Dag 8

De laatste dag in New York

We wilden vandaag nog een aantal dingen doen, die we eerder nog niet hadden gedaan. Ten eerste: de Brooklyn Bridge. Dit was voor ons makkelijk aan te lopen, dus zo gezegd, zo gedaan. Bij een bezoekje aan New York moet je natuurlijk over de Brooklyn Bridge hebben gelopen en ik moet zeggen het viel ons absoluut niet tegen. De brug is enorm en het uitzicht op de Skyline van New York maakt het plaatje compleet. Aan de overkant hebben we nog even koffie gedronken in Dumbo (Down Under the Manhatten Bridge Overpass). Grappig hoeveel hippe tentjes hier zijn gevestigd en hoeveel mensen hier bezig zijn met fotoshoots (en dan bedoel ik professionele fotoshoot). Vervolgens hebben we de metro gepakt en zijn uitgestapt bij het Flatiron District. Onderweg nog even een ontbijtje genomen en door naar Flatiron Building District. Wat een grappig gebouw, hoe typisch.
De straat naast Flatiron Building is afgesloten i.v.m. een pijp explosie die afgelopen week had plaatsgevonden. Door de explosie is er aardig wat asbest vrijgekomen en de woningen en kantoren rondom de explosie zijn al een aantal dagen ontruimd, men is nog altijd bezig met het opruimen van asbest.
Na Flatiron Building lopen we door naar Empire State Building, we willen graag een time slot halen voor diezelfde avond. Dit kan niet: we moeten die avond gewoon terugkomen en de rij nemen. Oké geen probleem.
Het volgende op de agenda: Shoppen.
Eerst: Levis. De score: Joyce; twee broeken, twee shirts en een trui, Tim; drie broeken en een shirt. Daarna: Macy’s. De score: Niks gekocht, maar onze ogen uitgekeken. 8 verdiepingen gevuld met de duurste merken en de mooiste spullen.
En toen? Sushi-time.
We halen sushi to go en gaan eten op Time Square. Lunchen tussen de superhelden en stripfiguren: superman, batmen maar ook Mini ze zijn allemaal van de party. O en niet te vergeten: De naked cowboy. Echt wat bezielt sommige mensen, maargoed het is wel vermakelijk.
Met gevulde maag nemen we de Downtown loop van de hop on/ hop of bus. En deze gids was werkelijk waar fantastisch. Wat een leuke man, die tenminste plezier heeft in wat hij doet. Hij gaf te kennen dat hij een fan is van useless information en laten wij nou dol zijn op useless information. De Downtown loop ging langs veel plekken waar we al waren geweest (o.a. Empire State Building, Greenwich Village, SoHo, Little Italy, Chinatown, Financial District, Battery Park, South Street Seaport.), maar toch hebben we erg veel geleerd. Een aantal interessante feitjes:
- Waarom er zoveel wordt geadverteerd op Time Square? Het is simpelweg bij wet geregeld. Een pand op Time square moet voor 18% bestaan uit advertentieborden. Big business en slimme reclame: alle toeristen filmen en fotograferen, waardoor de advertenties niet alleen de personen op Time Square bereiken maar mensen over de hele wereld.
- Tijdens oud & nieuw vieren ruim 1,6 miljoen mensen op Time Square met de zogenoemde Ball Drop het nieuwe jaar.
- In 2017 reisden 62,8 miljoenen toeristen af naar New York. Onze gids vertelde daarbij dat iedereen daar enorm dankbaar voor is, omdat men na 9/11 bang was dat toeristen niet meer durfden te komen. Maar niks is minder waar: hordes toeristen komen ieder jaar naar New York en het worden er steeds meer.
- In New York heb je Streets & Avenues. Streets lopen van oost naar west, Avenues van noord naar zuid. Niet dat ik enig idee heb waar het noorden ligt, maar Tim gelukkig wel.
- Delen van de stad worden gekenmerkt door enorm snelle Gentrification. In “the Village” zijn discussies gaande: sociale huurwoningen dreigen plaats te moeten maken voor luxe panden met daarin appartementen voor de beter bedeelden. Ook in China Town is dit terug te zien, overal worden stapsgewijs een aantal panden gesloopt en worden er bijv. Nieuwe hippe hotels gebouwd, zo ook ons hotel 50 Bowery. De locatie van China Town is dan ook erg goed: Direct aan Financiel District.
- In 1882 de Chinese Exclusion Act werd aangenomen. De eerste wet die restricties oplegde voor de immigratie naar de Verenigde Staten. Ten grondslag aan de wet lag het feit dat een deel van de burgers vond dat de Chinese gastarbeiders hun werk inpikten.
- Men is nog altijd bezig met het herstellen van de schade, die orkaan Sandy aanrichtte in 2012.
- Door heel Manhatten hangt ongeveer 18 miles aan doorzichtig draad boven de stad: Eruv. Dit heeft alles te maken met de Joodse Sabbath. “ On the Sabbath, which is viewed as a day of rest, observant Jewish people aren't allowed to carry anything—books, groceries, even children—in public places (doing so is considered "work"). The eruv encircles much of Manhattan, acting as a symbolic boundary that turns the very public streets of the city into a private space, much like one's own home. This allows people to freely communicate and socialize on the Sabbath—and carry whatever they please—without having to worry about breaking Jewish law.”
- In heel New York is geen benzinestation te zien. De grond is zo kostbaar. Het geld dat je kan verdienen met een groot gebouw aan appartementen kan je pas verdienen wanneer je zo’n 800 jaar een benzinestation in bezit hebt.
- Overal in New York staan houten watertanks op de daken. Deze tanks zijn noodzakelijk voor de waterdruk boven de 6e verdieping. Zonder deze tanks kon je boven de 6e verdieping geen douche nemen. Waarom ze van hout zijn? Dit is goedkoper en gaat langer mee.

