroop de camper langzaam tegen de berg op. Haarspeldbocht voor bocht. Hadden we hier wel goed aan gedaan? En zouden we Clearwater wel voor het donker halen? Met snelheden van soms niet meer dan 20 km schoot het niet op en we zaten met dichtgeknepen billen op onze stoelen, nauwelijks oog voor de mooie omgeving. Ik begon te beseffen waarom ze deze weg Sea to Sky Highway hebben genoemd. Ik dacht dat dit figuurlijk was bedoeld. Maar 't was echt letterlijk. En dan stond de Highway echt niet voor snelweg, maar letterlijk voor "hoog".
Beter was geweest Sea to Heaven way.
Ik begon al plannen te maken dat we dan maar eerder zouden overnachten en de dag er na iets meer zouden rijden. In de hoop dat we op onze vakantie route niet voortdurend met dit soort obstakels geconfronteerd zouden worden, ondanks dat onze hele route in the Rockies ligt.(klinkt lief maar het blijft een ruig en wild landschap).
Goed na enige tijd begonnen we toch vetrouwen in ons zelf te krijgen en ons campertype dat behoorlijk z'n best voor ons aan het doen was. We ontspannen meer en konden genieten van de omgeving. Ik denk dat we op een gegeven moment op ca 2 km hoogte zaten. Dat is in de Rockies nog onder de boomgrens maar die ligt daar rond 2,5 tot 3.5km en dus hoger dan de Alpen in Europa.
Maar het was prachtig. Boven op ons hoogste punt koffiedrinken met wat lekkers en ontspannen en genieten.
Wat is het hier mooi. Als je denkt van ik heb alles gezien dan verandert het landschap weer en steeds weer. Ook daarom heet het dus liefkozend " Rockies".
Vanaf boven weer met de zelfde daling naar beneden maar wel weer heel andere vergezichten met woeste rivieren en uiteindelijk weer de bewoonde wereld en weilanden en industrie in de "grote " stad Kamloops die we tegen kwamen
We hebben 8 uur over gedaan en kwamen rond 5pm aan in Clearwater.
Nog mooi op tijd.
s'avonds lekker gegeten in een slow smokingstyle restaurant. Met uiteraard een biertje en een wijntje.
Alles bij elkaar een spannende en prachtige dag.