Dag 13

Naar Homer, het zuidelijkste punt van onze reis

Het was een goede beslissing geweest om gisteren naar de Exit gletsjer te gaan want deze ochtend giet het weer flink. Omdat we nog een bezoek aan het Sealife Center op het programma hadden staan, hadden we daar weinig last van. Het centrum kun je zien als een koppeling van museum, zeeaquarium en opvangcentrum van verweesde zeedieren. Grappig dat je op de eerste verdieping de zeevogels boven water kunt bekijken (er hangt wel een heel groot net over de open ruimte) en een verdieping lager ze ook onder water bij hun duiken kunt zien.

In een paar bassins waar zeeanemonen, zeesterren en andere weekdieren te zien zijn, mag je deze zelfs aanraken! Een aquarium is geheel voorbehouden aan de gigantische octopus die zich boven in de hoek aan de ruit heeft vastgezogen. Maar plotseling begint deze te bewegen en omvat met zijn tentakels bijna de hele ruit. Volgens een medewerkster van het Sealife Center gebeurt dit niet zo heel erg vaak. We hadden dus weer eens geluk!

Aan het einde van de ochtend was het tijd om naar onze voorlaatste etappeplaats, Homer, te gaan. Bijna driehonderd kilometer later gaan we eerst op zoek naar de plek waar we de volgende ochtend vroeg worden verwacht voor de Bear Viewing Flight zodat we dan niet meer hoeven te zoeken. Daarna naar de Homer Spit, een dam van zeker vier kilometer lang met een haven en aan beide kanten huisjes met restaurants, souvenirwinkels en bureautjes die vistochten op zee aanbieden.

Om klokslag vijf uur in de middag komt er een file aan bootjes terug naar de haven om de gevangen vis aan land te brengen om gewogen en getoond te worden. Ook hier lag in de haven weer een zeeotter te paraderen. Er is vooral veel heilbot, maar ook de nodige zalm gevangen. De grootste heilbot die we zagen woog liefst 130 pond! De trotse vissers poseren vervolgens achter het bord waarop hun vangst is gehangen. De wijze waarop met de gevangen vis wordt omgegaan vonden we overigens niet zo netjes.

Aan het einde van de dam zagen we op een lichtmast nog een nest met twee bald eagles. Deze vogels schijnen hier veelvuldig gesignaleerd te worden. 's Avonds in het restaurant bij het hotel natuurlijk weer lekker heilbot gegeten!