Erg interessant dus allemaal. Toen we net bij het gebouw van de United Nations aankwamen barste de regen los. De gids snelde naar beneden in de bus en deelde poncho’s uit. Zo zaten we toch nog een beetje droog. Bij Rockerfeller plaza stapten we uit. We haalden koffie en gingen door naar onze volgende bezienswaardigheid: St. Patricks Cathedral, dat is gevestigd om de hoek bij Rockerfeller Center. Bijzondere ervaring, zo’n klassiek gebouw tussen al de grote moderne wolkenkrabbers. De zondagsmis was bezig en we hebben natuurlijk nog even kaarsje opgestoken voor onze lieve opa’s en oma’s, die er helaas niet meer zijn. De mis werd in het Spaans gehouden. Er werd gezongen en aan het einde van het gebed begon iedereen elkaar te omhelzen.
Toen we naar buiten liepen was het weer droog, maar zag het er nog altijd dreigend uit.
We zijn nog even verder gaan shoppen. Ik heb nog even een luchtje van Victoria Secret op de kop getikt en we hebben een nieuw geheugen kaartje voor de camera en wat accessoires voor de Go Pro gekocht. Dat luchtje bij Victoria Secret was ons bijna fataal geworden: we stonden al praktisch buiten toen ik er achter kwam dat de Credit Card nog in het apparaat bij de kassa zat Oeps.. Iets met een engeltje op je schouder hebben.
Het begon weer te regenen, dus we zijn maar even wat gaan eten en drinken bij Heartland Brewery.
Daarna stond Empire State Building nog op de agenda. De mevrouw bij de deur vertelde ons dat het zicht minimaal was, maar dat maakte ons niet uit. We waren er nu toch en de tickets waren al binnen. Wat wel even fijn was; geen rij, een privé lift en gewoon rust.
De eerste stop was het observation deck waar je van binnen achter glas het uitzicht kunt bekijken. We konden niet zover kijken als toen het helder was en we op One World Observatory stonden, maar we konden bepaalde dingen erg goed zien zoals Flatiron Building. Daarnaast was er op deze verdieping veel informatie aanwezig over de ontwikkeling en de bouw van Empire State Building, erg interessant.
Vervolgens gingen we door naar het Top Deck, dit is buiten. De mevrouw beneden had niet gelogen we zaten letterlijk in de wolken. Ik had wederom een handig jurkje aan en toen ik dacht dat het op de Ferry hard waaide: ik had hier het idee dat ik ieder moment van het dak kon vliegen. Tim wees me er nog even op dat het misschien handig was als ik me vast bleef houden aan het hek.
Na het Empire State Building zijn we naar Time Square gelopen, dit wilden we nog graag zien wanneer het donker was. Het begon al wat te schemeren, maar het was nog niet echt donker, daarnaast begon het weer te regenen. We zochten een gezellig tentje op en hebben met zicht op Time Square een lekker drankje gedronken. Toen het dan toch echt bijna donker werd zijn we nog een laatste keer over Time Square gelopen en wat is het vet. Zoveel grote schermen, zoveel lichten.
Hierna was het dan echt tijd om terug naar het hotel te gaan. We hebben de koffers gepakt, ingecheckt en de tickets bij de receptie laten printen.
New York was in 1 woord fantastisch, morgen vertrekken we naar de volgende bestemming: San Francisco. We zijn weer reuze benieuwd!
Ondertussen genieten we nog 1 keer van het adembenemende uitzicht dat we hebben op New York, gewoon vanuit ons bed.