Dag 19

Black Hills met Rushmore Mountain

Na een stormachtige nacht waar wij verder weinig van gemerkt hebben, zijn we vanmorgen vertrokken naar de Black Hills. Wij dachten een relaxed dagje te hebben, maar er viel zoveel te zien dat het toch nog een lange en interessante dag is geworden. We besloten om eerst richting Custer te rijden en te starten met het Crazy Horse Memorial. De geschiedenis van Crazy Horse, de dappere Indiaanse krijger, kun je op Google vinden, maar wij zijn erg onder de indruk van de omvang en de aard van het werk die wijlen Korczak, zijn vrouw en tien kinderen aan het uitvoeren zijn. Geheel zonder staats steun en enkel en alleen de inkomsten uit bezoekers en andere sponsors moeten dit project financieren. Misschien dat onze kleinkinderen ooit als ze oud zijn het project voltooid kunnen zien !
Daarna zijn we urenlang door het Custer State Park gereden en de landschappen, nauwe tunnels en prachtige rotspartijen hadden we nog niet zo mooi gezien. Er komt geen eind aan.
Tenslotte voordat we weer terugkeerden naar Deadwood een bezoek gebracht aan Mount Rushmore Nat'l Memorial, het monument wat in de rotsen gehouwen is door Lincoln Borglum (+ 400 helpers) . Vier belangrijke Amerikaanse presidenten worden afgebeeld, en zo'n 3 miljoen bezoekers vergapen zich jaarlijks aan dit fenomeen.
"Crazy Horse" wordt straks vele malen indrukwekkender en groter dan Mount Rushmore en dat alles zonder overheidssteun of zo. De realisatie ervan tegenover Mount Rushmore geeft de Indianen echter de status die ze verdienen. Ter vergelijking, de omvang van de 4 presidentshoofden is net zo groot als het hoofd van Crazy Horse.