Dag 20

Dag 20 – Shoppen en naar Concord

Dag 20 – Shoppen en naar Concord

Gisteren was een inspannende dag. De weersvoorspelling voor vandaag is slecht. Het gaat regenen en het wordt een paar graden koeler dan de afgelopen dagen. We besluiten daarom het vandaag rustiger aan te doen. De enige reden om voor 9.00 uur uit bed te komen is dat het ontbijt van het hotel om 9.30 uur sluit. Het is toch wel lekker om daar gebruik van te maken. Naast de standaard ‘Amerikaanse’ ontbijt zaken als bagels, cream cheese, cereals, scrumbled eggs, bacon en toast, kun je hier fruit met yoghurt en noten eten. Verder wordt op verzoek je eigen ‘omelet’ gemaakt.
De meiden hebben vandaag zin om te shoppen. Met het slechte weer een goed idee. Beter nu dan als het mooi weer is. We vinden uit dat er een Outlet Shopping Mall halverwege de 95 zit van Boston naar Providence, de ‘Wrentham Village Premium Outlets’. Het ligt bijna op de grens met Rhode Island op 50 minuten van onze locatie. We rijden aan het eind van de ochtend snelweg op. Daarvoor zien we plots het Microsoft kantoor zitten, dat naast ons hotel aan de andere kant van de weg blijkt te zitten. Wat een toeval!
Het is droog maar aan de plassen op de weg en de druppels op de auto’s te zien is het nog maar net opgehouden met regenen. De ‘Wrentham Outlet’ is er één zoals er velen in de Verenigde Staten zijn. Enkel laags gebouwd, licht geel of licht terracotta gestukte muren met vaak rode daken. Tegen fabrieksprijzen verkopen met name kledingfabrikanten hun overtollige kleding. Bij het afrekenen van twee T-Shirts bij de ‘Levi’s Strauss store’ blijkt dat ook Massachusetts geen BTW rekent op kleding. Wij dachten dat alleen New Hampshire geen belasting rekenende!
Levi’s Strauss is overigens één van de meest oer-Amerikaanse merken die we kennen. Oskar Levi Strauss werd geboren in Duitsland in het plaatsje Buttenheim in Beieren op 26 februari 1829. Hij was van Duits-Joodse afkomst. Strauss emigreerde in 1847 met zijn moeder en zijn twee zussen naar de Verenigde Staten. In New York begon hij met twee anderen een fabriek. In 1853 werd Strauss Amerikaans staatsburger. Hij vestigt in 1853 in San Francisco een handelsfirma voor stoffen, kleding en alle andere dingen, die goudzoekers en pioniers in het Westen nodig hadden. Hij verstevigde de broeken die hij maakte van denim met klinknagels. Deze uitvinding liet hij registreren onder een patent. De spijkerbroek was geboren.
Na het bezoek aan de ‘Outlet Mall’ in Wrentham rijden we over de 495 snelweg naar Concord. Boston kent twee ringen van snelwegen rondom de stad. De 95 is de binnenring, waar wij met het hotel aan zitten en die loopt ongeveer op 13 mijl (22 kilometer) vanaf het centrum van Boston. En de 495 is de buitenring, die op ongeveer 28 mijl (45 kilometer) van Boston ligt. In Concord ligt het volgende hotel voor moeder en dochter. We willen dat hotel even bekijken en het plaatsje Concord bezoeken. Dat is een klein ommetje vergeleken met de snelste route naar het Hyatt House. Het weer is inmiddels heerlijk, zon en veel warmer dan deze ochtend.
In Concord is de revolutie een terugkerend onderwerp, het was immers de plek waar de Britten gestopt werden. In de vroege morgen van 19 april 1775 de eerste militaire confrontaties plaatsvonden tussen Amerikaanse burgermilities, het Britse leger en de ‘Minutemen’. ‘Minutemen’ is een naam voor leden van de milities van de Amerikaanse koloniën, die één minuut na melding klaar zouden kunnen staan voor het gevecht. Deze term wordt sindsdien gebruikt voor verschillende militaire eenheden van de Verenigde Staten, om aansluiting te vinden bij het succes en het patriottisme van het originele voorbeeld. De Minutemen waren meestal 25 jaar of jonger en werden geselecteerd op enthousiasme, betrouwbaarheid en kracht. Zij zouden steeds de eerste militie zijn die op het slagveld aankwam. Omdat de Minutemen geen normale legertraining hadden gekregen, vochten zij niet in de formele gevechtsstijl van die tijd met dichte linies en colonnes. Hun kracht lag vooral in guerrillatactieken.
Concord speelde ook een opmerkelijke rol in de geschiedenis van de literatuur van de Verenigde Staten. De filosoof Ralph Waldo Emerson woonde in Concord, evenals de schrijvers Louisa May Alcott, Nathaniel Hawthorne en Henry David Thoreau. Vele beroemde bewoners van Concord zijn begraven op de begraafplaats ‘Sleepy Hollow Cemetery’. Kortom, een stadje met veel geschiedenis en tevens één van de mooiste plaatsjes van Massachusetts.
Het Residence Inn hotel in West-Concord is een spiksplinternieuw hotel. Het ziet er mooi uit en ligt op korte afstand van Concord, maar waarschijnlijk net iets te ver om van het hotel naar toe te lopen. Nadat we Concord kort hebben bezocht, rijden we per toeval over Lexington Road langs het ‘Minute Man Visitor Center’ - www.nps.gov/mima/. We besluiten om hier te gaan kijken. We hebben nog een halfuur voordat om vijf uur het visitor center gaat sluiten. Het ligt bijna aan het eind van de ‘Battle Road Trail’, een wandelroute van 5 mijl van Concord naar Lexington die exact de route is die de revolutionaire liepen om de Britten bij Concord tegen te houden en ook de route die Paul Revere met zijn maten aflegde om de revolutionairen te waarschuwen. De ‘Minute Man’ is een nationaal park en bevat naast cultureel historisch erfgoed ook diverse historische huizen, zoals het ‘Jacob Whittemore House’, de ‘Hartwell Tavern’, de ‘The Wayside: Home of Authors’ en ‘Concord's North Bridge’, de plek waar het eerste schot tegen de Britten werd gelost en bekend is geworden als “the shot heard round the world’.
We hebben te weinig tijd om deze interessante plek verder te verkennen en moeten noodgedwongen verder. Misschien is er de komende dagen nog tijd om terug te keren. Via een leuke binnendoor route belandden we bij het hotel. Vanavond wordt er gekookt in onze ‘eigen’ kitchenette en wordt er gezwommen in het zwembad. Morgen gaan we naar de walvissen!