Dag 9

Banff

De dag begint veelbelovend, wat ook voorspeld was. Overigens kun je er hier nooit vertrouwen op de voorspellingen. Alleen bij goede weersvoorspellingen geloof ik erin.
We rijden naar Lake Minnewanka, het grootste meer van de Rockies (dit weet ik wel zeker). We lopen een klein stukje langs dit mooie meer. Ik heb hier, denk ik, de miljoenste foto van een eekhoorn gemaakt. Deze wilde graag voor ons poseren. Of misschien wilde hij eten. Dat is aannemelijker.
De weg van en naar Lake Minnewanka ademt de aanwezigheid van beren. Waarschijnlijk wil ik zo graag een beer zien, dat ik dit gevoel overal heb. Even later: bearjam?! Het blijken een paar elks te zijn. Ook leuk.

Volgende stop is de Bow Falls. Een lage, maar ruige waterval net buiten het centrum. Leuk om even te stoppen. Daarna rijden we naar Vermillion Lakes via de Vermillion Lakes Scenic Drive. Dat klinkt veelbelovend. We rijden langs water, wat net zo goed de Loosdrechtse Plassen kunnen zijn. Na een paar kilometer houdt de weg op en begint een wandelpad. We draaien om en lunchen aan de waterkant. In de camper wel, want die verrekte koude wind is weer terug. En de regen ook trouwens.

Wat nu? Het is een uur of twee en er staan eigenlijk niet echt iets concreets op de planning. Ik stel voor om naar Jonhston Canyon te gaan. Ik heb dit eigenlijk gepland staan als we richting Jasper rijden, maar er lijkt wederom redelijk weer aan te komen. En wie weet hoe het morgen is?
Het is ongeveer 25 kilometer via de Bow Valley Parkway, die paralel aan de Highway 1 loopt. Hier schijn je grote kans te hebben om beren te spotten. Zoals je begrijpt gebeurt dit niet.
De Johnston Canyon is een wandeling tussen een kloof naar een aantal watervallen. De eerste, de lower falls, is krap een kilometer. Het pad is wel behoorlijk steil af en toe. De oude lui houden het nog voor de waterval voor gezien. Zonde, want het is wel de moeite waard. De volgende, de upper falls, is vanaf hier nog 900 meter. Dat klinkt niet ver, maar het is af en toe nog best pittig. Ik sta normaal gesproken niet echt bekend om mijn sportiviteit (al is die er wel, maar komt het er gewoon niet snel uit) en ben ook best trots op mezelf dat ik dit wel doe. Én met een stevige looppas hè!
De inkpots, waarvan ik eigenlijk niet precies weet wat het nou eigenlijk is, maar wel mooi schijnt te zijn, is vanaf hier niet ver meer. Ik zou de wandeling best verder willen maken, maar door het idee dat er twee mensen beneden op me zitten te wachten en dat ik ook weer ruim vijf kilometer terug moet lopen besluit ik terug te gaan. Ik ontdek door deze wandeling ineens een soort motivatie, die ik nooit gekend heb. Ik voel me goed bij het idee dat ik sportief bezig ben. Ik schrik ervan. Heuvelopwaarts doe ik zelfs joggend. I’m on fire. ‘Hou dit vast’, denk ik bij mezelf, want dit kan nooit lang duren.
Ik heb uiteindelijk toch een goede vijf kilometer gemaakt en deze klim staat gelijk een drie weken squaten, denk ik. Ik zal morgen zeker spierpijn hebben. Ik vind het idee wel jammer dat ik dit gevoel thuis nooit meer mee ga maken. Het zit in de Canadese lucht, denk ik. Ik ben overigens blij dat we dit vandaag gedaan hebben. Het weer was er perfect voor.

Terug in Banff wil ik éérst wifi zoeken. Ik ben al te lang zonder. Even langs de Starbucks voor wifi én bananabread. Even een nóg mooier filtertje over de foto’s en ze kunnen online. Ik hoop nog altijd dat ik wordt ontdekt via Instagram en de wereld rond mag reizen vanwege mijn mooie foto’s. Komt nog wel.

Onderweg komen we langs een Footlocker en móet hier naar binnen. Ik ben mijn mooiste Nikes kwijt geraakt. Ik heb ze waarschijnlijk in Vancouver laten staan. Huilen.
Dezelfde hebben ze niet in de winkel, maar ik zie dat de All Stars $65 zijn! Ik was al van plan om nieuwe te kopen, maar voor deze prijs.. hell yes! De witte, die ik wil, zijn er natuurlijk niet. Ik besluit toch geen andere kleur te kopen. Waarom weet ik nu achteraf eigenlijk niet. De verkoper vraagt nog of ik andere steden ga bezoeken. Hij kan ze bestellen zodat ik ze ergens anders kan ophalen. Als dit in British Columbia zou zijn, zijn ze ook nog goedkoper vanwege de tax. Dit klinkt me te ingewikkeld. Wie weet kom ik ze spontaan nog ergens tegen.