Dag 22

Dag 22 – Harvard University en Cambridge Massachusetts

Dag 22 – Harvard University en Cambridge Massachusetts

Om kwart voor negen schuiven we aan een tafel in de ontbijtzaal. Deze ligt tegen de binnentuin en bij het zwembad. Het is druk! Er zijn veel meer mensen dan de vorige dagen. ‘Labour Day weekend’ is begonnen! We gaan met onze bordjes naar buiten en eten daar ons ontbijt. Het is fris en het waait hard, maar net goed te doen om met onze kledij buiten te blijven zitten. De koffie en thee smaakt ons goed. Het ei van de omeletjes, die speciaal voor ons worden bereid, komt uit een pak. Alles is hier ‘kant en klaar’ en waarom zou jezelf een doos eieren kopen en met melk mengen als dat ook voor je gedaan kan worden! Vanochtend draaien we twee grote wassen. De inhoud van de wasmachines is iets groter dan in Nederland, dus meteen maar zoveel mogelijk meenemen. Kan het thuis weer schoon de kast in.
De kids kijken wat Netflix of naar HGTV op televisie. We zijn een beetje verslaafd geraakt, alhoewel we nauwelijks tv hebben gekeken, aan deze zender - hgtv.com. Het staat voor Home & Garden TeleVision en zendt de hele dag door programma’s uit, waarin een stel een huis helemaal gaat renoveren en er een complete ‘make over’ van de ‘property’ doen. Vooral de afleveringen van ‘Chip and Joanna’ met de naam ‘Fixer Upper’ zijn geliefd. En dan zijn er afleveringen als ‘million dollar rooms’, waarin ze exorbitante badkamers, keukens, ‘mancaves’ en dergelijke laten zien. Of de afleveringen van ‘My Lottery Dream Home’, waarin loterijwinnaars, die minimaal een miljoen dollar hebben gewonnen, hun droomhuis gaan kiezen. Geweldig! We gaan Ziggo vragen om deze zender toe te voegen aan het zenderpakket in Nederland!
De laatste was komt om halfeen uit de droger. Nu kunnen we vertrekken. Vandaag staan de universiteit van Harvard op het programma in de plaats Cambridge. Cambridge is een universiteitsstad in de agglomeratie Boston en is een zelfstandige stad. Het is zo met Boston verweven dat je het makkelijk als Boston kan zien. Cambridge werd in 1630 gesticht door Puriteinen uit Engeland op een heuvel aan de Charles River, tegenover Boston, dat in hetzelfde jaar gesticht werd. Oorspronkelijk was de naam van de vestiging "Newtowne", maar in 1638 werd de naam veranderd in "Cambridge". Cambridge werd officieel een stad (city) in 1846. In 2000 had Cambridge volgens de volkstelling 101.355 inwoners. Een aantal bruggen over de Charles River verbindt Cambridge met Boston aan de overzijde van de rivier. Twee van de belangrijkste universiteiten in de Verenigde Staten (en misschien wel wereldwijd) zijn in Cambridge gevestigd: de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In Cambridge is een aantal musea gevestigd, waaronder het Harvard Museum of Cambridge Natural History Museum.
We parkeren de auto midden in Cambridge in de parkeergarage van ‘Harvard Square’. Van daaruit lopen we richting ‘Battle Street’. Omdat het al even geleden is dat we ons ontbijt hadden, roepen de eersten dat ze wel trek hebben (meestal gaat dat van: “Ik heb honger”). Bij ‘Market in the Square’ duiken we naar binnen. Het is een klein supermarktje met allerlei delicatessen en vooral veel ‘organic food’. Daar zijn ze sowieso wel dol van in dit deel van Amerika. Als het maar ‘organic, sustainable, justified food’ is, dan betalen ze hier graag een duit extra. Tegelijk kun je in deze supermarkt eten, dus dat wat je koopt, kun je daar opeten. Dat doen we, temeer er een ‘saladbar’ en een ‘italian bar’ is waar je koude en warme gerechten kunt opscheppen en aan de hand van het gewicht afrekent.
