Dag 9

Dag New York, Halloooo San Francisco

We hebben ongelooflijk genoten van New York. We dachten dat het niks voor ons was, maar we houden ervan. Wat een maffe en te gekke stad. We hebben erg geluk gehad met het weer. Het regende natuurlijk gisterenavond en het is nog niet gestopt. Het is grauw en donker, maar niet koud.
Het zal in San Francisco wederom wennen worden. Van ongeveer 36 graden in Washington, naar 28 graden in New York, naar 19 graden in San Francisco. We hebben er zin in en zijn erg benieuwd naar onze volgende bestemming, voordeel is wel dat we waarschijnlijk weer kunnen terugschakelen op standje relaxed.
Nadat we de koffers hebben gepakt en nog even een ontbijtje hebben gehaald is het tijd om te vertrekken.
Onze vlucht vertrekt om 14.20 uur. We nemen een Uber rond 10.00 uur en zijn ruim op tijd op het vliegveld. De Uber chauffeur legt ons nog even hoe het werkt wanneer je in New York Uber driver wilt zijn; je hebt een license nodig, die ook de yellow cab drivers hebben. Om dat speciale rijbewijs te halen moet je lessen volgen. Wanneer je het rijbewijs eenmaal hebt worden drugstests bij je afgenomen en moet je jaarlijks een bepaald bedrag betalen. Binnen 45 minuten zijn we op Newark Liberty International Airport. Eerst even de bagagelabels printen en vervolgens: De security check. Alle toeters en bellen gingen bij ons beide af. Nadat ik gefouilleerd was mocht ik doorlopen, Tim werd nog onder handen genomen met een soort roller. Toen ook hij mocht doorlopen werden onze laptop en Ipad nog aan een aantal test onderworpen. We hebben even rondgelopen over het vliegveld en zijn lekker ergens gaan zitten. Gelukkig hadden we internet dus we hebben allebei nog even naar huis gebeld en nog even een beetje zitten surfen.
Rond 13.30 uur gingen we boarden. Eenmaal in het vliegtuig was het ongelooflijk heet: De Airco deed het niet. Vervolgens iets wat vertraging opgelopen, omdat we vanwege het weer niet mochten opstijgen.
Uiteindelijk zijn we alsnog om 17.30 geland (02.30 uur Nederlandse tijd, 20.30 uur Washingtonse en New Yorkse tijd). We hadden een goede vlucht en gevoelsmatig is het weer snel gegaan.
De koffers lagen in no time op de bagageband, dus we konden al snel op zoek naar een taxi. Het was ongeveer 20 minuten rijden naar het hotel. San Francisco beviel meteen: de lucht is strakblauw en de temperatuur is precies goed. Daarnaast is het uitzicht over de bergen ongelooflijk. Het lijkt alsof er een waterval van wolken ontstaan is, die via de bergen naar beneden glijdt. Onderweg vertelde de taxichauffeur ons over het aantal daklozen in San Francisco. De meneer vertelde erbij dat het probleem momenteel steeds meer uit de hand dreigt te lopen, naar zijn mening. Hij vertelde ons dat wij aan de goede kant zitten, vlakbij Union Square. Daarbij raadde hij af om in de avond langs sommige stukken te lopen, omdat de daklozen intimideert kunnen overkomen wanneer ze met tientallen tegelijk komen vragen om geld.
Het contrast is enorm. Net om de hoek bij het Hilton liggen tientallen daklozen. We wisten dat het aantal daklozen in San Francisco hoog lag, maar we worden nu wel direct met de neus op de feiten gedrukt.
We komen aan bij ons hotel, waar we ons direct hebben krom gelachen. Het hotel is erg netjes en schoon, maar de wastafels zijn erg laag, net als de douchekop. Prettige bijkomstigheid: we hebben twee tweepersoonsbedden dus mochten we ruzie krijgen, dan hebben we in ieder geval allebei een slaapplek. Het hotel is klassiek ingericht en we kunnen elke dag gebruik maken van het ontbijt en de wine&tea. Ideaal.
