Dag 8

Golden - Banff

Het is een stralende dag (ik houd vol). Ik heb enigszins hoop omdat er vandaag mooi weer voorspeld is in Banff.

Vandaag rijden via Yoho National Park en Lake Louise naar Banff waar we twee nachten zullen overnachten. Super veel zin in! Ook in Yoho NP. Een Park wat ik recent in de voorbereiding pas heb ‘ontdekt’. We gaan vandaag, als het goed is, veel zien. Het is dus wel fijn dat we besloten door te rijden naar Golden.
Vanaf Golden vervolgen we onze weg weer via de Trans-Canada Highway, ofwel de Highway 1. De route is wederom weer zo mooi. We rijden tussen hoge bergen, langs diepe kloven en het is heerlijk weer. Ik heb een functie op m’n iPhone ontdekt dat je video’s versneld kan afspelen. Kilometers weg worden nu in enkele seconden afgespeeld. Dit zegt zoveel meer dan een foto.

De eerste stop is bij de Wapta Falls. Ik heb geen idee wat we hier moeten verwachten, behalve dat het waarschijnlijk watervallen zijn die Wapta heten. De parkeerplaats is aan het einde van een twee kilometer lange, onverharde weg. Met een 25 ft. camper op een onverharde weg, prima. Met een 25 ft. camper op een onverharde weg met kuilen, niet oké. Ik slalom tussen de kuilen door, maar voorkom niet dat we alle kanten op schudden. Twee kilometer duurt erg lang op deze manier. Vanaf de parkeerplaats blijken de watervallen nog tweeënhalve kilometer lopen. En dus ook terug. Dat gaan de oude lui niet redden (en dit gaat teveel tijd in beslag nemen). We draaien de camper om en beginnen vol goede moed wéér aan de twee kilometer lange, onverharde weg. Wat een avontuur.

Richting Yoho betrekt de lucht steeds meer en wordt het weer wat frisser. We nemen de afslag naar Emerald Lake. De parkeerplaats ziet er vol uit. Zie dan maar eens te parkeren met zo’n ding. Na het tweede rondje komt er een plek vrij. Hij steekt 1,5 meter uit, maar prima. Met zo’n voertuig mag je wel asociaal parkeren als de camperplekken bezet zijn.
Tegen een grijze, bewolkte lucht komt het groen/blauwe meer net niet zo mooi uit als op de foto’s die ik heb gezien. Maar alsnog is dit een fotogenieke omgeving. We lopen een stukje langs het water. Op het water is een man aan het suppen met een hondje voorop zijn surfplank. Hij heeft een klein zwemvestje aan. Het hondje. Fantastisch.
Voordat je terug op Highway bent, kun je afslaan naar de Naturel Bridge. Hier is de Kicking Horse rivier door het gesteente geslepen. Allemachtig prachtig. Zo bijzonder, die groene kleur van het water en wat een kracht! Dit levert Instagramwaardige beelden op. En dat zegt wat.

Even verderop is het Visitor Centre in Field waar ik te horen krijg dat de weg naar Takakaw..akawaka Falls (ofzoiets) dicht is. Deze waterval is de op één na hoogste van Canada. Of misschien de op twee na hoogste van de Rockies. Ik weet het niet meer. Hij is in ieder geval hoog en die moeten we dus missen. Vet balen.

Richting Lake Louise komt de blauwe lucht weer tevoorschijn! We volgen de borden richting parkeerplaats van het gelijknamige meer. Ik weet dat je er beter niet moet komen midden op de dag (vanwege de drukte), maar het is inmiddels na drieën dus de piek zal wel voorbij zijn. We worden door de verkeersregelaar rechtdoor gewezen. Zal wel richting RV parking zijn. Door een volgende verkeersregelaar worden we linksaf gestuurd. Ik sla linksaf.. en passeer het bordje ‘Exit’. Are you kidding?! Dacht het niet, vriend. Ik sla vervolgens weer linksaf om opnieuw het parkeerterrein op te rijden. En wéér gebeurd hetzelfde. Er is gewoon geen plek. Tenminste, dat vinden zij. Ik ben niet zo moeilijk met parkeren, maar ze gaan er niet mee akkoord.
Op de weg hier naartoe was de weg naar Moraine Lake gesloten. Op de terugweg was deze weer open! Ik sla af en wordt tegengehouden. “There’s probably no RV space”. Djiezus. Maar verderop kunnen we ook een gratis shuttlebus nemen. Laten we dat doen.
Vijf kilometer verder, via de snelweg, kunnen we parkeren op de overflow parkeerplaats. Bij de ingang staat een man: “You wanna go to Lake Louise? What if cowboy Joe would tell you, you can park here, for free. Take the bus to the lake, also for free. And I promise you, you can take the bus back to the parking lot. All for free”. “Sounds perfect, cowboy Joe”.
We stappen in een echte yellow schoolbus en rijden naar het meer. Het is intussen gaan regen.
Lake Louise heeft, in iets mindere mate, hetzelfde effect als de Grand Canyon. Het ‘wauw-effect’. Is this real? De ligging tussen de bergen en de kleur van het water. Wauw.
Het is inmiddels behoorlijk koud en behoorlijk druk. Dat mag de pret niet drukken, want dit is echt ongelofelijk mooi.
Tijdens de rit terug naar de parkeerplaats verneemt de buschauffeur via een walktietalkie dat er (ergens in de buurt) een bearjam is. WAAR? Het is echt frustrerend dat we nog geen beer gezien hebben. Wij zullen wel weer de enige zijn die er geen een gaan zien.
Ik had heel graag Lake Moraine ook willen zien (misschien nog liever dan Lake Louise) maar dan wordt het echt te laat. Misschien overmorgen nog een kans wagen als we terugrijden richting Jasper.

Het wordt lekker eentonig, maar de weg van Lake Louise naar Banff is zo onbeschrijfelijk mooi. Zo weids. En de lucht is opgetrokken, wat hier ook bij helpt.
We rijden Banff Town in en gaan op zoek naar een supermarkt. Het is ongelofelijk druk, maar het is een sfeervol stadje. Rijden met een camper van dergelijk formaat valt hier niet altijd mee. De straten zijn redelijk smal en de drukte werkt ook niet mee. Parkeren is helemaal waardeloos. Ja, er zijn wel speciale RV parkeerplaatsen, maar ík wil gewoon dichtbij parkeren. Wat uiteindelijk ook nog redelijk lukt.

We zoeken onze camping, Trailer Court, waar ik voor twee nachten site 143 heb gereserveerd. Deze plek kies je voor het uitzicht!
Er zijn aan Tunnel Mountain Road drie campings met namen die redelijk op elkaar lijken. Op zo’n moment vergeet ik dus weer op welke we moeten zijn.
Alle sites op Trailer Court hebben full hookup. Het is niet een hele gezellige, sfeervolle camping met 320 sites, maar wij staan aan de buitenste rand met vrij uitzicht op de bergen. Intussen is het behoorlijk koud en staat er een harde wind. Dat wordt weer de hele avond binnen zitten bij de verwarming.