Dag 1

De eerste dagen

Na aankomst in Whitehorse stond onze eerste overnachting zonder het donker te worden te wachten. Een vreemde gewaarwording, waar we de eerste nacht nog niet veel van gemerkt hebben vanwege de vlucht. De eerste dag hebben we Whitehorse bekeken, een kleine stad met verschillende musea en de bekende ss Klondike.
Na een aantal hotels en camper verhuurders bezocht te hebben zijn er onze huurauto gaan ophalen voor het start van onze trip. Het is aan te raden om in Whitehorse flink wat boodschappen in te slaan. Er staan een aantal lange routes op het programma en supermarkten zijn hier niet direct overal te vinden. Iets waar wij als Nederlanders ons op moeten voorbereiden. Onze eerste etappe volgt naar Haines Junction. De toegangspoort tot Kluane NP. Een rit van ongeveer 2,5 uur richting de bergen. De route is prachtig, en het uitzicht op de bergrug fenomenaal. We slapen deze nacht in een fantastische bed & breakfast : The Cabin. Gelegen direct aan Kluane NP. De eigenaren, Brent en Wenda zorgen ervoor dat je aan niks ontbreekt, en ook al lijkt het in eerste instantie misschien wat primitief, geen stromend water, electriciteit of sanitaire voorzieningen, we vinden het alle twee fantastisch. Onze cabin heeft een waanzinnig uitzicht op een van de hoogste bergen van Kluane NP. De verse berglucht, de stilte van de omgeving en het uitzicht is waanzinnig. Toilet en douche zijn in aparte gebouwen maar voldoen zerk aanbonzen eisen. Dichter bij de natuur kun je niet zitten. De volgende dag neemt Brent, de eigenaar van de B&B en voormalig park ranger ons mee op een van de bekendste hikes van Kluane NP: de Cottonwood Trail. De gehele trail duurt 5 dagen, wij lopen het eerste gedeelte, ongeveer 4 uur, tot een uitkijkpunt met waanzinnig uitzicht op Kathleen Lake. Als je hier de tijd heb moet je zeker doorlopen, of bij mooi weer een kajak tocht over het meer maken. Het mooie van dit gebied is dat het niet erg toeristisch is. Waardoor je echt bijns geen mens tegen komt in dit immense park.
Wij moeten door, niet vervelend, want er mogen een vliegtuig tour maken over het park. Kluane NP bestaat voor ongeveer 80% uit gletsjers. onbegaanbaar dus per land, maar fantastisch om over heen te vliegen. De uitzichten zijn onbeschrijfelijk, enorme ijsvelden en bergtoppen. Echt een beleving en een finkje op je bucketlist.
Deze nacht slapen we in de Dalton Trail Lodge. Een mooie accommodatie gelegen aan een van de prachtige meren van Kluane NP. De lodge wordt druk bezocht door vissers, die hier diverse excursies kunnen boeken, wat daarnaast voor gezelligheid in de bar zorgt.
Jammer genoeg moeten wij de volgende dag Kluane NP alweer verlaten, maar wat een prachtige plek om te verblijven!
Maar zeker niet getreurd want wij rijden vandaag de Amerikaans grens over naar Alaska. Bij de grenscontrole worden we gecontroleerd door de Amerikaanse douaniers Ze zij opvallend vrolijk, en het proces verloopt dan ook voorspoedig, na het nemen van de vingerafdrukken, de verplichte vragen en de $ 6 border security fee zijn we na 15 minuten weer op pad. Onze bestemming is Haines, Alaska waar we op de Ferry stappen naar Skagway. Haines is een kleine havenstad, maar door het grote Holland America Lijn cruiseschip wat in de haven ligt doet het druk aan.
Na een kop koffie en een heerlijke cinnamon bun vertrekken we met de ferry. De overtocht duur een uur, en geeft prachtige uitzichten op de baai en groene bergen. Aangekomen in Skagway worden we overspoelt door de drukte, er liggen 4 cruiseschepen in de baai, wat Skagway tot een levendige en sfeervolle plaats maakt. Restaurantjes, winkeltjes en het startpunt van de wereldberoemde treinreis White Pass Railroad vindt je hier. Wanneer je door het plaatsje loopt waan je je al in het goudzoekers tijdperk. Na een heerlijke lunch met verse vis vervolgen we onze route langs de scenic route. We rijden dwars door de bergen met naast ons het spoor van de historische White Pass Railroad. Het spoor buigt af verder de bergen in en wij vervolgen onze weg het vlakkere land in. We bezoeken nog een prachtige lodge aan het water en overnachten in sfeervolle Nothern Lights Resort vlak onder Whitehorse.
Het weer zit deze nacht flink tegen, onweer en regen teisteren ons deze nacht. Maar ondanks dit is het resort fantastisch. De lodge is van alle gemakken voorzien, zelfs een Spa en jacuzzi met uitzicht op het grote land van het resort, waar we ondanks de regen dankbaar gebruik van maken, veel beter dan dit wordt het niet.
We slapen heerlijk in de Europees ingerichte lodge, en genieten in de ochtend van een gezond ontbijt. Wat een heerlijke plek om bijvoorbeeld de laatste nacht vakje vakantie te verblijven.
De volgende dag staan we alweer vroeg naast ons bedje om de auto in te stappen, een lange rit staat voor de boeg. We gaan richting het noorden, over de Klondike Highway. Deze oude goudzoekers route is prachtig, waanzinnige uitzichten op het uitgestrekte landschap van Yukon. Je beseft je hier eens te meer hoe groot en uitgestrekt deze provincie van Canada is.
We hebben fantastisch meer en buigen bij Stewarts Crossing af naar de Silver Trail. Het gebied waar vroeger heel veel zilver te vinden was, de route is gedeeltelijk off. road. Maar erg goed te doen met onze SUV. Onze eindbestemming is Keno. Het voelt letterlijk als het topje van de wereld. Deze bestemming is. Echt uniek, er wonen hier 22 mensen, in de zomer periode 35. En vanavond dus 37 mensen, inclusief ons. Keno is erg klein, maar bijzonder leuk. Toeristen vindt je hier bijna niet, wel een zilvermijn museum en stilte, complete stilte.
Na onze avondeten rijden we een offroad weg richt de Keno Signpost, een uitzichtpunt boven op de bergen. De route er naar toe is stijl en met grote keien op de weg, maar we redden het makkelijk. Het uitzicht boven is fenomenaal. Het voelt echt als het dak van de wereld. We staan ver boven de boomgrens op ongeveer 2000 mrt hoogte tussen de sneeuw. Ongeloofelijk hoe fantastisch het hier is. Yukon heeft ons tot nu toe erg verast in zijn diversheid en natuurschoon. Het echte pure Canada beleef je hier nog, niet verpest door hordes andere toeristen. W ontmoeten fantastische mensen in de accommodaties, die echte samenleven met de natuur. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het wildlife. De teller staat op 5 beren, 1 eland en 1 Bald Eagle.
Het is nu 22:30 in de avond. De zon schijnt uitbundig, en vanavond zal deze ook niet onder gaan. Wij houden het hier nog wel even uit. Morgen vervolgen we onze route naar Dawson City. Maar eerst nog even genieten van ons uitzicht en de niet meer ondergaande zon.