Dag 4

Rondje op The Cape (dag 4,5 en 6)

Cape Cod was 3 dagen echt vakantie houden. Met alles wat daar bij hoort zoals zon, zee, de dag laten komen zoals hij komt en vooral niet te veel plannen.
Het landschap van Cape Cod heeft iets weg van de Waddeneilanden maar ook van de kust ergens in Europa.
Je beseft echter wel dat je in Amerika bent als je de huizen, straten en auto's ziet maar ook het op het strand zijn is totaal anders dan in Nederland of E Utopia.
Wat valt ons op?:
1. Alle Amerikanen gebruiken een strandstoel(tje) en zitten hier uren op te staren, praten of lezen. Ze (?de stoeltjes, maar ook de Amerikanen) zijn er in allerlei soorten en maten, compleet met opbergvakken. Vrijwel niemand ligt en al helemaal niet op een handdoek of kleed.
2. Je ziet nauwelijks kinderen op straat of in winkels of op het strand. Waar zijn ze allemaal?
3. De Amerikaanse vrouw draagt een badpak. Alleen meiden tot een jaar of twintig zijn in bikini.
4. Iedereen in deze streken is overwegend wit ( in tegenstelling tot Boston waar de rit door de voorstad een beeld geeft van overwegend zwarte bevolking.)
5. Er zijn geen strandtenten en iedereen sleept dan ook zelf eten en drinken mee naar het strand. Bij uitzondering is er een klein tentje wat drinken en wat lekkers verkoopt.

Na aankomst in het fijne hotel (Shoreway Acres Inn) heerlijk gezwommen in het buitenzwembad en het dorp verkend. Dit hotel met ontbijt (een uitzondering in de VS) heeft een binnen- en buitenzwembad en onze kamer was heel ruim en prettig.
Het is eigenlijk 1 lange centrale straat (Mainstreet) met winkeltjes en restaurants. Het dorp is veel groter maar dat is wel de kern. Eten bij het Italiaanse restaurant La Cucina Sul Mare is en aanrader!

In twee dagen hebben we daarna een groot deel van Cape Cod verkend. De eerste dag hebben we fietsen gehuurd voor een tocht rond Falmouth. Helmpje op en op weg naar Woods Hole waar de Ferry's gaan naar het eiland Matha's Vinyard. Daar wilden we eerst ook hen maar eigenlijk hadden we zin om meteen te gaan fietsen vanuit het dorp. Een deel van het 'Bike path' gefietst wat daar speciaal voor fietsers is aangelegd. Fietsen is hier meer gewoon dan in the Hamptons en je ziet hier ook wielrenners al gaan ze lang niet zo hard als in Nederland en zijn er geen groepen fietsers te zien.
Ook hebben we gefietst langs de prachtige kust binnenmeren die er ten oosten van Falmouth zijn. Uiteraard hebben we ook (lang) gepauzeerd op het strand. Heerlijk om in zee te zwemmen, de Atlantische oceaan. Dat merk je aan de temperatuur (koude stroom) en de meer wilde golven. Nadat ik Isa vertelde dat ik een krab zag ter grootte van een hand is ze de zee niet meer in geweest. Dat is nou weer jammer...

De tweede dag op cape Cod richting Provincetown gegaan. Dit stadje is bekend om 3 dingen:
- de bewoners zijn overwegend gay en er is een gezellige community die ook veel zaken in het stadje runt. O.a veel galerieën en winkeltjes met zelfgemaakte producten.
- er zijn dus veel galerieën met een verscheidenheid aan kunst, vooral veel schilderwerk.
- het is de belangrijkste uitvalhaven vor tochten op de Atlantische oceaan om walvissen en zeehonden te spotten. Soms ook dolfijnen. Veel mensen komen hier speciaal voor en lopen dan ook nog even door het leuke stadje.

Ik vond het leuk om naar het stadje te gaan, in Nederland kennen we geen dorp of stadje waar bijna iedereen gay, (of het zou het KNSM / Java-eiland moeten zijn????). We waren door Robert al voorbereid dat het 'bear' week was. Dat betekent een samenkomst van veel breedgeschouderde en meer dan gemiddeld behaarde mannen die allemaal voor de week (weken) naar het stadje komen. Dat was te merken, ze waren er in grote getale. We hebben lekker geslenterd land winkeltjes en naar de kunst gekeken. Daar zaten echt veel mooie dingen bij! Maar ook prijzig. We hadden beiden geen zin in een walvisjacht. Isa is snel zeeziek en heeft zowel met mij in Costa Rica als met Ilse in Canada al eens zo'n tocht gemaakt. Overgeslagen dus.
Toen we genoeg hadden van alles wat er te doen was hebben we een mooie tocht gemaakt via Chatham en Hayannis, terug naar Falmouth. Mooi hoor die kust en de sfeer op The Cape. We hebben er best veel van gezien.