Dag 16

Grizzly heren

Grizzly heren
In de sneeuw

dinsdag 14 juni

Nederland en Vancouver hebben met het weer een gemeenschappelijke noemer. Een gemiddelde temperatuur. Het is vandaag in Vancouver 12 graden en het regent. Ongewoon laag, volgens de chauffeur van de hop on-hop off bus. In Nederland zeggen ze hetzelfde. De gemiddelde temperatuur moet ongeveer 22 graden zijn.
Jassen, truien en paraplu's worden van onder uit de koffer opgevist.

We pakken de dichtsbijzijnde hop on-hop off bus, vanwege de regen. Over comfort van deze bus valt te twisten. We zitten weliswaar droog, maar het is beslist geen luxe vervoer. De banken zijn van hout. Het koetswerk lijkt afkomstig van een tram uit de jaren '30, gezet op een onderstel van een vrachtwagen uit dezelfde tijd. De vering vergat men in te bouwen, maar het is nostalgie en toeristen mogen best wat afzien.

Vancouver werd in 1862 gesticht rond - hoe Hollands kan het zijn - een zaagmolen en wat boeren. Saai natuurlijk , maar dat veranderde toen een kroegbaas Gassy Jack er een saloon vestigde. In het centrum is nog de oude sfeer bewaard gebleven van Gassy Jack, met voor mij als hoogtepunt de stoomklok. Je ziet de stoommachine in werking en ieder kwartier fluit het apparaat een deuntje. Waterdamp ontsnapt uit elke opening, zodat geen twijfel mogelijk is over de echtheid.

In 1986 was er een wereldtentoonstelling en in 2010 waren er de Olympische Winterspelen. Evenementen, die de stad een boost gaven en op de kaart hebben gezet. Op de Canada Place, het centrum van de stad, wachten we op de bus naar Grouse Mountain. Op dit plein komen zo'n beetje alle toeristen samen. Een uitgelezen plek dus voor politiek protest. De Chinese Falun Gong Beweging is er met spandoeken aanwezig. Deze beweging zet zich in China in voor meer politieke vrijheden, maar wordt, zoals gebruikelijk in dat land, niet toegestaan en onderdrukt. Het lijkt erop dat in Canada veel vrijheid is om je mening kenbaar te maken. Toen we 2 jaar geleden Ottawa bezochten, werd voor het parlementsgebouw gedemonstreerd tegen de dreigende invoering van de sharia.

Grouse Mountain is een bergtop van 1250 meter. Je kunt er heen lopen, maar ook de kabelbaan gebruiken, wat we als gemakzuchtige toeristen dan ook doen. Boven aangekomen stappen we uit in mist en ........sneeuw. Ongewoon volgens het parkpersoneel. Zoveel sneeuw hebben wij in Nederland afgelopen winter niet gehad. Op het voetpad is de voetprint van een grizzly beer afgebeeld, maat 73 zo te zien, dat moet een groot exemplaar zijn. In een kwade bui, normaal voor zo'n beest, zijn je overlevingskansen nul. Waar beginnen we aan? De voetprint volgend, komen we aan bij 2 jonge heren van 15 jaar oud. Het zijn weesgrizzly's, hier ondergebracht in een omheinde ruimte. Niet ronddwalen door de Canadese bossen, geen zalm vangen, geen bessen zoeken, geen winterslaap, geen gevecht om een partner. Een beetje rondsjouwen in een omheinde ruimte, liggen in een bergmeertje, op vaste tijden gevoerd worden. Ik zag 2 beren vegeteren.

In het Capilano Park zijn hoog boven de grond tussen bomen looppaden aangelegd.
Er staan bomen van honderden jaren oud en ze zijn zo'n 60 meter hoog. Woudreuzen, die deel uitmaken van het regenwoud, dat een groot deel van Brits Columbia bedekken. Het is de habitat van de grizzly beer en Indiaan. Na het looppad tussen de bomen en een wiebelende tocht over de Capilano Suspension Bridge (lange hangbrug met een kolkende rivier 70 meter onder ons, lekker spannend) gaan we terug naar downtown Vancouver. Onze leefomgeving is de stad en de creditcard. Op de berg verorberen de grizzly's hun rantsoen.

Groetjes van Jan en de anderen.