Dag 1

Golden Circle & South Shore

IJsland verwacht je misschien niet bij Jan Doets Amerika Tours. Maar velen vluchten naar Amerika en Canada vliegen over IJsland. En laten we eerlijk zijn, de vlucht is vaak niet het leukste onderdeel van je reis. Daarom onderzoeken wij deze week de mogelijkheid om je reis naar Amerika of Canada te combineren met een bezoek in IJsland.
Onze trip begint al op schiphol, waar we in het vliegtuig van Icelandair stappen en onze stoelnummers terugvinden in de Saga Class, de business Class van Icelandair maar dan iets minder hoog geprijsd dan andere maatschappijen. Blijft toch fijn, luxe voor minder geld :).
De vlucht naar Keflavik van 3 uur is zo voorbij en op de luchthaven halen we onze auto bij Hertz op en beginnen we meteen aan de meest bezochte regio van dit eiland, de Golden Cirlce.
Hiermee wordt het gebied rondom Pingvellir nationaal park, Geysir en de machtige Gulfoss watervallen bedoelt. Het 'Golden Circle rondje ' is een absolute must wanneer je in IJsland bent. Je ziet in Pingvellir NP een prachtig vulkanisch landschap van bergen, rotsen, vulkanen, lavavelden en watervallen. In het park zijn onder meer enorme breuken en spleten te zien, ontstaan door tectonische beweging. Het is een bizar zicht op de aardkorst die open barst.
Verder reizend langs de Golden Circle route komen we langs Geysir, een geothermisch gebied met de bekende Strokkur geiser, die ongeveer elke 5 minuten kokend heet water tot wel 35 meter de lucht in spuit. Voor mij de eerste keer dat ik zoiets zie gebeuren, en erg indrukwekkend wanneer je het water ziet beginnen te borrelen, het wateroppervlak begint te schommelen en met een enorme spuit knalt het water uit de bron.
Als laatste hoogtepunt van dit gebied bezochten we de Gulfoss, een 32 meter hoge watervallen met twee trappen waar je bizar dichtbij kunt komen. Iets wat ons zowieso opvalt in IJsland, er mag hier heel veel. Betuttelende afzettingen of valhekjes kom je hier bijna niet tegen. Men gaat er vanuit dat iedereen zelf het risico kan inschatten dat je niet te dicht op de natte stijle rotswand naast de waterval moet gaan staan. Na deze stops op de Golden Circle route hebben we nog wat tijd over en besluiten we onze 4 wheel drive even te testen op een aantal off road wegen rondom de Hekla, de bekendste vulkaan van IJsland totdat een aantal jaar geleden die andere vulkaan met die moeilijke naam uitbarsten en het hele vliegverkeer plat legde. Uiteraard weet ik na twee dagen precies hoe ik de naam van deze vulkaan, de Eyjafjallajokull, moet uitspreken. Maar telkens als ik denk het onder de knie te hebben en aan elke ober, hotelmedewerker of benzinepomp houder mijn kunsten vertoon blijkt mijn uitspraak toch net weer niet helemaal te kloppen. Even door oefenen dus.
Na de Golden Circle route bezoeken we de South Shore van IJsland, ook hier weer hoogtepunt na hoogtepunt, met onder andere de machtige Skogafoss watervallen en het zwarte strand nabij Vik.
We kijken deze eerste dagen onze ogen uit. Het zuidelijke gedeelte van IJsland is zeker de moeite waard, de natuur is hier erg imponerend, en ondanks het wellicht niet zo mooie weer is dit nu al een geslaagde ontdekkingstocht. Benieuwd naar de verdere schatten van IJsland!