Dag 17

Death Valley – Bishop

Dag 17 (Death Valley – Bishop)

Vandaag hebben we een ‘tussen’ dag. We gaan van Death Valley National Park naar Yosimite National Park. Ondanks een tussen dag willen we vroeg vertrekken. Zoals inmiddels bekend kan de temperatuur aardig oplopen in Death Valley en we willen de camper niet onnodig op de proef stellen. Ondanks de warmte overdag lukte het met gebruik van de airco in de camper om de temperatuur onder controle te houden. Het is een keuze tussen warmte en herrie (van de airco), voor nu won de warmte, de airco bleef brullen bij het slapen gaan. Doordat we de airco aan lieten staan, was het voldoende koel om te kunnen slapen. Tegen een uur of 5 ’s morgens heb ik het zelfs aangedurfd de Airco uit te zetten. Wat een rust. De herrie won het uiteindelijk op punten.

Tegen half 8 waren we wakker. Doordat de camper enigszins in de schaduw stond was de temperatuur (inmiddels weer met airco) onder controle. Even een ontbijtje en daarna lekker gedoucht. Even het lijf afspoelen en fris worden (zo’n warme nacht blijft toch een beetje aan je plakken).

Tijd voor vertrek.

We willen nog een paar plekken bezoeken voordat we Death Valley verlaten. De eerste stop is Badwater. Badwater is het laagste punt van Noord America en ligt 279ft (85m) onder zeeniveau. Overigens ligt het hoogste punt van Noord Amerika slechts 84,6mijl (136km) verder op (Mount Whitney). Badwater bestaat uit een kleine poel ontstaan uit een bron vlak naast de weg. De grote hoeveelheid zout uit het omliggende bekken zorgt er voor dat het water niet drinkbaar is. Hier komt de naam ook vandaan (bad water). Wanneer er grote regenstormen zijn geweest wil Badwater nog wel eens volstromen met water. Dit water blijft daarentegen nooit lang staan omdat de 48mm regenval door de 3.800mm verdamping een druppel op de bijna gloeiende plaat is.

Na Badwater zijn we gestopt bij Golden Canyon. Een kleine (maar weer hete (37graden Celsius) wandeltocht van ruim 2mijl waarbij je 91 hoogte meters maakt. Tijdens deze wandeltocht zie je veel van de verschillende rotsformaties die Death Valley rijk is. Je loopt hier letterlijk door de effecten van jaren van waterstroming door het gebied en ziet het ontstaan van (o.a.) Death Valley van dichtbij.

Volgende stop, na een korte stop bij het visitors centre, zijn Mesquite Flat Sand Dunes. In mijn verbeelding was/is een woestijn altijd (en alleen) een woestijn als het uit fijn zand bestaat. Nou is er natuurlijk altijd en overal zand, maar de woestijn van Death Valley bestaat (voor wat je ziet) grotendeels uit rotsen en steen. Op een paar stukken, waar het door de wind verwaaide zand verzameld en terecht komt, zijn zandduinen ontstaan. Deze Mesquite Flat Sand Dunes en een stuk verder op (alleen met een 4wd te bereiken) Eureka Dunes. Deze door wind continu veranderende duinen worden door Hollywood vaak gebruikt in films. Zou zijn hier bijvoorbeeld de Star Wars films opgenomen.

Bij Father Crowley Vista Point nog een korte stop en toen door naar Bishop. Bishop is hoofdstad van Owens Valley. En telt 500 inwoners. Deze toch wel typische Amerikaanse stad ontleent zijn charme aan zijn ligging. Bishop ligt tussen de meer dan 4000m hoge bergtoppen van Sierra Nevada in het westen en de dorre woestijnbergen van White Mountains. Tevens is in Bishop de Nederlandse bakker Erick Schat gevestigd. Leuke bijkomstigheid.

Onze campingsite voor vannacht is niet zo’n bijzondere. Al zijn hier de sanitaire voorzieningen het schoonst van heel onze trip, de campingsite is net een parkeerplaats. Ach het voldoet en het klimaat is prima (vergeleken met Death Valley afgelopen nacht). We gaan nog even te voet op proviand uit. Na zonsondergang zijn we terug. Tijd voor de updates en voor het eten. Nog even douchen en de laatste regels van de update schrijven.

Het aftellen is begonnen. Ondanks al twee weken in de camper rest ons nog slechts een paar nachten. Morgen naar Yosemite National Park. We zijn benieuwd. Sleep well, sweet dreams!