Dag 5

Van Victoria naar Tofino

Vandaag een lange reis van ruim 310 kilometer voor de boeg van Victoria naar Tofino. Vanaf het hotel zijn we al snel op de Highway BC1N maar daar is het de eerste kilometers nog tamelijk druk. Pas als de weg omhoog gaat wordt het wat rustiger. Bij Malahat, zo ongeveer het hoogste punt, maken we de eerste stop voor een mooi uitzicht over de baai en eilanden.

Daarna door naar Duncan, het stadje dat zichzelf "The City of Totems" noemt, waar zo'n 80 totempalen door de hele plaats verspreid staan. Een wandelroute met gele voetstappen op het trottoir leidt je langs al die totems. Er is daar een grote "First Nations" bevolkingsgroep en om die te eren, en natuurlijk ook vanwege het toerisme, zijn in de tachtiger jaren van de vorige eeuw deze totempalen door lokale kunstenaars gemaakt.

Het verderop gelegen plaatsje Chemainus vond dat het niet kon achterblijven en heeft kunstenaars op vrijwel alle blinde muren schilderingen laten maken die meestal een verwijzing zijn naar historische gebeurtenissen. Ook daar kun je een wandeling langs al die kunstwerken maken. Hier vandaan nog een stukje de BC1N volgen die overgaat in de Island Highway 19 en dan linksaf Highway 4 op richting Ucluelet en Tofino.

Aan het einde van de middag komen we aan in Tofino en gaan meteen kijken waar we de volgende dag moeten zijn voor Jamies Whale Watch tour. Daar alvast ingecheckt zodat we 's morgens ruim de tijd hebben voor het vertrek. Dan terug naar het Best Western Tin-Wis hotel waar we een kamer op de begane grond hebben met een fantastisch uitzicht over het strand, wat eilandjes en de oceaan.