Dag 19

Oh what a day......op de Icefields Parkway

Vandaag stond een relatief korte reisdag op het programma van 168 km naar Crossing Resort aan de Icefields Parkway . Daarom stonden we wat later op en besloten eerst een bezoek aan het Jasper Historic Museum te brengen en zo inzicht te krijgen in het ontstaan van o.a Jasper Park . Wat bleek?? Bont is de oorzaak van het ontstaan van handel in de Rockie Mountains, wat leidde tot de bouw van een, ik bedoel twee spoorlijnen...... Het bouwen van deze twee spoorlijnen veroorzaakten trouwens het faillisement van beide bedrijven die opdracht hadden gegeven tot de bouw ervan. Maar dit terzijde, het gaat te ver het hele verhaal te doen.
Tegen 11.30 starten we onze reisdag waarop, bleek achteraf, we geen beren of kariboes hebben gezien, maar des te meer water in alle vormen waarin je water kunt tegen komen: nevel, ijs, water, sneeuw .... Het was een grijze dag, en toch werd het de meest indrukwekkende dag tot nu toe en wij zijn allebei diep onder de indruk van de prachtige natuur waarin we vandaag rond hebben mogen rijden.
Vanuit Jasper reden we over de 93A naar het zuiden en wilden Marmot Basin bezoeken, een ski-oord op 1900 meter hoog. Helaas stonden we voor een hek en konden niet verder. Daarom omgedraaid, de berg weer af en op weg naar Mount Cavell, 3364 meter hoog en vernoemd naar een Britse verpleegster Edith Cavell, die in WO I geallieerden hielp ontsnappen van België naar Nederland. Hier hebben we een korte steile wandeling gemaakt om aan de voet van de prachtige gletscher Angel te komen. Wat een natuurpracht, maar ook wat een invloed van het opwarmen van de aarde op deze gletscher.
Langs de Athabasca rivier reden we zuidwaarts met prachtig gebergte naast ons, soms in de schaduw, alleen de laatste 20 km in de zon. Op een hoogte 1900-2000 meter was het maar 3-4 graden, wat lager niet warmer dan 12.
Over het algemeen was het droog, maar we hebben hier en daar ook lichte sneeuw gehad.
Vervolgens kwamen we bij de Athabasca Falls, waar het water met donderend geweld naar beneden viel. Iedere keer weer een prachtig gezicht! Ook de Sunwapta Falls hebben we daarna bezocht. Hier was de invloed van water op gesteente goed te zien in de Potholes, een verschijnsel, dat wij ook in Zuid Afrika al eens gezien hadden.
Het was ondertussen 15.30 en we hadden slecht voor ons zelf gezorgd.... Geen eten meegenomen en dat in een gebied waar geen restaurant of benzinepomp te vinden was, dom!!! Gelukkig konden we nu om 15.45 een kop koffie drinken en iets lekkers pakken. Gebruik maken van een toilet kan in Canada op iedere parking waar je stopt. Over het algemeen zijn ze, ook al is het maar een gat in de grond met een wc pot, vrij schoon en goed te gebruiken.
We hadden door al deze bezoekjes pas 50 van de 168 km afgelegd , maar er was zo veel te zien dat we voor het eerst hebben besloten twee mooie attracties over te slaan en er morgen 50-60 km voor terug te rijden.......
Het rijden van de laatste 120 km was een genot door het prachtige woeste landschap,waarin we met 60-80 km per uur reden. Joost zette de GoPro op de auto en heeft er zo ook mooie beelden van kunnen maken. Natuurlijk zijn we wel nog regelmatig gestopt om foto's te maken en tegen 18.00 waren we bij ons hotel, dat echt in de middel of nowhere ligt aan de Icefields Parkway, waarover we morgen eerst terug en daarna weer verder rijden.
Op de foto's moeten jullie tot morgen wachten. We hebben WiFi, waar we blij mee zijn, maar er kunnen geen foto's mee geplaatst worden.