Dag 22

Een erg leuke stad als toetje

Een erg leuke stad als toetje.
Voorbereiding voor 'the longest day"

Maandag 20 juni

Victoria ligt helemaal aan de zuidpunt van dit eiland en heeft een kleinschalige en very British getinte sfeer. In de zomer zijn de straten, lantaarnpalen en vensterbanken rijkelijk versierd met kleurige bloemen en hanging baskets. Victoria is voor Noord-Amerikaanse begrippen een oude stad. Historische gebouwen zijn er dus in overvloed. Bij Europa (de oude wereld) vergeleken is het hier allemaal piepjong. Zoals Leen gisteren al vertelde kende Victoria tijdens de Goldrush een enorme bloei, omdat het zo gunstig lag aan het water. Ook trok het veel mensen van Aziatische afkomst aan, die hier nog steeds leven in een grote Chinatown. Door de zuidelijke ligging van de stad is het klimaat het hele jaar door prettig en mild. Van alle bezienswaardigheden vormt de Inner Harbour het centrum.

In ons hotel, het Oswego hotel, is het goed toeven. We hebben een kamer met ons vieren. Nou ja, eigenlijk is het een appartement in het hotel met een woonkamer, keuken, 2 slaapkamers, 2 badkamers en over de hele breedte een balkon. Helemaal niks mis mee. De wijk van Victoria, waar we wonen, heet James Bay (genoemd, denk ik, naar zeevaarder James Cook, want er staat bij de haven ook een standbeeld van hem). Het is 5 minuten lopen van Fisherman's Wharf, een buurtje met superleuke, bontgekleurde huisjes op het water, met restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes. Gisteren werd werd er door Leen al over verteld, maar ik vind het zo leuk, dat ik het ook nog even kwijt wil.

Afgelopen ochtend na het ontbijt eerst maar eens een uurtje 'outhanging' om de tassen, resp koffers vast in orde te maken voor de grote reis van morgen, 21 juni. Dan gaan we voor dag en dauw op pad (zelfs te vroeg om in het hotel een ontbijtje te kunnen scoren. Noe moe, klantgericht, hoor!). De boot van 9.00 uur wacht niet en we moeten ook nog een stuk rijden en een uur van tevoren aanwezig zijn, anders vervalt onze reservering. De reis over het water gaat van Swartz Bay naar Tsawwassen. Dan zijn we weer op het vasteland van Noord-Amerika, maar .......nog lang niet thuis. Het wordt morgen met recht "the longest day".

Eerst kunnen we vandaag Victoria nog beter bekijken. We gaan op pad naar de Inner Harbour. Er liggen veel boten, klein en groot, we zien watertaxi's, hop on - hop off bussen, die het water in zijn gereden. Zo bizar en grappig. Alles oogt erg gezellig met al die bloemen. We gaan 'winkelen' op de schilderachtige Bastion Spuare, veel 'oude' gebouwen, waarin kadowinkeltjes en boetieks. Ook een groot gebouw, Hudson's Bay, een soort Bijenkorf. Marianne en ik wilden er graag een kijkje nemen, temeer daar deze keten na het faillissement van V&D in Nederland voet aan de grond heeft gekregen. Het is een mooie, grote winkel, ruim en netjes. Qua kleding vonden wij het een beetje oubollig. Na een beetje aanpassing aan onze smaak zou het misschien nog goed kunnen komen. De mannen gingen ondertussen koffie drinken in een Irish Pub. Met deze pubs is Victoria rijkelijk gezegend, de ene nog mooier qua interieur dan de ander en altijd gezellig en druk, nu mede door de schermen met voetbal.

De middag nog deels in het zonnetje op het balkon doorgebracht, wat gelezen en getut. De laatste maaltijd hebben we dicht bij huis genuttigd, weliswaar niet in ons eigen hotel, maar wel een naast gelegen hotel. Zag er gezellig uit en het smaakte allemaal lekker.

Lieve mensen, de slotaflevering van dit feuilleton gaat morgen geschreven worden door mijn zussie. Een zware verantwoordelijkheid op haar schouders, maar ze kan het !!!

Ik neem hierbij vast afscheid van alle lezers. Dank voor het volgen en het reageren.

Groeten van Tenny and the others