Dag 22

Pismo Beach en noordelijk ervan

Bij het aanmaken van reisupdate 22 bleek er opeens iets te worden opgeslagen. Dan kun je dus niets meer met die update en kon ik weer opnieuw beginnen. Let dus niet op die eerste update hierboven van reisdag 22.

Vrijdag 12 mei:
Om ca 9.45u vertrokken we in noordelijke richting over de Highway 101, bij San Luis Obispo de afslag naar de Highway 1 richting noord, want die weg hadden we helemaal vanaf San Francisco tot aan Los Angeles willen rijden, maar dat kon niet doordat de meest favoriete weg van de USA op 2 plaatsen is afgesloten. (Bruggen die vervangen moeten worden of ingestort zijn...!)
(Vorige vakantie in 2015 stond het Capitol helemaal in de steigers ;-( en nu deze mooiste weg op ons programma...)

We reden langs de kust, waar ons een rij campers tegemoet kwam rijden, maar ook tussen groene bergen door met zwarte koeien (die zien we hier vaak) en we kwamen vlak daarna door zo'n leuk plaatsje: Cayucos. Het was alsof we terug waren in het film westerndorpje bij Tucson. Of het eerste plaatsje langs Route 66.
In Cayucos hebben ze iets met zeemeerminnen... waarom weten we niet.
De oorspronkelijke inwoners zijn - volgens plaatselijke informatie - voornamelijk Portugezen en Zwitsers.

Het restaurant (in western stijl gebouwd) 'The Way Station' heeft ook een mooie tuin met een ''bakery'', waar we heerlijk uit de wind konden zitten, want die was ook vandaag nogal koud. In de bakery hadden ze zelfs mooie taarten, zodat ik vandaag bij de koffie van mijn verjaardagstaartje kon genieten - die ik nog ''tegoed'' had. Het werd een stuk worteltaart, heerlijk!

Na lekker doorgewarmd te zijn in het zonnetje, zijn we verder noordwaarts gereden, waar we na zo'n 10 mijl de afslag namen naar het plaatsje Harmony, bekend om de glaskunst. Zag ik dat nou goed? Population: 18?? Wonen er maar 18 mensen? Toen we geparkeerd hadden, bleek het inderdaad om maar een paar huizen te gaan, en de schuren erbij werden als 'winkel' gebruikt. Ook was er een kapel, met zelfs een trouwkapelletje ernaast. Vandaag was deze niet toegankelijk, vanwege een aankomende 'wedding'.
Hier hebben ze duidelijk iets met koeien, waar Cayucos iets met zeemeerminnen had...

Daarna reden we door naar Cambria, ongeveer een zelfde soort plaats als Cayucos, ook met de mooie oude houten gebouwen, alsof je terug in de tijd gaat.
Weer even rondgewandeld en wat winkeltjes ingelopen en daarna weer verder, nog ongeveer 10 mijl noordelijk waar Hearst Castle moest liggen.
De afslag naar Hearst Castle hebben we genomen, we kwamen zelfs in het Visitor's Center, maar we hebben niet de bus genomen naar het kasteel dat op enorme hoogte staat. Dan waren we teveel tijd kwijt geweest.
Het Visitor's Center was een belevenis op zich, heel groot, veel commercie, met een uitzicht (waar je verrekijkers voor nodig had) op Hearst Castle. Andre heeft er een foto van onze ''verrekijker-camera'' van gemaakt, terwijl ik hem fotografeerde met mijn telefoon zodat je goed kunt zien hoe ver en hoog het kasteel zich bevond.

Daarna reden we terug, 'even' op zoek naar een supermarkt, maar dat is nog niet zo eenvoudig hier. We wilden wat ''gewoon'' brood kopen, of stokbrood, want gisteren hadden we een paar kaasjes gekocht en een stokbrood om eventueel 's avonds te eten, maar het stokbrood bleek opeens heel hard te zijn geworden, dus dat hebben we meteen maar weggegooid in het hotel.
Nu dus op zoek naar zachter brood. Vaak is er wel brood te koop, of wat erop lijkt, maar daarin is bijna altijd zoetigheid verwerkt.
Maarrr.... het is gelukt, in een supermarkt was een gedeelte met verpakt brood en we hebben wat sesambollen gekocht (voor hamburgers eigenlijk).
Wat een zoektocht om zoiets gewoons te vinden. Boter is ook bijna niet te krijgen. Of wat er voor door moet gaan. En als je dan iets van 125 gram hebt, betaal je er nog bijna 4 euro voor. Ook het brood is duur. En de kaas helemaal uiteraard. Reden voor Andre om te zeggen dat je er toch niet aan moet denken dat je met een camper op vakantie bent en elke keer zo'n zoektocht moet doen naar een paar gewone boodschappen/ levensmiddelen... Inderdaad: veel leuker om je te laten verrassen in de hotels !

Op de terugweg ook nog even gestopt bij Morro Rock, een enorme rots (meer een berg), die oprijst uit de oceaan in de plaats Morro Bay. Op de foto lopen er een paar mensen op het strand, maar je moet ze zoeken, zo klein zijn ze in vergelijking met de rots/berg.

Alle kustplaatsjes hebben een pier. Maar niet zo'n pier als in Santa Monica of in Santa Cruz... Nee het zijn allemaal saaie pieren (komt daar de uitdrukking 'dooie pier' vandaan??)

Tegen vijf uur waren we terug in het hotel, waar we eerst weer even de spullen in de kamer wilden leggen. Dus eerst met de lift, dan een ellenlange gang door, want onze kamer ligt aan het einde (zie je Andre zijn hand opsteken aan het eind van de gang?).
Helaas werkten allebei onze sleutelkaarten niet meer, dus moest hij de lange weg weer terug naar de receptie om ze te laten activeren.
(Even voor de statistieken: op de telefoons staat standaard een 'gezondheids-app', waarop je je activiteiten kunt zien. We schreven al eerder dat we in Las Vegas zo'n 11 kilometer gelopen hadden op 1 dag (record) en in San Fransisco liepen we bijna 9,5 km op 1 dag. Ook hadden we veel reisdagen, waar we wel veel afstanden aflegden, maar niet te voet.
Zojuist heb ik alle kilometers opgeteld die we gelopen hebben vanaf de dag van vertrek (21 april) (met telefoon - het zijn er iets meer, want heel af en toe hebben we de telefoon niet bij ons) en daaruit blijkt dat we toch al ruim 110 km bij elkaar gestrompeld hebben in 3 weken tijd! )

Nadat we de kamer weer in konden, tassen neergelegd hadden, zijn we nog even in en om het hotel gaan wandelen. Ook nog heel even bij het zwembad gezeten, een stuk bovenlangs de hoge kliffen gelopen, waar steeds de waarschuwingsborden staan van het ''afkalvingsgevaar''. En nog even de lange trap naar beneden naar het strand (en ook weer terug). Deze trap omhoog telt voor 8 verdiepingen op de 'gezondheidsapp'. (Meteen maar even het totaal aan verdiepingen geteld (1 verdieping is een trap van minimaal 23 treden) die we sinds 21 april hebben gelopen: 88 !)
Op het strand nog even foto's gemaakt van de hoge kliffen, de naar beneden gestorte boom en een surfer (ingezoomd) die net even lekker bezig was... ;-)

Morgen vertrekken we naar onze laatste stop: het Hyatt hotel in Santa Barbara - voor 2 nachten.