Dag 2

Washington - Capitol Sites Tour & National Mall

Klokslag 05.00 uur: klaar wakker.
Dat zal dan toch het tijdsverschil zijn, maar dat maakt niet uit. Om ongeveer 07.00 uur liepen we met een coffee to go het hotel uit. Het was erg rustig op straat en overal lagen daklozen nog te slapen op bankjes en in tentjes.
Nu wij ongeveer de enige toeristen waren op straat was het fijn foto’s maken. Toen er bij het Witte Huis net een bus met Chinese toeristen aankwam hebben we nog even een sprintje getrokken voor die ene mooie, rustige foto.
We deden het rustig aan want om 08.00 uur was de temperatuur al hoog opgelopen. Het werd deze dag zo’n 37 graden en we hadden een strak blauwe lucht.
Na een flinke wandeling en een ontbijt in de vorm van een wafel gingen we naar Bike and Roll voor de Capitol Sites Tour. Een 3 uur durende fietstour op en rond National Mall en Capitol Hill. Helmpje op en gaan. Het was zo nu en dan een flinke opgave in de brandende zon, op het heetst van de dag, maar het was het meer dan waard.
Wat een stad, wat een gebouwen en wat een mooie verhalen achter alle plekken op National Mall.
Een aantal interessante feiten:
- ‘Lady of Freedom’ het standbeeld op het Capitol is het hoogste beeldwerk op National Mall. Met haar 19,5 feet is zij hoger dan het standbeeld van o.a. Lincoln (19 feet). Reden: geen mens is of kan groter zijn dan vrijheid.
- Het gebouw van het Supreme Court is compleet gebouwd met marmer dat door Moussilini is geschonken aan Amerika voordat WOII uitbrak.
- Het World War II Monument is pas gebouwd in 2004.
- Het Vietnam Veterans Memorial is gebouwd op voorstel van Vietnam veteranen, die bij terugkeer uit Vietnam alles behalve als helden werden onthaald. Op de lange muur staan de namen van de gesneuvelden De jongste gesneuvelde was pas 15 jaar oud. Er staan 35 namen op van broers.
- Op de trappen voor Lincoln Memorial is te zien waar Martin Luther King exact stond toen hij zijn beroemde ‘I have a dream’-speech hield.

Na alle verhalen en uitleg door de gidsen besloten we na de tour National Mall nog even op eigen houtje te bekijken. En wat heeft het indruk gemaakt.
‘World War II Monument’ en ‘Vietnam Veterans Memorial’ hebben ons torenhoog kippenvel bezorgd en dat bij een temperatuur van 37 graden.

World War II Monument
Op het World War II Monument zijn citaten te lezen van o.a. Generaals en presidenten. Citaten over bijvoorbeeld Pearl Harbor en D-day.
Daarnaast zijn er 4048 gouden sterren weergeven op een grote muur. Elke ster staat voor 100 gesneuvelden Amerikaanse soldaten in WOII. De tekst onder de sterren: ‘Here we mark the price of freedom’.
Een plek om stil van te worden.

Vietnam War Memorial
Een lange, zwarte muur van weerspiegeld glas waarin namen staan geschreven. Ruim 58.000 namen van Amerikaanse militairen die gesneuveld zijn of vermist zijn geraakt gedurende de Vietnam oorlog.
Een stukje verderop staat een beeld van drie soldaten die kijken naar de muur.
De namen op de muur staan niet op rang, noch op alfabet. De namen staan op sterf-/vermissingsdatum. Niet op rang, omdat elke gesneuvelde even belangrijk is, niet op alfabet, omdat bepaalde namen wel 8 á 9 keer voorkomen.
Er zijn wel boeken aanwezig waarin de namen op alfabet worden genoemd, zodat mensen bekenden en familieleden kunnen op zoeken. Een oude man staat te zoeken naar een naam, zodat hij weet waar de naam op de muur te vinden is.
Er liggen bloemen, een fotolijst met een zwart/wit foto van een militair en andere persoonlijke dingen bij de muur.
De muur bevindt zich in een soort kuil waardoor je geen verkeer hoort en het er muisstil is. Terwijl je langs de namen loopt, zie je in de reflectie jezelf en alle anderen belangstellenden.
Een vrouw staat stil in haar eentje te huilen.
Een vader fluisterde tegen zijn zoon (ik schat een jaar of 8) dat de namen op de muur de namen zijn van alle gesneuvelden Amerikanen in de Vietnam oorlog. De jongen vraagt met grote ogen ‘Dad did you mean that all those people died in 1 war?’, zijn vader antwoord ‘yeah buddy’, waarop het jongetje enkel nog kan antwoorden met ‘wauw’.
Even verderop staat een oude man. De man knielt, met hulp van een vrouw, bij een naam. Hij pakt een potlood en een stukje papier en houdt het papiertje op de naam waar hij bij is geknield. Hij begint te krassen met zijn potlood, zodat hij de naam uit de muur overtrekt op zijn papiertje.

Ook ‘Koreanen War Veterans Memorial’ is erg bijzonder. Een muur van glas, met daarin foto’s van de oorlog weergegeven. Voor de muur staan standbeelden van 19 patrouilleerden soldaten. In een andere muur staan de landen geschreven die mee deden aan deze oorlog. De Koreaanse oorlog was de eerste oorlog die door de Verenigde Naties tezamen werd gevoerd. Landen die er, naast vele anderen, bij waren zijn o.a. Luxemburg en Nederland.

Tussen het Vietnam Veterans Memorial en het Koren War Veterans Memorial in ligt Lincoln Memorial.

Lincoln Memorial was op een geheel andere manier adembenemend. Je hebt vanaf het gebouw prachtig uitzicht over de rest van National Mall en natuurlijk is het bijzonder om te zien wat Martin Luther King zag toen hij zijn beroemde speech gaf op de trappen van Lincoln Memorial. Een ongelooflijk groot standbeeld van Lincoln is door de pilaren heen al vanaf buiten te zien.

We besloten om ook nog even langs ‘Tidal Basin’ te lopen vanwaar we mooi uitzicht hadden op ‘Jefferson Memorial’ dat aan de andere kant van het water ligt. Op een bankje hebben we een Amerikaanse hotdog met chilli en cheese gegeten en even genoten van het uitzicht.

Tot slot zijn we nog naar Capitol Hill gelopen om wat foto’s te maken van het Capitol. Ineens betrok de lucht en begon het te regenen. Heerlijk een beetje verkoeling. Jammer wel dat precies nu het parkje voor het Witte Huis waar we doorheen moeten lopen hermetisch was afgesloten. Overal waren allerlei soorten agenten te vinden. Blijkbaar stond er iets belangrijkst te gebeuren. Gevolg: we moesten even een paar blokjes om.
Nu zijn we terug in het hotel: even met de voetjes omhoog een biertje drinken.
Straks nog even een hapje eten en dan niet te laat naar bed: morgen het Capitol bezoeken en naar o.a. het Pentagon en Arlington Cemetery. De uber staat om 07.30 uur voor de deur.