Dag 10

Golden Gate Bridge op de fiets

We vertrokken ’s ochtends vroeg zodat we nog een aantal dingen konden bekijken voordat we de fietsen op gingen halen. Voor onderweg namen we uit het hotel een koffie en een muffin mee. We liepen langs Old St Mary’s Cathedral naar St. Grace Cathedral. Beide prachtige kerken. De eerste ligt in China Town en is dan ook een kerk voor de Chinese gemeenschap. De tweede kerk lopen we nog even binnen. Het is binnen net zo prachtig als buiten.
We hebben Lombard Street ook nog maar even mee gepakt. De meest bochtige straat ter wereld, nou daar is niks aan gelogen. Het loopt steil naar beneden met enorme haarspeldbochtjes. De plantsoentjes zijn gevuld met hortensia’s.
Onderweg naar de fietsverhuur komen we een tentje tegen waar we nog even een verse jus d’orange drinken en Tim nog even een broodje eet.
Vervolgens haalden we de fietsen op. De jongen zei ons nog wij raden helmen aan, maar aangezien jullie Nederlands zijn kan je die ook gewoon hier laten hoor. Prima geen helmen dus. De mevrouw van de fietsverhuur vermeldde nog even dat er een aantal heuveltjes in de route zaten, maar dat dit geen heuvels waren die we niet konden halen.. oké ik had toen al argwaan.
Het was weer enorm bewolkt in San Francisco en het was niet al te warm. We trokken dus beide een trui/ vest aan voordat we vertrokken op weg naar Sausalito, aan de overkant van de Golden Gate Bridge. We stopten nog even op de pier met uitzicht op San Francisco voordat we aan de eerste heuvel begonnen. Poging 1 viel ik van mijn fiets, de versnelling stond nog niet goed. Ik liet me natuurlijk niet kennen en ging naar beneden voor poging 2, dit ging beter. Veel mensen begonnen er niet eens aan.
Leuke bijkomstigheid: als je een heuvel opgaat, kan je daarna weer naar beneden. We weken even van de route af om Palace of fine arts te bekijken. “Het Palace of Fine Arts is een monumentaal neoklassiek bouwwerk. Het oorspronkelijke bouwwerk werd voor de Panama-Pacific International Exposition van 1915 gebouwd om er kunstwerken tentoon te stellen. Het werd echter gesloopt in 1964 en volledig heropgebouwd in 1965. Het Palace of Fine Arts is het enige restant van de wereldtentoonstelling van 1915 dat nog op zijn oorspronkelijke plaats staat.”

