Dag 18

Tofino

In tegenstelling tot gister is het nu ontzettend bewolkt. Hm, jammer als we eventueel de zee op gaan. We zijn er nog steeds niet uit wat we precies gaan doen vandaag. Vooraf heb ik op internet een tip gelezen dat je beter een walvistocht kan doen, wanneer je onderweg al veel beren hebt gezien. En dat hebben we. Aan de andere kant, met zo’n berentocht kom je op andere plekken en kom je echt in hun leefgebied. Ik denk dat de berentocht toch mijn voorkeur heeft. Ik vind het echt te prijzig om beide te doen. Ruim $100 p.p. per tour.
We rijden richting Tofino en het is behoorlijk mistig. Tofino is een sfeervol plaatsje, maar er is niet super veel te doen. We parkeren op de speciale RV parking, waar ook in infostand is. De medewerker durft met zekerheid te zeggen dat de bewolking en mist tegen het eind van de ochtend wegtrekt. Laten we het hopen. We krijgen een map met alle touroperators en besluiten eerst naar Jamie’s te gaan. Ik heb hier namelijk al veel positieve berichten over gehoord. M’n moeder en ik lopen hier naartoe terwijl mijn vader bij de camper blijft. De vriendelijke vrouw bij Jamie’s deelt ons helaas mee dat de berentour (die al bijna van start gaat) vol is, waarop een collega zegt dat er drie mensen nog niet zijn op komen dagen. Ik sprint terug naar de camper om m’n vader op te halen en de camper daar te parkeren. Terug bij Jamie’s staat m’n moeder buiten voor het gebouw. De laatste drie mensen zijn toch gekomen. Helaas.
Vanuit Jamie’s zijn we doorverwezen naar Ocean Outfitters. Ze bellen zelfs even om te checken of er plek is. De eerst volgende tour is over een uurtje. We krijgen een enorm pak aan om warm en droog te blijven en voor we het weten gaan we met een groepje van een man of 12 richting de boot. Binnen de groep is er een Nederlands gezin met drie jonge kinderen. De moeder begint tegen me te praten en vraagt of dit ook vakantie is voor ons. Retorische vraag, denk ik. Ze blijken zelf in de Filipijnen te wonen, dus ik snap haar gedachtegang.
We stappen in de boot (zodiac) en ineens besef ik me dat de bewolking en mist volledig is weggetrokken. De lucht is strakblauw en het is dik twintig graden. De tourguide is een hele aardige jongen die van alles vertelt over de natuur en dieren die hier leven. Al snel spotten we een bald eagle die langs de oever zit. Wat een mooie vogel!
We varen een flink stuk richting een plek waar áltijd beren zitten. Nu zijn ze er.. niet. We dobberen even rond, maar geen geluk. Het is overigens wel een hele mooie omgeving, dus tot op heden is het prima. Na ongeveer een uur spotten we pas een beer. We liggen op zo’n 20 á 30 meter van de oever, want a) de boot kan niet dichterbij komen en b) anders verjagen we de beer. Plotseling besef ik me ineens hoe stom het is dat we toch geen walvistocht zijn gaan doen. We hebben tijdens deze reis al een stuk of 6 beren gezien, waarvan sommige zelfs op maar een paar meter afstand. Gewoon gratis in de natuur. Nu hebben we bijna $100 p.p. betaald om een beer op 30 meter afstand te bekijken. Dom. Maar goed, het is op zich een leuke ervaring om op zo’n zodiac te varen. Je komt op deze manier op plekken waar je normaal nooit zou komen.
Uiteindelijk zien we nog twee beren en in de verte wat zeehonden. Al met al een leuke ervaring, maar echt te duur! Niet prijzig, maar duur.

Het is nog maar halverwege de middag. We doen eerst nog wat boodschappen en besluiten terug naar de camping te gaan en daar op het strand relaxen. Het is nog steeds erg zonnig, maar de wind is best fris. Het koelt ‘s avonds ook behoorlijk af, zeker omdat je in het dichtbegroeide bos staat.
Na het eten wordt er op de deur geklopt. Het zijn twee parkrangers die ons mededelen dat de lege koffiekopjes en fles wijn die buiten op tafel staan naar binnen moeten vanwege beren. Genant.