Na deze lunch lopen we door via de Radcliffe Yard, een klein parkje met markante gebouwen van de ‘Harvard Graduate School of Education’ eromheen. Midden in het park is een fontein met waterpartij. Het is een mooie plek, maar daarvan zullen we er vandaag nog veel meer gaan zien. Via Radcliffe lopen we door naar de ‘Cambridge Common’, Via de kaart oriënteer ik mijzelf en weet daardoor dat de universiteitsgebouwen van Harvard aan de andere kant van de Cambridge Common liggen. Via het ‘Civil War Monument’ aan de zuidoost kant van de Common steken we de Massachusetts Avenue over om het terrein van Harvard University zelf op te lopen. Veel gebouwen in het centrum van Cambridge buiten het universiteitscomplex zijn overigens van Harvard, nu zitten we op het terrein zelf. Het eerste gebouw wat we zien is de ‘Austin Hall’ wat toebehoord aan de ‘Harvard Law School’. Volgens onze oudste dochter gaat hier de oudste dochter van Obama studeren. Via een doorgang lopen we langs de ‘Harvard University Science Center’ over ‘Cambridge Street’ bij toeval naar het standbeeld van ‘John Harvard’, de oprichter van Harvard denken wij. Later zou blijken dat hij door een donatie wel zijn naam heeft gegeven, maar feitelijk niet de oprichter was.
In de ‘Lonely Planet’ reisgids had ik gelezen dat studenten van Harvard ‘gratis’ rondleidingen geven. Daarvoor moeten we zijn op Harvard Square zelf bij de ‘tourist office’. We lopen ernaartoe en zien overduidelijk studenten die klaarstaan om de rondleiding te geven. Alleen niet gratis, eerst moeten we een sticker kopen voor $10 per persoon die vervolgens zichtbaar op onze borst moet worden geplakt. Is dit misschien weer zo’n ‘tourist trap’ als in Salem. Het zal blijken van niet! Deze betaalde tour van ‘Harvard Campus Walking Tour’ is het dubbel en dik waard!
Onze tour guide stelt zich voor als ‘Derrek Speedy’ from New Jersey -https://ofa.fas.harvard.edu/people/derek-speedy. Derrek studeert ‘Theater Dance & Media’ aan Harvard en we merken snel dat deze jongen fantastisch kan vertellen en bijna theatraal zijn toer brengt. Daarvoor studeer je natuurlijk ‘Theater Dance & Media’! Derrek begint te vertellen dat als eerstejaars, op Harvard de ‘freshmen’ geheten, graag grapjes uithaalt over wie je room mate wordt. Het denkt dat zijn room mate Gonzales zal heten – Speedy Gonzales – en het blijkt nog zo te zijn ook! Pas sinds 1940 worden vrouwen toegelaten op Harvard, daarvoor hadden de vrouwen hun eigen school in Cambridge, de Radcliffe College, waar we zojuist langs liepen. We gaan via de ‘Johnston Gate’, wat wel als de hoofdingang van Harvard wordt gezien. Vlak daarachter staat de ‘Office of the President’. Het kantoor van de rector, zoals wij in Nederland zouden zeggen, ligt op de begane grond. Daarboven zijn 14 slaapvertrekken voor 14 ‘freshmen’. Er wordt beweerd dat ‘random’ wordt bepaald welke van de eerstejaars in het gebouw van de rector mogen slapen. Derrek denkt daar het zijne van.
Bij het standbeeld van John Harvard staan we wat langer stil. Het beeld is van dezelfde maker als die van ‘Abraham Lincoln statue’ in Washington DC. Het is gebruikelijk dat bezoekers, die graag willen worden toegelaten tot Harvard, wrijven over de punt van de schoen van John Harvard. We zien een groep Chinezen vooraan staan om inderdaad over de schoen te wrijven. Doet mij denken aan het beeld van Jezus Christus in de Sint-Pieter in Rome, waar bezoekers ook in de rij gaan staan om de voeten van het beeld van Jezus te mogen aanraken. Derrek vertelt de bijnaam van het beeld, de “statue of three lies”. Er zijn drie leugens verbonden aan het beeld. We moeten raden. De eerste heeft mijn vrouw goed, het jaartal klopt niet. Die moet geen 1638, maar 1636 zijn als oprichtingsdatum van Harvard. Ten tweede richt niet John Harvard in 1636 Harvard op, maar start de Boston Bay Company in dat jaar de eerste ‘academica’. De Boston Bay Company heeft echter geen geld, geen ‘teachers’ en geen gebouwen om les te geven. John Harvard schenkt de Boston Bay Company een stuk grond aan de Charles River en schenkt daarmee zijn naam aan de geboren universiteit. De derde leugen van het beeld is dat het beeld niet van John Harvard is, maar die van een onbekende man, waarschijnlijk een neef of iets dergelijks.
Onze ‘tour guide’ Derrek vertelt verder dat 97% van de studenten daadwerkelijk op de campus wonen in zogenaamd ‘dorms’. We passeren diverse dorms, waarvan ik de naam niet meer weet. Maar wel van de personen die hij noemde. Zo passeren we de dorm van ‘Teddy Roosevelt’, de 26ste president van de VS en de eerste van de twee Roosevelts die president waren. De dorms van JF Kennedy en die van Bill Gates. Maar ook de dorm van Mark Zuckerberg, die hier begon met Facemash’, voordat het later Facebook werd. De kinderen vinden het geweldig en we liggen met z’n allen aan de lippen van Derrek Speedy!