Ons hotel blijkt, net als het hotel in New York, dichtbij China Town te liggen. Nadat we ons even hebben opgefrist besluiten we door China Town naar de kust te lopen. De taxichaffeur had niks teveel gezegd toen hij zei dat wij in het betere deel zaten: Vera Wang, Dior, Tiffany&Co, Macy’s, Burberry en ga zo maar door zijn hier op steenworp afstand gevestigd. We lopen langs de dure winkels en om Union Square, waarna we China Town inslaan. En wat betreft China Town: We snappen nu wat mijn nieuwe beste Amerikaanse vriendin bedoelde: wat is China Town in San Francisco tof! Alles is Chinees: de ingang, de lantaarnpalen, de versieringen, de winkels, de graffiti, ALLES. Zo leuk.
Onderweg komen we verder o.a. langs Dragons gate (de ingang van China Town), Old St Mary’s Cathedral en Coit Tower. Onderweg moeten we steile hellingen trotseren en geregeld komen we op een kruispunt met een waanzinnig uitzicht. We eindigen onze wandeling bij Fishermans Wharf. Hier eten we iets in een restaurantje dat is aangekleed in de surfsfeer. Tim nam de Calamari en ik had een burrito met groente.
Ik kreeg mijn hoofdgerecht maar voor 1/3 op en aangezien er veel mensen zijn in San Francisco die dit eten goed kunnen gebruiken besloten we om een doggy bag te vragen. Dit ging grandioos mis: Tim zou het bakje openhouden en ik goot het erin, ergens halverwege schoot het dekseltje op onverklaarbare wijze omhoog waardoor we allebei gespikkeld waren door de saus. Tot zover onze goede daad dus.
Uiteindelijk is het toch gelukt om de maaltijd in het bakje te krijgen en nadat we nog even over pier 39 met de gezellige winkeltjes hadden gelopen kochten we een ijsje. Ik zou eerste bestellen en daarna Tim. Ik bestelde twee bolletjes en de paniek sloeg toe, weer diezelfde fout: je bent in Amerika alle porties zijn hier enorm. Eind goed al goed Tim besloot niks meer te bestellen, maar mij te helpen met mijn enorme ijsje. Inmiddels was Tim ook praktisch onderkoeld geraakt in zijn T-shirt dus we bestelden snel een Uber om ons naar het hotel te brengen. Voor de beeldvorming: 90% van de mensen die we tegen komen dragen, waarschijnlijk in veel gevallen noodgedwongen, I love SF en California truien en iedereen loopt te rillen van de kou. Ja erg warm is het hier niet. Gelukkig kwam de Uber snel.
De Uber chauffeur vroeg ons of we nog naar Alcatraz gingen. Maar natuurlijk antwoorden wij. Hij vertelde ons dat de tour het hele jaar door uitverkocht is. Alcatraz is een hit. Dit hadden wij ook aan de lijven ondervonden, want we konden in april (ja serieus in april!!) alleen nog maar tickets kopen voor de combi tour: Angel’s Island & Alcatraz Island. Verder leerde de Uber bestuurder ons dat in San Francisco ruim 45.000 Uber chauffeurs zijn en dat het aantal niet alleen mogelijk wordt gemaakt door toeristen, maar ook door de steeds luier wordende bevolking. Men neemt namelijk liever een Uber dan een paar blokken te lopen met de boodschappen. Nu zou je denken hoe lui kan je zijn, maar geloof me als je de heuvels hier hebt gezien begrijp je direct dat je een Uber neemt voor een paar blokken. Wat zijn sommige straten hier ongelooflijk steil. Je denkt ‘huh eindigt de weg hier?’, nee de weg eindigt niet, het gaat zo steil naar beneden dat je gewoon even de weg niet meer ziet.
Eenmaal aangekomen bij ons hotel zien we direct een dakloze man in het bushokje. Ik vraag hem of hij misschien wat wil eten. Hij bedankt me en zegt dat hij zojuist een stuk pizza heeft gekregen van iemand anders. Tegelijkertijd komt een andere man de straat overgestoken. Tim spreekt hem aan en zegt hem dat we net uiteten zijn geweest en dat we wat over hebben gehouden of de man daar misschien trek in had. De man bedankte en nam het aan. Toen we de straat overstaken keek ik halverwege om: de man was al uit het bakje aan het eten. Gelukkig maar dat we de maaltijd niet hebben weggegooid.
Onze eerste indruk van San Francisco: Het is er hele gezellige stad, relaxed, overzichtelijk en mooi. De lucht is blauw, de stad is groen en de huisjes zijn lief en vele geverfd in pasteltinten. De heuvels zijn STEIL en de temperatuur is vrij laag, maar het uitzicht is weer ongelooflijk mooi. Morgen trekken we sowieso iets warmers aan!