Eenmaal weer terug op de route hadden we zicht op de Golden Gate Bridge, of nouja zicht: door de bewolking heen zag je wat contouren van de brug. Hoe dichterbij we kwamen hoe beter we de brug konden zien. Onderweg hoorde we een gids nog tegen een andere toerist zeggen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken om het weer: in Sausalito schijnt altijd de zon. We maakten onderweg nog de nodige foto’s van de burg, want wat een immens en kenmerkend ding is dit! We fietsen helemaal door tot Fort Point. Vanaf hier sta je het dichtst bij de brug en kan je de brug mooi fotograferen van de onderkant.
Heuvel twee stond op ons te wachten. De weg om de brug op te komen was een aardig heuveltje. Wij zijn natuurlijk niet afgestapt en moesten om allerlei mensen heen zigzaggen. Er reden heel wat mensen die geloof ik nog nooit op een fiets hadden gezeten. We reden de brug op, en daar was het enorm druk. Op een stukje van 1,5 á 2 meter moeten mensen heen- en terugfietsen en moet al het wandelverkeer. In New York hadden we 1 ding geleerd flink bellen helpt. Dus dat deden we dan ook. De man die we onderweg hadden horen praten had niet gelogen, we fietsen de zon letterlijk tegemoet. Aan de overkant van de brug maakten we vanaf Vista Point nog een aantal mooie foto’s van San Francisco. Ondanks de bewolking was het uitzicht prachtig. Nu moesten we alleen nog vanaf Alexander Ave naar Sausalito fietsen en dit was een en al afdaling was ons verteld.
Nou was daar opzich niks aan gelogen. Het eerste stuk fietsen we alleen over een soort halve rijksweg. Verkeer reed hard voorbij en er waren gaten en kuilen in de weg. Ik scheet in mijn broek en deed iets wat ik 1 keer eerder heb gedaan: afstappen want hier ben ik klaar mee. (Pa, ma en Kim: ja het was zoals op Kos, maar dan nog 2 keer zo steil). Ik riep nog een aantal dingen over dat het onverantwoord was en dat ik toch die helm had moeten nemen, maar na wat aanmoediging van Tim stapte ik toch weer op en sjeesde we naar beneden. Het ritje was het meer dan waard. In Sausalito was de lucht blauw, de zon lekker warm en de terrasjes verleidelijk. Eerst maar even onze fietsen parkeren. Ja je leest het goed, het is hier betaald parkeren voor fietsen. Je haalt een kaartje uit de automaat en kan daar vervolgens mee uitrijden. Weer een ervaring rijker. En nu? Een terras. En wat voor terras. We keken uit over het water en een deel van Sausalito. We aten heerlijke sandwiches. Uiteraard namen we iets met vis, aangezien je in Sausalito heerlijke vis schijnt te kunnen eten. We deelden een sandwich Tonijn en een sandwich ‘Snapper’. Als toetje namen we een Cookie sandwich. Twee enorme American Cookies met daar tussen ijs. Erg vervelend allemaal. Wat het nog vervelender maakte was het feit dat het aanbod aan wijn en bier ruim was. Dus ook dit probeerde we even uit. Viel absoluut niet tegen.
We namen de ferry naar Ferry Building. Eerst even de fiets parkeren op de ferry en dan een lekkere plek zoeken. Onderweg op de ferry hadden we uitzicht op San Francisco, op Sausalito, op de Golden Gate Bridge en op de Oakland Bay Bridge. We vaarden dicht langs Alcatraz, waar we morgen meer van gaan zien. In San Francisco was inmiddels ook de bewolking weggetrokken en scheen de zon vol.
Nadat we bij Ferry Building waren aangekomen fietsen we langs Levi’s Plaza, het kantoor van Levi’s, naar de Coit Tower. We liepen alle trappen op richting de Coit Tower en dit was hoog. We zijn denk ik 15 minuten bezig geweest met traplopen. Toen we bovenkwamen konden we alleen nog ‘wauw’ zeggen. Weer een prachtig uitzicht. De rij om de toren op de komen was enorm, dus wij hadden het idee om dat maar even aan ons voorbij te laten gaan.
We brachten de fietsen terug. Voor de deur van de fietsverhuur is het vertrekpunt van de Cable Car Tram. We kochten direct kaartjes en aangezien ook hier de rij lang was hadden we bedacht dat een keer vroeg op de ochtend te gaan doen.
We gingen lopen naar Pier 39 en Fishermans Wharf. Onderweg kochten we nog een paar California T-shirts. Toen we dicht bij Pier 39 waren hoorden we ze al: Zeeleeuwen. Ik was als een kind zou blij: hoe cool, zeeleeuwen en veel ook nog. Toen we uitgekeken waren bij de zeeleeuwen gingen we opzoek naar een lekker restaurant. Fog Harber Fish Market is het geworden. Er was nog geen tafeltje dus we hebben eerst nog even wat gedronken aan de bar. We hadden onze zinnen gezet op een tafeltje bij het raam, dus het duurde een klein half uurtje voordat we plaats konden nemen. Geen probleem want we hadden een heerlijk wijntje en een heerlijk biertje besteld. Tim nam een combinatie van ontelbare vissoorten. Toen de mevrouw vroeg of hij de krab zelf wilde ontleden of dat ze dat voor hem moesten doen. Toen hij zei dat doe ik zelf stelde de vrouw nog een controlevraag: ‘Dus je wil zelf de krab kraken heh?’ ‘Ja’, zei Tim vol overtuiging. Ze kwamen Tim zijn gerecht brengen, compleet met gereedschap en een schort. Nog steeds vol overtuiging trok hij het schort aan en pakte het gereedschap en de krab. Hij wilde net beginnen toen de twijfel toesloeg. ‘Dit komt zo wel, eerst maar even dat andere’, zei hij. Ik had de twijfel inmiddels opgevat en vroeg hem of hij überhaupt wel eens eerder een krab had ontleed met gereedschap. Nee dat had hij niet, maar dat is toch tof om te doen. Zo moeilijk kon het niet zijn, hij snapte het principe: Kraken, pellen en eten. Nadat al het andere eten was opgepeuzeld begon hij dan toch aan de krab. Ik moet zeggen het zag er professioneel uit. Het was erg lekker, aldus Tim.
Na het eten gingen we naar de spelletjeshal, die we de dag ervoor hadden gespot. We kochten een kaart en gingen de strijd met elkaar aan.
De stand;
- Joyce was in de vorm van Peach te sterk voor Tim in de vorm van Luigi bij Mariokart. Net voor de finish gooide Luigi een tornado naar Peach die zij op le-gen-da-rische wijze ontweek. BAM Peach wint.
- Tim was twee keer (veels)te sterk voor Joyce met Airhockey.
- Joyce won eenmaal met balletje rollen, eenmaal eindigde de stand bij dit spel gelijk.
- Als duo gingen we de strijd nog aan met dino’s, buitenaardse wezens en clowns.
Stelletje grote kinderen ook, maar het was gewoon serieus leuk hoor.
Onderweg naar de Uber haalden we nog even een ijsje en brak ik nog even bijna mijn voet omdat ik in een enorme kuil stapte.
Wederom moe en voldaan gingen we lekker slapen.