Dag 10

Monument Valley – Page (Lake Powell & Antelope Canyon) – Horseshoe Bend

Dag 10 (Monument Valley – Page (Lake Powell & Antelope Canyon) – Horseshoe Bend)

Half 6, de wekker. Opnieuw (heel) vroeg uit de veren. Drukke dag voor de boeg. Op dit vroege tijdstip gaan we weer op pad voor de eerste excursie van vandaag. The Sunrise Experince in Monument Valley. Om 6 uur worden we opgehaald.

Klokslag kwart over 6 komt ons toeristen busje aanrijden. Het is nog hartstikke donker en ondanks het overdag aardig warm is, is het nu koud. ’s Nachts koelt het af naar een graad of 4. Eerst nog even langs de Goulding Lodges om nog 2 idioten op te halen en de tour kan beginnen.

Shit wat is het koud. We zitten achter in de open bak van de jeep/busje naar het Navajo reservaat waarin Monument Valley ligt. Monument Valley in het Amerikaanse zuidwesten staat sinds jaar en dag bekend om zijn (erosie)landschappen. Monument Valley staat daarbij bekend om zijn rode zandsteenformaties. In de jaren 50 en 60 waren westerns zonder het decor van Monument Valley ondenkbaar. Hollywood is voor de locals dan ook belangrijkste bron van inkomsten. Een paar (bekende) films: Once upon an time in the west, Back to the future 3 en Forrest Gump,

Door de kou hobbelen we met ons wagentje het park in. Onze gids, een native natuurlijk, vertelt over de namen die de rotsen hebben gekregen. Iedere rots een naam. De geasfalteerde weg veranderd al gauw in gehavende zandweggetjes met woestijnzand. We zijn tenslotte in The dessert. Onze gids wil het Brabants kwartiertje van vanmorgen inhalen en houdt er een rap tempo op na. We schudden alle kanten op. Als we vooruit kijken zien we de eerste zonnestralen zich boven de horizon uitsteken. De eerste zonnestralen verlichten de rotsen. Wat een prachtig mooi beeld. Langzaam worden de rode rotsen met zonlicht verlicht en de mooie ochtendkleuren laten zich zien. Het ene beeld nog mooier dan het andere. Opnieuw doen we ons best om de ambiance op foto’s te vangen. En weer is de sunrise fantastisch, koud maar fantastisch.

De zon is op, we gaan verder. Verder Monument Valley in. Onze gids vertelt honderd uit. Over vroeger, over nu en over hoe Hollywood een grote bron van inkomsten is geworden. Zoals gezegd wordt deze streek altijd gekozen wanneer “the wild west” getoond wordt in een film. Ik kan begrijpen waarom.

We rijden verder het park in. Stoppen bij muurtekeningen en kregen uitleg over de (waarschijnlijke) betekenis. Eigenlijk altijd wordt er een familie geschiedenis in weergegeven. We krijgen uitleg over de dieren die er leven en over de bevolking die er heeft geleefd. Zo’n 3 uurtjes later (nog steeds vroeg voor een vakantie) keren we stoffig terug bij onze camper. Inmiddels doet de zon zijn werk en is het wat warmer aan het worden. Tijd voor ontbijt.

Inmiddels werkt het wi-fi en werken we meteen onze blog bij. Om 11 uur zijn we weer klaar voor vertrek. Monument Valley: check!

Op de weg terug naar Kayenta om vervolgens naar Page bij Lake Powell te gaan. Wist je dat dit woestijnachtige gebied zo’n 50 jaar geleden voor de Amerikanen nog heel onbekend was. Nu wonen er in het in 1956 gestichte page 7000 mensen. Aan de rand van Page is het op een na grootste kunstmatige meer van Amerika ontwikkeld. Lake Powell. Dit meer is ontwikkeld voor de bouw van de Glen Canyon stuwdam. Page was het bouwkamp.

Hier vinden we Antelope Canyon. Deze Canyon ofwel kloof is pas enkele jaren geleden ontdekt door het toerisme. Omdat hier alles cash betaald moet worden en wij inmiddels door onze cash heen zijn eerst opzoek naar een bank. Wel hebben we alvast een tour door “lower Antelope” geboekt. Uiteindelijk moesten we nog toch nog haasten (en we hadden afgesproken dat niet (meer) te doen tijdens deze vakantie) om weer op tijd terug te zijn. Met een groepje (tussen allemaal andere groepjes) met onze guide de trappen af de kloof in.

Je hebt 2 delen Antelope Canyon. De upper en de lower. De upper is boven smal en onderin breed de lower is boven breed en onder smal. De lengte van de lower is zo’n 120 meter lang en slechts 20meter diep. Van buiten maakt de kloof weinig indruk. In de kloof heeft echter het snelstromende water een bijzonder wereld gecreëerd in de slechts enkele meters van elkaar liggende zandstenen wanden. Wanneer de zon in de kloof schijnt krijg je een fantastisch schouwspel van kleuren. Opnieuw een geweldige ervaring en komen we ogen te kort om al het moois te aanschouwen. Hopelijk geven de gemaakte foto’s de indrukken juist weer.

Een stukje verder (zo’n 5 mijl) het laatste hoogtepunt van de dag. Horseshoe Bend. We parkeren de camper en na ongeveer 1,5 mijl wandelen (bergje op, bergje af) door voornamelijk los woestijnzand komen we bij de Horseshoe Bend. Hier maakt de Colorado River (je weet wel, die ook door de Grand Canyon stroomt) op 300 meter diepte een bocht van 270graden. En weer staan we versteld van de dit prachtige natuurverschijnsel. Prachtig, machtig, fantastisch.

Het stukje weer terug naar de camper en op weg naar onze camping nog even boodschappen doen. Daarna eten bij Jack in the Box (stift, dubbel stift … ;-)), even internetten op de telefoon en opzoek naar ons tuintje voor vanavond en morgenvroeg.