Dag 19

Yosemite National Park – San Francisco

Dag 19 (Yosemite National Park – San Francisco)

We hebben besloten om een dag eerder naar San Francisco te gaan. Niet dat de nacht zonder stroom nu zo slecht beviel, maar we willen nog een dag in San Francisco doorbrengen en zijn bang (of weten eigenlijk wel zeker) dat dat niet gaat lukken wanneer we nog een nacht in Yosemite blijven. We hadden er al een klein beetje rekening mee gehouden. We waren al wat eerder naar Yosemite vertrokken en hadden onderweg al een paar stops gemaakt die we anders op de dag tussen de 2 overnachtingen gedaan zouden hebben.

Even wat achtergrond. Yosemite National Park is 1 van de meer dan 390 parken in het National Park systeem van de US. Yosemite is 125 jaar oud. Zouden we toch de nacht extra blijven dan zijn we op 1 oktober op de 125e verjaardag in het park. Yosemite is daarmee het op 2 na oudste park. Yosemite Valley en Mariposa Grove werden in 1864 door de Yosemite Grant Act beschermd gebied. President Lincoln tekende voor de legalisatie en het gebied werd het eerste California State Park. In 1890 is Yosemite National Park gevestigd maar Yosemite Valley en Mariposa Grove bleven onder beheer bij de staat California. In 1906 tekende President Roosevelt voor het samenvoegen van Yosemite National Park en het land van de Yosemite Grant Act zodat het een geheel werd. In 1984 is Yosemite National Park toegevoegd aan de UNESCO wereld erfgoedlijst. Het belangrijkste en mooiste deel van Yosemite National Park is Yosemite Valley. Dit gedeelte is ongeveer 13 kilometer lang en 1mijl diep. Deze Valley wordt omringd door de hoge granietenbergen die er in de ijstijd door gletsjers zijn ontstaan.

Naast het fantastische natuurschoon staat Yosemite ook bekend om z’n wildlife. Zo komen er Zwarte Beren, (prairie)wolven, grijze eekhoorns en de bergleeuw. In Yosemite wordt voor de aanwezigheid nadrukkelijk gewaarschuwd. In deze waarschuwing zit een dubbele boodschap. Keep the wildlife wild. Hiermee willen ze bereiken dat het wildlife zich zo natuurlijk mogelijk blijft gedragen en zijn eigen voedsel blijft vinden. Laat de natuur zijn gang gaan. Ten tweede proberen ze hiermee de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. In het verleden is dit meer dan eens fout gegaan. Er ontstond interactie tussen toeristen en (bijvoorbeeld) de beren. Het gevolg was dat de beren opzoek gingen naar voedsel in geparkeerde auto’s op het kampeerterrein. Sommige toeristen lokte de beren zelfs naar de afvalcontainers om ze te fotograferen. Dat dit tot gevaarlijke situaties leidde lijkt me duidelijk. Nu doen de Rangers hun best om te voorkomen dat de beren aan de mensen wennen. Ten eerste mag je geen eten buiten laten en zijn afvalcontainers bearproof. Wil je wel eten bewaren of opslaan dan kan dat in speciale bearboxen die bij iedere kampeerplek staan (iedereen heeft zijn eigen box). Tenslotte schrikken de Rangers de beren die te dicht bij komen af met rubberkogels. Dit doen ze om de beren de mens als negatief te laten ervaren om zo de natuurlijk afstand te behouden.

Of het komt doordat niemand aangesloten is op stroom weet ik niet, maar het is echt heerlijk rustig op de camping. Ook de temperatuur is lekker. Dit samen resulteert in heerlijk uitslapen/uit luieren. Tegen half 10 staan we pas op. Ontbijtje maken en camper weer vertrek klaarmaken. Tegen half 11 vertrekken we. Voordat we het park verlaten stoppen we nog bij Yosemite Valley Visitors Centre en gaan te voet met de camera op pad. Via Yosemite Village lopen we een rondje waarbij we ook over de Sentinel Bidge komen. We genieten van het natuurschoon en de rust. Na ongeveer 2 – 2,5 uur zijn we weer bij de camper en vertrekken. De eerste mijlen zijn nog door het park en links en rechts kijken en stoppend genieten we nog van dit mooie park. Om het park uit te komen nemen we opnieuw een stuk(je) van de Tioga Pass (en nee, het heeft nog steeds niet gesneeuwd ;-)).

Uiteindelijk komen we na 230mijl aan in San Francisco, nou ja Novato dan, een voorstad van San Francisco. Omdat we een dag eerder in San Francisco aankomen moeten we nog een camping zoeken. Uiteindelijk in het donker komen we aan en installeren ons snel. Even lekker douchen (want dat kon in Yosemite ook niet) en daarna nog even koken en eten.

Voor je het weet is het laat! Niet alleen laat in de avond en gaan we alweer slapen, maar ook laat in de zin van dat we (alweer) terug zijn in San Francisco en dat ons rondje, onze roadtrip er eigenlijk alweer opzit. Wat gaan 3 drukke weken toch snel. Nog eens tevreden en instemmend vaststellen dat we er goed aan hebben gedaan een dag eerder uit Yosemite te vertrekken om nog een dag San Francisco te doen, doen we het licht uit. Truste (en inmiddels) tot snel!