Een jaartje Harvard kost $62.000 en dat is inclusief $20.000 onderkomen en eten. Wanneer de ouders van de student minder dan $65.000 per jaar verdienen dan wordt 90% betaald door de Harvard. Je zal dus altijd zelf ook moeten bijbetalen, maar financiën mogen niet de reden zijn om niet te studeren aan Harvard. De selectie gaat op basis van een ‘academic review’ en pas daarna gaat het door naar een ‘financial review’. Zij mogen onderling niet met elkaar communiceren. Natuurlijk vragen wij ons af of de dochter van een Obama op dezelfde wijze wordt gewogen als die van een Van Veen…
Dan lopen we naar de ‘Widener Bibliotheek’, één van de oudste en grootste academische bibliotheken er wereld. Het verhaal over deze bibliotheek is een spannende. Harry Widener was een ‘freshman’ op Harvard in 1907. Harry en de Widener familie hadden de gewoonte om oude, bijzondere boeken te verzamelen. Zo hadden zij één van de weinig overgebleven ‘Gutenbergbijbels’ in bezit. De Wideners bezaten duizenden superzeldzame en waardevolle boeken, waarvan het overgrote deel in Europa lag. Harry besloot om met zijn vader de boeken naar Amerika te verschepen. Naar zeggen werden duizenden boeken ingescheept, waaronder de Gutenbergbijbel. Het schip waarmee zij voeren heette… ‘de Titanic’. Op de bodem van de Atlantische Oceaan, liggen momenteel Harry en zijn vader en de naar verluid 12.000 boeken. Na deze gebeurtenis ging weduwe ‘Eleanor Elkins Widener’ naar Harvard en stelde hen voor 3,5 miljoen dollar te schenken aan Harvard University (in huidige waarde zo’n $150 miljoen) voor de bouw van een bibliotheek ter nagedachtenis van Harry Widener. Op voorwaarde dat 1. Geen steen verplaatst mocht worden, 2. Elke dag verse bloemen in de replica van de leeskamer van Widener moesten worden gezet, die uitsluitend door twee personen betreden mocht worden - de portier en de geest van Harry - en 3. Elke freshman aan Harvard verplicht wordt zwemles te nemen in de Charles River. Dat er geen steen verplaatst mag worden heeft ervoor gezorgd dat er drie verdiepingen diep onder de grond is uitgebouwd en de Widener bibliotheek nu onder een groot deel van de campus zich bevindt. Naar verluid ligt er 600 mijl aan boeken in deze bibliotheek, de afstand van Boston naar Montreal en weer terug. Als afsluiter vertelt Derrek dat hij mocht optreden met Matt Demon, die ook aan Harvard studeerde, evenals Natalie Portman, een actrice die de rol kreeg van Padmé Amidala in Star Wars Episode I, II en III.
Dan eindigt de toer en worden we netjes een Harvard University souvenirwinkel in gedirigeerd. We kopen niets. De prijzen zijn bijzonder hoog en we zijn na deze anderhalf uur durende tocht even toe aan een kop koffie. Die drinken we bij ‘Tatte Bakery & Café’, tattebakery.com. Een tearoom uit de oude klassieke traditie. Met heerlijk gebak, schuimpjes, koekjes, taarten en vooral ook brood! Een leuke locatie om koffie te drinken. Daar houden wij het ook bij, want ondanks dat het er allemaal geweldig uitziet, zijn hier de prijzen ook aan de stevige kant en omdat we uitgebreid bij de ‘Market in the Square’ hebben geluncht vinden we het wat overdreven om nu weer met vijf man voor minimaal 75 dollar koffie te gaan drinken. Na ons drankje bij ‘Tatte’ besluiten we dat het mooi is geweest voor vandaag. We pakken de auto en rijden met een klein ommetje, via MIT over ‘Memorial Drive’ langs de ‘Charles River’ naar het hotel. Drie van de vijf gaan snel boodschappen doen bij de Wegmans Supermarkt, om avondeten te halen. Maar voor snel moet je niet bij Wegmans zijn. Deze supermarkt is zo ontzettend groot, dat alleen van de ingang naar de kassa lopen al zeker 5 minuten duurt. We halen pizza, die we kunnen pakken in de oven wat sushi en wat brood met mozzarella, tomaat en pesto. Onze dag zit erop! Een ervaring rijker en we dromen verder over Harvard.